sobota, 12 października 2013

Filmy z miastem w tle! Coś dla wszystkich, którzy lubią podróżować i nie tylko...



Jesienno- zimowe wieczory to czas kiedy oglądam dużo filmów. Myślę, że historie opowiadane na ekranie są jednym z najbardziej wciągających , zdumiewająyche i pięknych sposobów, aby dowiedzieć się o czegos nowego o życiu i  drugim człowieku.
Uwielbiam filmy, gdzie wyraźnie pokazane jest miejsce w którym dzieje się akcja, gdzie historia bohaterów jest pięknie zarysowana na tle jakiegoś miasta i staje się ono jakby dodatkowym bohaterm filmu jak  Rzym w "Rzymskich wakacjach" czy moja ulubiona "Vicky Cristina Barcelona".
To filmy w któryh znajduje inspirację do swoich podróży i dzięki którym mogę poczuć atmosferę danego miejsca i lepiej zrozumieć bohaterów, czywiście jeśli film jest dobrze zrobiony. I tak w ten weekend postanowiłam obejrzeć dwa filmy.


Przed północą ( Ethan Hawke , Julie Delpy )

To trzecia i ostatnia część trylogii,  sequel filmów Przed wschodem słońca (1994) i Przed zachodem słońca (2005).
Celine i Jesse, młoda para, która spotyka się w pociągu w 1995 roku. Kwitnie romans, spędzają razem noc spacerując po Wiedniu, wierząc, że będzie to ich jedyne spotkanie . Dziewięć lat później , Jesse napisał książkę o ich wspólnej nocy i Celine pojawia się w Paryżu. Spędzają dzień spacerując po Paryżu. Mija kolejne dziewięć lat. Celine i  Jesse  mieszkają w Paryżu, mają dwie córeczki, ale po latach coś między nimi zaczyna się psuć. On chce wrócić do Stanów Zjednoczonych, ona dostała propozycję pracy w biurze Unii Europejskiej. Żeby ratować związek, jadą na wakacje do Grecji.



Zupełnie Inny Weekend ( Tom Cullen , Chris New )

Russell to samotny mężczyzna mieszkający na 14 piętrze bloku w Nottingham. Jest człowiekiem skrytym, małomównym, nieśmiałym. Pracuje jako ratownik na pływalni, od czasu do czasu zapali sobie dla relaksu trawkę. Tylko najbliżsi przyjaciele wiedzą, że jest gejem. 
Pewnego wieczoru poznaje w klubie Glena, całkowite swoje przeciwieństwo - chłopaka energicznego, gadatliwego, bezczelnego. Artystę, który nie chce się z nikim na dłużej wiązać. Wydaje się więc, że mężczyźni rozstaną się po wspólnie spędzonej nocy. A jednak następnego dnia są wciąż razem. Tworzy się między nimi coraz głębsze porozumienie. To, co zaczęło się od seksu powoli przeradza się w miłość. Ale jest jeden problem – Glen ma wyjechać na dwa lata do USA. Czy zostanie z Russellem? 

W tym filmie oprócz historii chce tez zobaczyć jej tło czyli Nottingham.



Czy macie takie filmy z miastem, które możecie polecić?

czwartek, 10 października 2013

Gdyby kobiety przywiązywały tyle uwagi do biustu, co mężczyźni…Różowy październik!


Czy wiecie, że w Polsce 13 kobiet dziennie umiera na raka piersi? Czy wiecie, że guz wielkości 3 cm rośnie 8 lat. Jak to jest, że go nie zauważamy?


Jak co roku październik to miesiąc walki z rakiem piersi. I chciałam również ten temat poruszyć na blogu.
Pamiętajcie, że rak piersi może dotknąć każdą z nas!

Zdrowy tryb życia to nie tylko fitness, ładna i zadbana sylwetka, zdrowa dieta. Zdrowy tryb życia do dbanie o nasze zdrowie, a tym samym także regularne badanie się. Pamiętajmy o najważniejszym – o profilaktyce.
    KAŻDEGO DNIA zakładając stanik, odruchowo wykonujcie proste samobadanie piersi
    RAZ W MIESIĄCU przeprowadźcie samodzielnie badanie palpacyjne piersi
    RAZ W ROKU, w dniu urodzin, idźcie do ginekologa, aby się zbadać.




Jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby

1. Wybierajcie dietę niskotłuszową, ale urozmaiconą, dostarczaj organizmowi różnych składników.
2. Ruszajcie się. Na początek wystarczy intensywny spacer, jazda na rowerze czy taniec.
3. Pamietajcie, że różnego rodzaju używki (papierosy, alkohol, narkotyki) zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu.
4. Kontrolujcie wagę. Jeśli jest za wysoka, postaraj się o jej redukcję. Pomogą dieta i ruch.
5. Tabletki antykoncepcyjne stosujcie pod kontrolą lekarza – przestrzegajcie zalecanych przez niego przerw.
6. Pamiętajcie, żewcześniejsze urodzenie dziecka i karmienie piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia raka.

Bez paniki!
Strach to wielki sprzymierzeniec raka piersi. Ze strachu właśnie odwlekamy wizytę u lekarza.
Dziewczyny, badajcie piersi! Słyszałam niedawno mocne hasło: „Gdyby kobiety przywiązywały tyle uwagi do biustu, co mężczyźni…” i jak dla mnie coś jest w tym przesłaniu. Nie dajcie się rakowi, można mu zapobiegać. 

poniedziałek, 7 października 2013

Zdrowa obsesja

Dziś chciałabym Wam się do czegoś przyznać. Mam obsesję na punkcie zielonych koktajli...
Odkąd zaczęłam je pić co najmniej 3 razy w tygodniu 9 miesięcy temu, widzę ogromną różnicę w wyglądzie mojej skóry. Szklanka zielonego koktajlu dodaje mi mnóstwo energii w ciągu dnia...
Miksuję sobie w blenderze zielone warzywa szpinak, selera naciowego, awokado, ogórka dodaję też często dla słodszego smaku jabłko lub gruszkę i mam doskonałą porcję witamin i minerałów.
Przepis możecie znaleźć tu: http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/03/niskokaloryczny-i-sycacy-zielony-koktajl.html



Teraz marzy mi się o własnej sokowirówce... by móc przygotowywać też świeże soki warzywne i owocowe. No ale dopóki nie będę mieć większej kuchni pozostaje mi tylko blender i moje zielone napoje:)
A Wy macie jakieś swoje zdrowe obsesje?

piątek, 4 października 2013

Indeks glikemiczny, czy liczenie kalorii?


Ja w swojej diecie staram się jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym, dzięki temu nie liczę kalorii a moja waga od kilku lat jest niezmienna. A wy liczycie kalorie czy sprawdzacie indeks glikemiczny? Co się sprawdza w Waszym przypadku?

Indeks glikemiczny określa wzrost poziomu glukozy po podaniu określonej ilości węglowodanów przyswajalnych (np. w postaci pokarmu) i porównaniu go z krzywą wzrostu glukozy po podaniu czystej glukozy. Zakres indeksu glikemicznego może wahać się od 0 do 100. Czym wyższa jego wartość tym dany produkt bardziej zwiększa poziom glukozy we krwi.
Indeks glikemiczny jest to więc wskaźnik informujący o tym, jak szybko po spożyciu dany product żywnościowy, doprowadza do podniesienia poziomu cukru (glukozy) we krwi.
Procesy technologiczne przy produkcji żywności na ogół wpływają na zwiększenie indeksu glikemicznego. Zatem produkty nisko przetworzone z tego samego surowca mają z reguły niższy indeks glikemiczny od produktów przetworzonych.
Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym wyższy poziom cukru we krwi, tym większe prawdopodobieństwo, że niespożytkowany cukier zamieni się w naszym organizmie w tłuszcz.

Im więcej produktów o niskim indeksie glikemicznym, tym proces związany z podwyższaniem cukru (glukozy we krwi) i kolejnymi procesami przebiega znacznie wolniej. Szanse na to, by przybyło nam kilogramów są więc niewielkie.
Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie hormonu insuliny i pozwala ograniczyć napady głodu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 50. Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu glukozy. Dzięki znajomości wartości indeksu glkemicznego dla poszczególnych produktów, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi, co w efekcie pozwala przywrócić prawidłową wagę ciała i utrzymać ją - bez efektu jojo. Wystarczy więc spożywać wyłącznie te produkty, które mają odpowiedni indeks glikemiczny, a dieta oparta na tym indeksie pozbawi nas zbędnych kilogramów.


Tabela indeksów glikemicznych
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja
0
Kawa, herbata
0
Majonez (jaja, olej, musztarda)
0
Owoce morza
0
Ryby
0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
0
Śmietana kwaśna
0
Sos sojowy (bez cukru)
0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
0
Wino wytrawne (czerwone, białe)
0
Wołowina
0
Ocet
5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
5
Skorupiaki
5
Awokado
10
Agawa (syrop)
15
Agrest złoty
15
Brukselka
15
Cebula
15
Cukinia
15
Cykoria
15
Czarna porzeczka
15
Fasolka pnąca
15
Fasolka szparagowa
15
Grzyby
15
Imbir
15
Kalafior
15
Kapusta
15
Kiełki (fasoli mung, soi, ...)
15
Kiszona kapusta
15
Koper
15
Korniszony (bez cukru)
15
Mączka chleba świętojańskiego
15
Migdały
15
Ogórek
15
Oliwki
15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac
15
Orzeszki ziemne (fistaszki)
15
Papryczki Chili
15
Papryka (czerwona, zielona, żółta)
15
Pesto
15
Piniola
15
Por
15
Rabarbar
15
Rzodkiew
15
Sałata
15
Seler naciowy
15
Soja
15
Szczaw
15
Szparagi
15
Szpinak
15
Tofu
15
Zarodki (przenne)
15
Acerola
20
Artiszoki
20
Bakłażan
20
Czekolada gorzka (>80% kakao)
20
Czereśnie
20
Fruktoza
20
Jogurt sojowy
20
Kakao (bez cukru)
20
Karczochy
20
Pędy bambusa
20
Śmietana sojowa
20
Sok cytrynowy (niesłodzony)
20
Sos z tamaryndy (bez cukru)
20
Agrest niebieski
25
Borówki
25
Czekolada gorzka (>70% kakao)
25
Czerwona porzeczka
25
Fasola mung, flagolet
25
Humus
25
Jeżyny
25
Mąka sojowa
25
Maliny
25
Masło migdałowe
25
Masło z orzechów laskowych
25
Pestki z dyni
25
Truskawki
25
Wiśnie
25
Zielona soczewica
25
Buraki surowe czerwone
30
Ciecierzyca gotowana
30
Czerwona soczewica
30
Czosnek
30
Dżem słodzony sokiem owocowym
30
Grejpfrut
30
Gruszka
30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung)
30
Mandarynki
30
Marakuja
30
Marchew surowa
30
Marmolada bez cukru
30
Migdałowe mleko
30
Mleczko owsiane (niegotowane)
30
Mleko odtłuszczone w proszku
30
Mleko sojowe
30
Morele świeże
30
Pamelo
30
Pomidory
30
Rzepa, brukiew (surowe)
30
Soczewica żółta
30
Twaróg odtłuszczony
30
Amarant ziarno
35
Biała fasola
35
Brzoskwinie
35
Ciecierzyca z puszki
35
Czarna fasola
35
Drożdże
35
Drożdże piwne
35
Dziki ryż
35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c
35
Figi świeże
35
Granat
35
Groszek zielony
35
Jabłka duszone
35
Jabłka suszone
35
Jabłko (świeże)
35
Jogurt odtłuszczony
35
Kukurydza antyczna indiańska
35
Kwinoa (komosa ryżowa)
35
Lody słodzone fruktozą
35
Mąka z ciecierzycy
35
Musztarda Dijon
35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak )
35
Nektarynki
35
Pigwa
35
Pomarańcze
35
Pomidory suszone
35
Przecier pomidorowy
35
Seler surowy (korzeń)
35
Śliwki
35
Sok pomidorowy
35
Sorbet jabłkowy
35
Słonecznik
35
Wasa™
35
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany
40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach
40
Fasola z puszki
40
Figi suszone
40
Gryka
40
Kasza gryczana
40
Laktoza
40
Maca (z mąki pp)
40
Makaron z mąki razowej - al dente
40
Marchwiowy sok
40
Masło orzechowe (bez cukru)
40
Mleko kokosowe
40
Morele suszone
40
Otręby (owsiane i pszenne)
40
Owies
40
Pigwa konserwowa (bez cukru)
40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)
40
Płatki owsiane (niegotowane)
40
Śliwki suszone
40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min)
40
Ananas (świeży)
45
Banany niedojrzałe
45
Chleb pp stostowany
45
Chleb żytni (z mąki pp)
45
Jęczmień (ziarno)
45
kaszka pszenna bulgul
45
Kokos
45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut)
45
Makaron : typ Capellini
45
Płatki śniadaniowe pełne
45
Ryż basmati brązowy
45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony)
45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
45
Tosty z chleba z mąki pełnej
45
Winogrono (zielone i czerwone)
45
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
45
Żurawina
45
Bataty - słodkie kartofle
50
Chayote - dyniowaty
50
Chleb orkiszowy
50
Ciasto z mąki pp (bez cukru)
50
Couscous ( pełne ziarno)
50
Jabłkowy sok (niesłodzony)
50
Kiwi
50
Makaron z pszenicy durum
50
Mango
50
Muesli (niesłodzone)
50
Owoce lichee
50
Persymona, kaki
50
Ryż basmati
50
Ryż brązowy
50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)
50
Sok jabłkowy (niesłodzony)
50
Sok żurawinowy ( niesłodzony)
50
Surimi ( paluszki krabowe)
50
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki
55
Czerwony ryż
55
Ketchup
55
Maniok
55
Musztarda (z cukrem)
55
Nutella®
55
Papaja
55
Sok winogronowy (niesłodzony)
55
Sok z mango (niesłodzony)
55
Spaghetti (ugotowane na miękko)
55
Sushi
55
Banany dojrzałe
60
Jęczmień dmuchany
60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe)
60
Kasza manna
60
Kasztan
60
Lazania (makaron z pszenicy durum)
60
Lody słodzone cukrem
60
Majonez z cukrem
60
Melon
60
Miód
60
Mleko tłuste
60
Morele z puszki
60
Owsianka
60
Pizza
60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy...)
60
Ryż długoziarnisty
60
Ananas z puszki
65
Buraki gotowane
65
Chleb "razowy" (z białej mąki)
65
Chleb pełnoziarnisty
65
Chleb żytni z białej mąki
65
Dżem z cukrem
65
Kukurydza
65
Kuskus
65
Mąka kasztanowa
65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.
65
Muesli (z cukrem, miodem itp.)
65
Pigwa konserwowa (z cukrem)
65
Rodzynki
65
Syrop klonowy
65
Tamarynda (słodzona)
65
Ziemniaki w mundurkach
65
Amarantus dmuchany
70
Bagietka
70
Biały ryż
70
Biszkopt
70
Brązowy cukier
70
Bułki
70
Chipsy
70
Chleb ryżowy
70
Cukier
70
Daktyle suszone
70
Kasza jęczmienna
70
Kleik
70
Maca (z białej mąki)
70
Mąka kukurydziana
70
Makaron z białej mąki
70
Melasa
70
Napoje (słodzone)
70
Polenta
70
Proso
70
Ravioli
70
Risotto
70
Rogalik
70
Sucharki
70
Tacos
70
Ziemniaki gotowane
70
Arbuz
75
Dynia
75
Kabaczek
75
Bób gotowany
80
Marchew gotowana
80
Puree
80
Biała mąka
85
Mleko ryżowe
85
Pasternak
85
Prażona kukurydza
85
Płatki kukurydziane
85
Ryż dmuchany
85
Ryż paraboliczny
85
Rzepa, brukiew (gotowane)
85
Seler gotowany (korzeń)
85
Tapioka
85
Chleb z białej mąki
90
Mąka ziemniaczana
90
Mąka ryżowa
95
Ziemniaki pieczone
95
Ziemniaki zasmażane
95
Glukoza
100
Skrobia modyfikowana
100
Piwo - maltoza
110

















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...