Dziś na obiadek a w zasadzie na kolację :-) pyszne piersi z kurczaka w fromie roladek. W środku szpinak, ser pleśniowy a wszsytko to zawinięte szynką parmeńska z dodatkiem liści sałat z pomidorkami koktajlowymi.
Pychota!
Składniki na 4 porcje:
4 podwójne piersi kurczaka
500g szpinaku może być mrożony
4 plastry szynki parmeńskiej
1 cebula
4 ząbki czosnku
100g sera pleśniowego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimi w drobną kostkę i wraz z rozgniecionym czosnkiem smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
2. Dodajemy szpinak i duzimy ciągle mieszając przez ok. 5 minut
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimi w drobną kostkę i wraz z rozgniecionym czosnkiem smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
2. Dodajemy szpinak i duzimy ciągle mieszając przez ok. 5 minut
3. Dodajemy sól i pieprz do smaku
4. Wszytsko należy ostudzić
5. Lekko rozbijamy piersi kurczaka i nakładamy na nie szpinak i plastry sera pleśniowego.
6. Zwijamy i obwijamy w plastry szynki parmeńskiej.
5. Lekko rozbijamy piersi kurczaka i nakładamy na nie szpinak i plastry sera pleśniowego.
6. Zwijamy i obwijamy w plastry szynki parmeńskiej.
7. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopnii i pieczemy ok 35 minut
7. Podajemy od razu z dowolnymi dodatkami ziemniakami, ryżem, sałatkami.
7. Podajemy od razu z dowolnymi dodatkami ziemniakami, ryżem, sałatkami.
Robiłam coś takiego tylko z serkiem wiejskim:) Fajnie się rozpuścił i był ciągnący więc myślę że to też dość ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłam szynki parmeńskie, ale wychodzi na to, ze będzie trzeba spróbować :)
OdpowiedzUsuńwow pychotka kiedys jadlam podobnni zrobionego kurczaka dzieki za przypomnienie przepisu ;)
OdpowiedzUsuń