Składniki:
sałata rzymska 1 lub 2 w zależności od wielkości
2 piersi z kurczaka
pół bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki, (ja zawsze używam pieczywa pełnoziarnistego, ciemnego aby było zdrowo i dietetycznie )
6-8 łyżek oliwy z oliwek
fileciki anchois 8 sztuk
jajko
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 czubata łyżka musztardy Dijon
100 g startego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. PIersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobną kostkę. Solimy i pieprzymy według uznania i smażymy na oliwie z oliwek aż uzyskają jasno brązowy rumiany kolor
2. Na drugą patelnię wrzucamy ząbek czosnku i dodajemy pokrojony w kostkę chleb, sażymy na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i w ten oto sposób mamy przygotowane grzanki.
3. Przygotowujemy sos:Wkładamy jajko do wrzącej osolonej wody i gotujemy 1.5-2 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Fileciki anchoi drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 5-6 łyżkami oliwy. Dodać sól, pieprz, jajko i fileciki anchoi i łyżkę startego parmezanu. Wszystko zblendować.
4. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy kurczaka, potem grzanki polewamy sosem a na koniec posypujemy startym parmezanem.
1. PIersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobną kostkę. Solimy i pieprzymy według uznania i smażymy na oliwie z oliwek aż uzyskają jasno brązowy rumiany kolor
2. Na drugą patelnię wrzucamy ząbek czosnku i dodajemy pokrojony w kostkę chleb, sażymy na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i w ten oto sposób mamy przygotowane grzanki.
3. Przygotowujemy sos:Wkładamy jajko do wrzącej osolonej wody i gotujemy 1.5-2 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Fileciki anchoi drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 5-6 łyżkami oliwy. Dodać sól, pieprz, jajko i fileciki anchoi i łyżkę startego parmezanu. Wszystko zblendować.
4. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy kurczaka, potem grzanki polewamy sosem a na koniec posypujemy startym parmezanem.
Pyszności!
Rany, wprost ubóstwiam tę sałatkę! Trzeba znowu ją kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam,
OdpowiedzUsuńbardzo ją lubię;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Czytałem też o tym sosie Magdy Gessler, Cezara mieliśmy i tak na dniach przygotować więc ten przepis będzie na pewno swojego rodzaju inspiracją :)
OdpowiedzUsuń