środa, 12 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Witajcie,

Jak Wam mija tydzień? Mam nadzieję, że dobrze. W tym tygodniu inspiracją jest dla mnie bardzo proste motto "Nigdy się nie poddawaj"




Nie ważne co się dzieje wokół nas, nie ważne jakie przeszkody napotykamy każdego dnia w naszym życiu, zawsze należy dążyć do wyznaczonego celu i nigdy nie należy się poddawać. Nie ważne jaki to cel, zawodowy, miłosny czy inne...Każdy cel jest osiągalny jeśli tylko nie poddamy się.
Moi celem jest zdrowe życie, bo zdrowie jest najwazniejsze. A zdrowe życie to dla mnie zdrowa dieta, zdrowe ciało i zdrowa dusza.

http://weheartit.com/entry/64368656/via/fitness_life?pgx=NewEntryPageNotBoxed

Miłego tygodnia.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 11 - Sałatka niskokaloryczna

Wiosna w pełni, no chociaż może nie w pogodzie, ale na talerzu u mnie na pewno. Dla mnie to taki czas, gdzie zawsze sięgam po dania lekkie, głównie na bazie warzyw. Dlatego też sałatki królują w moim menu. Dzisiejszą sałatkę skomponowałam ze składników, które akurat miałam w lodówce. Dlatego nazywam ją niskokaloryczną sałatką lodówkową:)

To szybkie danie idealne jest dla wszystkich dbających o sylwetkę czy będąch na diecie. Super rozwiązanie dla wszystkich stosujących dietę 5:2 i szukających pomysłu na dania w trakcie dwóch dni, gdy trzeba liczyć kalorie i ograniczyć je do 500/600.




Składniki:

      mieszanka sałat rukola, rukwia, sałata lodowa, rzymska lub inne
2 jajka na twardo
20 pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego




Sposób przygotowania:

1. Układamy sałatę w misce
2. Pomidorki kroimy ćwiartki oraz kroimy na drobe  kawałki rzodkiewkę i szczypiorek.
3. Mieszamy sałatę z pomidorkami, rzodkiewką i szczypiorkiem
4Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka

5. Wszystko należy posolić według uznania i wymieszać
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing:  ocet balsamiczny, sok z cytryny i zioła. 

7. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem i mieszamy.






piątek, 7 czerwca 2013

30 dni z sałatkami - Podsumowanie 1.

Sałatki poprostu uwielbiam. Liście z sosem vinegret lub z sokiem z cytryny mogłabym jeść nieustannie i codziennie. Zazwyczaj kupuje dwa , trzy rodzaje sałat albo gotową już mieszankę mieszam je i dodaje różne inne dodatki pomidory, ogórki, rybę. Tak jest szybko i zwyczajnie w świecie zdrowo. Dla mnie to idealny sposób na dodanie warzyw do codziennej diety.
W moim cyklu sałatkowym było już 10 sałatek, przed nami jeszcze 20 a może i więcej:-)


1. Sałatka z awokado

2. Sałatka grecka


3. Mix sałat z serem pleśniowym















4. Sałatka z ogórkiem i selerem naciowym

5. Sałatka brokułowa

6. Sałatka caprese

7. Sałatka białkowa z wędzonym łososiem

8. Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem

9. Sałatka Cezar

10. Azjatycka Sałatka z makrelą i trawą cytrynową



Czy macie jakąś ulubioną? A może wy macie jakieś sprawdzone przepisy? Czekam na Wasze opinie i propozycje.

czwartek, 6 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 10 - Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową


Jak Wam mija czwartek?
Dziś u mnie kontynuacja mojego cyklu sałatkowego. A więc będzie sałatkowo ale też trochę azjatycko. A mianowicie Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową.
Sałatkę tą odkryłam i nauczyłam się robić w trakcie mojej podróży do Tajlandii. Jest ona niezwykle aromatyczna i poprostu przepyszna. Uwielbiam jej cytrynowy smak, dodatkowo wyostrzony dzięki papryczkom chilli. Jest ona na pewno zdrowa, ma mnóstwo składników odżywczych a dzięki imbirowi i chilli podkręci Wasz metabolizm.


Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową





Składniki na 4 porcje:

     500 g makreli wędzonej ( dwie takie większe)
2 kawałki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
 4 cebulki szalotki
szczypiorek drobno pokrojony
2.5 cm kawałek świeżego imbiru, drobno pokrojony
1 i 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
mix sałat do podania w zależności jaką lubimy 




Sposób przygotowania:

1. Makrelę kroimy na drobne kawałki.
2. Trawę cytrynową, cebulki szalotki, szczypiorek, imbir i papryczkę chilli kroimy na drobne kawłki i dodajemy do ryby
3. Wszystko razem mieszamy, solimy i piperzymy do smaku.
4. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i świeżą kolendrę i wszystko mieszamy. Ponieważ uwielbiam rukolę dodałam trochę od razu do ryby
5. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy przygotowaną wcześniej rybę.

Smacznego!


środa, 5 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Witajcie Kochani!

Mam nadzieje, że pomimo niezbyt ładnej pogody tydzień miaja Wam w dobrych nastrojach i nie przestajecie życ zdrowo, w harmonii z duchem i ciałem.
Oto kilka moich ulubionch cytatów z tego tygodnia, które mnie zainspirowały i dodają mi siły w codziennym życiu.





http://weheartit.com/entry/63445082

Mam nadzieję, że będziecie mieć dzieki nim udane dni, wytrwacie jakoś do weekendu i będziecie cieszyć się wolnym czasem. Ja zamierzam resztę tygodni spędzić z jogą, dobrą książką i relaksacyjną muzyką.

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Czas na aktywność fizyczną!

Cóż nadszedł czas kiedy mamy najdłuższe dni w roku. Nie można więc szukać wymówek by nie ćwiczyć i nie ruszać się. Jest ciepło a ciemno robi się późno więc nawet jeśli wracacie do domu późnym popołudniem jest jeszcze czas na zrobienie czegoś dla własnego ciała.

http://weheartit.com/entry/62908921


Nic nie motywuje mnie do spacerów i ćwiczeń w parku tak jak obecna pora roku. Mam mnóstwo energii, a ciepło na zewnątrz sprawia, że poprostu chce się wyjść pobiegać czy pochodzić i zaczerpnąć świeżego powietrza.
Nie wmawiajcie sobie, że jesteście zmęczeni bo nic tak nie doda Wam energii jak pół godzinny spacer czy jazda na rowerze, a odrobina aktywności ruchowej pobudzi Was do życia. Regularne ćwiczenia na świeżym powietrzu są cudowne dla serca, układu krążenia, ale także dla umysłu.

Czas więc wyjść pójść na spacer, na rower, na rolki, pobiegać cokolwiek. Jest na to najlepszy czas w ciągu roku! Cieszmy się wiosną i nadchodzącym latem!

sobota, 1 czerwca 2013

Magiczna QUINOA

Czy słyszeliscie o QUINOA?

http://weheartit.com/entry/32243041


QUINOA czyli komosa ryżowa to to proso boliwijskie z rodziny kosmowatych, zaliczane do pseudozbóż czyli roślin, które wytwarzają bogate w skrobie nasiona, niebędące zbożami. Quinoa pochodzi z górskich rejonów Boliwii, Chile, Peru oraz Ekwadoru. Czerwone, fioletowe i złote dywany z kwiatów quinoa powiewają  z boku na bok wysoko w Andach. Quinoa to skarb Inków, uprawiana od conajmniej 5000 lat. Używana była przez żołnierzy Azteckich jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem, zwłaszcza w czasie przemarszów.

Dzieki zrównoważonej wartości odżywczej mówi się, że QUINOA to matka zbóż. Posiada wysokiej jakości białko, wysoką zawartości błonnika, minerałów i mnóstwo witamin. W porównaniu do innych podobnych ziaren w swojej kategorii moc quinoa jest imponująca. Ziarna QUINOA zawierają znacząco więcej cynku niż inne zboża. Są bogate w potas, magnez, żelazo, miedź, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Komosa ryżowa jest doskonałym źródłem białka zawiera dużo lizyny, fenyloalaniny, tryzyny, cysteiny i metioniny. QUINOA to produkt wysokobiałkowy, niskokaloryczny o niskim indeksie glikemicznym i nie zawiera glutenuTo doskonałe rozwiązanie dla osób chorych na cekalię.



http://weheartit.com/entry/25813381

QUINOA jest więc doskonałym dodatkiem do posiłków. Jest zdrowa, niskokaloryczna ma mnóstwo wartości odżywczych, idealnie zastąpi ryż czy makaron. Nie bez pczynyny więc ten rok został ogłoszony przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych właśnie rokiem QUINOA.

Jak przygotować QUINOA (to proste!)

Najpierw należy bardzo dobrze wypłukać ziarna QUINOA w zimnej wodzie, aż będzie ona jasna. Gotować w garnku z dużą ilością zimnej wody i odrobiną soli. Po osiągnięciu temperatury wrzenia, gotujemy  na wolnym ogniu przez 15 minut. Gdy quinoa jest odpowiednio ugotowana wygląda jak przezroczyste kiełki oddzielające z nasion. Po tym można użyć wyobraźni, aby stworzyć sałatki, gulasze, zupy, desery, zamiast bułki tartej lub nawet zrobić chleb! QUINOA bardzo dobrze komponuje się z zielonymi liśćmi szpinaku i botwinki. Z dodatkiem owoców, orzechów i jogurtu zapewni pyszne, pełnowartościowe śniadanie. Moje kulinarne pomysły z QUINOA wkrótce.

A może Wy znacie jakieś przepisy z komosą ryżową? Czekam na Wasze propozycje.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...