sobota, 30 marca 2013
piątek, 29 marca 2013
Dlaczego warto jeść jajka?
Za pewne nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez jaj. Ja jajka
uwielbiam i zawsze cieszę się na te Święta wiedząc, że będą one podawane na
różne fajne sposoby. Jestem też pewna, że choć może zjem ich trochę więcej niż
zwykle zapewnię sobie wielu cennych składników odżywczych i nie zagrozi to
mojej sylwetce i zdrowemu sposobi odżywiania.
W mojej kuchni jajka zajmują niezwykle ważne miejsce, jem je nie tylko w czasie
świąt, ale są one nieodzownym elementem mojej diety. W polskiej, angielskiej
czy irlandzkiej tradycji kulinarnej jajko jest serwowane podczas śniadania. Nie
stroni się od jaj również przy gotowaniu innych potraw i pieczeniu ciast.
Od lat dietetycy ostrzegają jednak przed ich zgubnym wpływem na nasze
zdrowie, inni - bronią ich bezkrytycznie. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Samo
jedzenie jajek nie jest niezdrowe. Cała filozofia tkwi w umiarze. Mówi się o
jajkach, jako głównym źródle cholesterolu. Jednak w dużej mierze wynika to ze
sposobu ich podawania. W angielskiej tradycji przyjęło się serwować jajka
wysmażone w głębokim tłuszczu, wraz z kiełbaską i fasolą – śniadanie w takiej
formie faktycznie zawiera mnóstwo cholesterolu i jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak,
jeśli ograniczy się spożywanie jajek do nie więcej niż jednego dziennie oraz
zredukuje inne źródła cholesterolu (głównie tłuszcze nasycone, czyli te
pochodzenia zwierzęcego), to przestaną nam zagrażać.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. W
Polsce przyjmuje się, że osoba zdrowa może jeść 1 jajko dziennie. Zasady te nie
dotyczą osób z podwyższonym poziomem cholesterolu – tym zaleca się jedynie 2-3
jaja tygodniowo. Jedzeniu jajek powinno towarzyszyć spożywanie warzyw i owoców.
A jakie są zalety spożywania jajek?
1. Jedno średnie jajko dostarcza około 7g białka, które charakteryzuje się
wysoką wartością biologiczną. Ze wszystkich produktów odznacza się ono
najbogatszym składem aminokwasowym, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
egzogenne, czyli te których organizm ludzki nie wytwarza.
2. Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które są
naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu
związanymi z wiekiem – zaćmy i degradacji plamki żółtej.
3. Następny cenny składnik to lecytyna, działająca przeciwmiażdżycowo,
odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu a także
przewodu pokarmowego.
4. Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie
zawierają jedynie witaminy C, natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie
najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.
5. W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę
ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą - w małej objętości olbrzymia
ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu. Jedno
jajko zawiera zaledwie 75 kalorii! Można więc nimi idealnie
uzupełnić swój jadłospis, jeśli chcemy zrzucić kilka kilo. Pozwalają one na
urozmaicenie posiłków – możemy je jeść na twardo, miękko, jako jajecznicę lub
omlet z dodatkiem różnorodnych warzyw czy wędliny, sadzone, jako dodatek do
sałatek.
Jakie jajka są najlepsze?
Najlepsze są oczywiście te od kur hodowanych w tradycyjny sposób, tych
które chodzą wolno po podwórku, karmione ziarnem. Jeżeli mamy rodzinę na wsi
lub inne pewne źródło takich jaj – korzystajmy z tego. Kupując je w sklepie
mamy do wyboru cztery rodzaje w zależności od sposobu hodowli. Określa to
pierwsza cyfra na stemplu:
- 0 - z produkcji ekologicznej
- 1 - z chowu na wolnym wybiegu
- 2 - z chowu ściółkowego
- 3 - z chowu klatkowego
wtorek, 26 marca 2013
Trening z Ewą Chodakowską START!
Pewnie wszyscy znacie Ewę Chodakowską. Stworzyła programy treningowe, które rewolucjonizują nasze życie! Wymarzone efekty, pojawią się u każdej z osób praktykujących jej metodę. Stworzone przez Ewę programy, niczym bezinwazyjny skalpel, profilują mieśnie
nadając całemu ciału nowy kształt!
Tak więc zaczynam! Kto się do mnie dołącza?
ŻELAZNĄ ZASADA TEJ METODY JEST CIAGŁE NAPINANIE MIEŚNI BRZUCHA!
MIESNIE BRZUCHA SĄ CENTRUM NASZEGO CIAŁA. SPINAMY JE Z WYDECHEM BEZ WZGLĘDU NA
PRZYJETĄ POZYCJĘ. Ta prosta zasada powinna stać się naszym nawykiem na co dzień. Choć każda z nas koncentruje się głównie na efektach wizualnych, ta metoda
angażuje do pracy więcej niż tylko ciało.Program ten odstresowuje, normuje fazy dobowe snu, stabilizuje ciśnienie
tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu, poprawia wydolność płuc oraz
przemianę materii, co skutkuje szybszym usuwaniem toksyn z organizmu i lepszym
wchłanianiem substancji odżywczych. Taki trening pomaga w walce z niesfornymi
hormonami, stymuluje aktywność umysłową (zaraz po treningu łatwiej chłoniemy
wiedzę), zmniejsza napady lęku i paniki oraz łagodzi niepokój.
Warto pamiętać o wpływie na psychikę - trening podnosi samoocenę, sprzyja w walce z depresją. Co najważniejsze zwiększa produkcję hormonu szczęścia - serotoniny, dzięki temu nasz nastrój ulega poprawie, znikają też zbędne napięcia i zyskujemy większą radość z życia.
Warto pamiętać o wpływie na psychikę - trening podnosi samoocenę, sprzyja w walce z depresją. Co najważniejsze zwiększa produkcję hormonu szczęścia - serotoniny, dzięki temu nasz nastrój ulega poprawie, znikają też zbędne napięcia i zyskujemy większą radość z życia.
Programy Ewy to Skalpel, Killer, Petarda, Trening z gwiazdami dostępne są na You Tube. Ja postanowiłam zacząć od programu Killer i Treningu z gwiazdami.
Trening Killer
Trening z Gwiazdami
Tak więc zaczynam! Kto się do mnie dołącza?
poniedziałek, 25 marca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 3 - mix sałat z serem pleśniowym
A dzisiaj moja ulubiona sałatka. Jest to zwykły mix różnego rodzaju sałat z moimi ulubionymi dodatkami. Jest to idealny dodatek do obiadu lub też jako oddzielny posiłek.
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
50g surowego szpinaku
50g rukwi lub innego rodzaju sałaty
150g pomidorków koktajlowych
100g sera pleśniowego
1 łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
garść posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Siekamy sałatę rzymską
2. Pomidorki kroimy na połówki.
3. Mieszamy sałatę rzysmką ze szpinakiem, rukwią i pomidorkami
4. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy
5. Wszystko należy wymieszać
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny i zioła.
7. Tuż przed podaniem poleszystko należy wymieszać.
Smacznego!
sobota, 23 marca 2013
czwartek, 21 marca 2013
Niskokaloryczny i Sycący. Zielony koktajl!
Czy próbowaliście kiedyś zielonego koktajlu?Zanim go spróbowałam byłam sceptycznie nastawiona do smaku zmiksowanej zieleniny ale od pierwszego łyka całkowicie zmieniłam zdanie i do tej pory zielony koktajl jest częstym dodatkiem do mojej codziennej diety. Ja go poprostu uwilebiam, ponieważ jest niskokaloryczny i sycący, dodaje mnóstwo energii i poprawia wygląd skóry. Dzięki niemu cera staje się gładka i jasna.
A więc dziś przepis na zielony koktajl.
Tak więc zielony koktajl to idealne rozwiązanie jeśli chcecie zgubicić kilka kilogramów, mieć dużo energii i piękną jasną cerę. Spróbujcie bo naprawdę warto!
A więc dziś przepis na zielony koktajl.
Składniki:
1 1/2 szklanki wody
główka sałaty rzymskiej drobno posiekanej
3, 4 łodygi selera naciowego
pół filiżanki świeżego szpinaku
1 jabłko
1 gruszka
1 banan
sok z 1/2 cytryny
opcjonalnie posiekana kolendra i natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Dodać wodę i posiekaną sałatę i szpinak do blendera i zmiksować na niskich obrotach
2. Dodać pokrojone seler, jabłko i gruszkę i zmiksować na wysokich obrotach
3. Dodać kolendrę i pietruszkę a na końcu banana i sok z cytryny
Ponieważ koktajl składa się w 30% z owoców a 70% z warzyw dzięki temu w łatwy sposób zwiekszamy spożycie warzyw w naszej diecie. Zmiksowane warzywa i owoce ułatwiają trawienie i przyswajanie witamin i minerałów. Dzięki składnikom odżywczym i dużej zawartości błonnika napój jest niezwykle sycący i wogóle nie czuję głodu a co najważniejsze wogóle nie mam ochoty na słodycze. Podany przepis starcza na 3-4 szklanki więc można go pić na drugie śniadanie, potem jako napój do obiadu i do kolacji.
Tak więc zielony koktajl to idealne rozwiązanie jeśli chcecie zgubicić kilka kilogramów, mieć dużo energii i piękną jasną cerę. Spróbujcie bo naprawdę warto!
środa, 20 marca 2013
Wiosna, Wiosna, Wiosna ach to Ty!
Choć za oknami jeszcze tego nie widać, oficjalnie od 12.02 mamy już wiosnę.
Wiosna to moja ulubiona pora roku. Po zimowych miesiącach nadchodzi takie
przebudzenie ze stanu hibernacji, nabieram nowych sił i czuję przypływ nowej
energii do wszystkiego. Dzień jest już dłuższy i tylko pozostaje nam czekać na
ciepłe i słoneczne dni.
Wiosna to dla mnie czas na oczyszczenie całego organizmu. I tak jak robię zawsze wiosenne porządki w swoim domu, by poczuć czystość i świeżość tak samo dbam o porządek w swoim ciele. Nie wiem czemu ale jest to czas kiedy naprawdę warto oczyścić swój organizm, wprowadzić kilka zdrowych rytuałów do swojego życia i cieszyć się tym, że zimowe miesiące już za nami.
Wiosną na pewno łatwiej jest mi zadbać o moją dietę. Aby oczyścić swój
organizm z toksyn naprawdę warto przez jakiś czas unikać słodkich, kwaśnych i
słonych potraw, które powodują zatrzymywanie wody w organizmie a wprowadzić do
diety potrawy bardziej gorzkie i ostre. Sięgam więc po:
Ziarna: quinoa,
jęczmień, gryka, żyto, ryż długoziarnisty brązowy
Warzywa: lucerny i
kiełki, szparagi, paprykę, brukselkę, kapustę, marchew, kalafior, seler,
czosnek, fasolę szparagowa, grzyby, groszek, cebulę, rzodkiewki i szpinak
Owoce: suszone owoce,
jabłka i gruszki
Zioła: pietruszkę,
kminek, pieprz czarny, pieprz cayenne, goździki - aromatyczne zioła, które pomogą
zmniejszyć spożycie soli.
Białko: rośliny
strączkowe (fasolę, kiełki, soczewicę, groch), dynię i nasiona słonecznika,
mięso białe (kurczak, indyk), ryby słodkowodne i jaja (gotowane na twardo)
Oleje: zmniejszam spożycie olejów i używam głównie olej
kukurydziany i słonecznikowy
Nabiał i przetwory mleczne: przez jakiś czas tak ok. 2 tygodni staram całkowicie unikać serów, mleka,
jogurtów i innych przetworów mlecznych
Herbaty ziołowe z :
kardamonem, cykorią, cynamonem, goździkami, mniszkiem lekarskim, imbirem,
hibiskusem, skórką pomarańczy i liśćmi truskawek
Jak już robię „porządek” ze swoim ciałem oczywiście nie zapominam o ćwiczeniach. Choć teraz jeszcze pogoda do tego nie zachęca chce się jeszcze trochę rano poleniuchować w łóżku to naprawdę warto obudzić się przed 7 rano, tak aby można zacząć dzień wraz ze wschodzącym słońcem. Ćwiczenia w godzinach porannych są dla mnie idealnym rozwiązaniem na tę porę roku! To pomaga pobudzić krążenie i wzmocnić odporność organizmu. Jest to doskonały impuls do działania na samym początku dnia.
Po zimie również moja skóra staje się bardziej sucha staram się więc ją szorować
specjalnymi szczoteczkami do twarzy, robić peelingi i maseczki nawilżające oraz
koniecznie wybiorę się na zbieg do kosmetyczki by skóra stała się świeża i
promienna.
Wiosna to najlepszy czas w roku aby zrobić ze sobą porządek, oczyścić
organizm zadbać a skórę i całe ciało. Mimo śniegu za oknem i tak czuję dziś
nową energię i tylko czekam na więcej ciepła i słońca.
A wy jakie macie pomysły na powitanie wiosny? Czy macie jakieś pomysły, by
wraz z nową porą roku poczuć się bardziej zdrowo i fit?
Subskrybuj:
Posty (Atom)