poniedziałek, 12 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 21 - Prosta i Dietetyczna Sałatka z Serem Pleśniowym

Dziś w moim cyklu sałatkowym, sałatka bardzo bardzo prosta w wykonaniu. Inspiracją do tej sałatki, stały się po trochu smaki z dzieciństwa. U mnie często do obiadu zwłaszcza latem podawano sałatkę z mlekiem zsiadłym i śmietaną. Ponieważ unikam tłustych produktów zwłaszcza śmietany stworzyłam swoją wersję tej sałatki. Bazuje ona też na sałacie lodowej ale możecie użyć sałaty tej najbardziej popularnej. Maślanka i niskotłuszczowy jogurt grecki zastępują mi mleko zsiadłe i śmietanę. Dodanie trochę rozdrobnionego sera pleśniowego zbogaca smak, ale można go pominąć, jeśli chcecie.


Składniki na 4 porcje:

 1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki maślanki
    1 łyżka świeżego soku z cytryny
2 łyżki grubo mielonego pieprzu
1/3 szklanki posiekanego świeżego szczypiorku
łyżka posiekanego koperku
sól do smaku
główka sałaty lodowej
60g sera pleśniowego


Sposób przygotowania:

1. W małej misce mieszamy jogurt, maślankę, sok z cytryny, pieprz i szczypiorek. Doprawiamy solą.
2. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki i umieszczamy w misce i skrapiamy odrobiną dresingu.
3. Dodajemy rozdrobniony ser pleśniowy i dekorujemy szczypiorkiem
4.  Wszystko polewamy resztą dresingu tuż przed podaniem i od razu konsumujemy





Smacznego!

piątek, 9 sierpnia 2013

Zdrowe i Dietetyczne Chipsy czyli Chipsy z Jarmużu

Jak Wami mija piątkowy wieczór? Jakie macie plany? Ja dzisiejszy wieczór zamierzam spędzić filmowo, z filmami z Audrey Hepburn. Po raz kolejny obejrzę "Śniadanie u Tiffaniego" i moje ulubione "Rzymskie wakacje", dzięki którym chociaż na chwile będę mogła pzrenieść się do Rzymu:)

A skoro filmy, to zawsze jest ochota, żeby coś pochrupać, coś przegryzać i podjeść. Żeby było dietetycznie to polecam Wam, byście spróbowali tych super dietetycznych chipsów...Tak dietetycznych chipsów. Wydawałoby się, że to niemozliwe aby chipsy były dietetyczne. Ale jeśli weźmiemy jarmuż, skropimy go lekko oliwą, lekko posolimy i włożymy na 20-25 minut do piekarnika to otrzymamy zdrowe, niskokaloryczne chipsy.
Smacznego i miłego wieczoru!




Składniki na 2 porcje:

 100-200g świeżego jarmużu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól, do smaku
mielone chilli do posypanie - wersja pikantna




Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Na blasze układamy jarmuż, skrapiamy oliwą z oliwek i solimy, ewetualnie posypujemy chilli
3. Pieczmy ok. 25 minut pamiętając by w połowie czasu obrócić na drugą stronę


czwartek, 8 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 20 - Sałatka z łososiem i szpinakiem

Pogoda sprzyja daniom lekkim, łatwym i szybkim w przygotowaniu. Dlatego dziś ciąg dalszy cyklu sałatkowego, a w nim sałatka z łososiem i świeżym szpinakiem.




Składniki na 2 porcje:

 100g świeżego szpinaku
150g wędzonego łososia
    
0,5 kg pomidorków koktajlowych
świeże zioła, bazylia i pietruszka
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Umieszczamy w misce szpinak i przekrojone na pól pomidorki.
2. Kroimy na kawałki łososia i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy
3. Dodajemy drobno posiekane zioła oraz ocet balsamiczny i mieszamy
4.  Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.


Smacznego!


środa, 7 sierpnia 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Jak Wam mija ten upalny tydzień? Dziś kilka cytatów dzięki którym kolejny tydzień będzie pełen uśmiechu. Przynajmniej dla mnie, a mam nadzieje ze dla Was także.





wtorek, 6 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 19 - Sałatka z fasolki szparagowej

Ach lato to cudowna pora roku, a gdy jest tak gorąco jak teraz to sałatki są dla mnie idealnym rozwiązaniem i na obiad i na kolację. Dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka z fasolką szparagową. 

                                                                   

                                                                                              Sałatka  z fasolką szparagową


Składniki na 2 porcje:

 500g zielonej fasolki szparagowej
     1 pęczek świeżego koperku
0,5 kg pomidorków koktajlowych
3 jajka na twardo
150g jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia
2. Umieszczamy w misce fasolkę, przekrojone na pól pomidorki i pokrojone jajka.
3. Jogurt mieszamy z koperkiem i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy
4.  Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.



Smacznego!

sobota, 3 sierpnia 2013

czwartek, 1 sierpnia 2013

Słodki smak lata i mnóstwo witamin czyli czas na borówki

Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Borówki są teraz wszędzie, w supermarketach, osiedlowych warzywniakach i na ryneczkach. Są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego menu, ale też źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.



Jedna mała filiżanka borówek  dostarcza około 80 kcal. Owoce te są bogate w witaminę C, witaminy K, są dobrym źródłem błonnika, i doskonałym źródłem manganu, który jest bardzo ważnym minerałem dla rozwoju kości i produkcji energii.


Poza tym, borówki są również źródłem wielu związków chemicznych znanych jako przeciwutleniacze. Substancje te mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Niektóre badania wskazują, że borówki mogą pomóc utrzymać nasz mózg w bardzo dobrej kondycji w późniejszym wieku. Według Jamesa A. Joseph, neurologa z Human Nutrition Research Center na Tufts University, borówki są idealnym pożywieniem dla pracy mózgu, a największe korzyści uzyskamy wtedy, gdy będziemy je spożywać z produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3. Zaleca on jedzenie borówek wraz  z migdałami, orzechami  włoskimi lub orzechami pekan.

Inne korzyści wynikające z jedzenia borówek  to zmniejszenie ryzyka zakażeń układu moczowego, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę kondycji oczu i naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie ryzyka osteoporozy.

Tak więc gotowi jesteście na delektowanie się smakiem tych pysznych owoców? Macie jakieś sprawdzone przepisy i pomysły na borówki?
Może naleśniki z mascarpone tym razem z borówkami? A może jakiś pyszny koktajl?
Albo, po prostu cieszyć się samym smakiem borówki...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...