wtorek, 12 listopada 2013

Przepis na dietetyczną tartę

Zapraszam na nowy przepis.


Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na dietetyczną tartę. Ten popularny wypiek kuchni francuskiej składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Uwielbiam obie wersje. Natomiast ta na słono jest doskonała na obiad bądź pożywną kolację. Z kolei aby było dietetycznie zamiast białej mąki używam mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Tak niewielka zmiana a uzyskuję zdrową wersję tego pysznego dania.

Dietetyczna tarta z łososiem i szpinakiem


IMG_3490




Składniki na 4 porcje

Ciasto kruche:
250g mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko


Farsz:
400g szpinaku
400g wędzonego łososia
łyżeczka oliwy z oliwek
50g parmezanu
sól i pieprz


Sos:
5 jajek
100ml jogurtu greckiego
sól pieprz

 IMG_3489

Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka min. 30 minut.
  2. Gdy już ciasto będzie schłodzone  przygotowujemy sos. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
  3. Łososia kroimy w kostkę, szpinak podgrzewamy na patelni aż lekko zwiędnie ostudzić a następnie drobno go siekamy
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyjmujemy ciasto  z lodówki i rozwałkowujemy ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
  5. Ciasto należy delikatnie przestudzić a następnie wykładamy spód naprzemiennie łososiem, szpinakiem i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 minut do momentu ścięcia się masy jajecznej.

7 komentarzy:

  1. Oooo matko! Właśnie czegoś takiego szukałam! Genialny przepis, moje ulubione produkry i jeszcze dietetyczne. Na pewno zrobię. Jeszcze w listopadzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie szpinaku i łososia to poezja ;d a od dawna chciałam zrobić tartę :) trzeba będzie kupić formę

    OdpowiedzUsuń
  3. połączenie łososia i szpinaku <3 to uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Kilka drobnych zmian i od razu mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu takiego obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...