Smaki kuchni tajskiej odkryłam prawie dwa lata temu. Niemal wszystkie tajskie dania pachną świeżymi ziołami i przyprawami. Uwielbiam zapach i smak limonki, trawy cytrynowej (lemon grass), imbiru, galangalu, liści cytrynowych (kaffir lime leaves), kolendry. Wszystko to wraz z papryczkami chilli, mlekiem kokosowym i sosem rybnym sprawia, że dania są pyszne i niezwykle aromatyczne.
Tajlandia pachnie jedzeniem przygotowywanym niemal ze na każdym rogu ulicy. Co ciekawe niemal ze w każdej części Tajlandii te same dania smakują inaczej.
Dodatkowo dania te sa pożywne i zdrowe.
Kuchnia tajska wbrew
pozorom nie jest trudna, najwięcej czasu zajmuje
przygotowanie poszczególnych składników, pokrojenie ich, zamarynowanie,
posiekanie itd., natomiast samo gotowanie jest szybie i łatwe.
Dlatego też chciałabym zapoczątkować cykl "Azja na talerzu" gdzie będę Wam prezentować moje ulubione dania kuchnii tajskiej, chińskiej, indonezyjskiej i malajskiej. Dania, których smaki przypominają mi moje podróże.
Dlatego też chciałabym zapoczątkować cykl "Azja na talerzu" gdzie będę Wam prezentować moje ulubione dania kuchnii tajskiej, chińskiej, indonezyjskiej i malajskiej. Dania, których smaki przypominają mi moje podróże.
Azja na talerzu - Przepis 1
Thai Fried noodles z kurczakiem (Tajski
makaron z kurczakiem)
Składniki:
300g makaronu typu noodle
4-5 łyżek oleju słonecznikowego
3-4 ząbki czosnku
500 g piersi z kurczaka pokrojonych na
cienkie kawałki
4 duże jajka
200 g pieczarek
2 marchewki
4 łyżki sosu rybnego
3 łyżki keczupu
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
6 łyżek prażonych orzeszków, drobno
posiekanych, zmiażdżonych
300g kiełków fasoli,
2-3 gałązki szczypiorku pokrojone na 2.5cm
kawałki
sos sojowy
liście kolendry
Sposób przyrządzenia:
Gotuję makaron noodle, płukam w wodzie i zalewam dwoma łyżkami sosu
sojowego i odstawiam na min. 10 minut.
W wooku podgrzewam olej, dodaję i podsmarzam czosnek. Następnie dodaję
kawałki kurczaka i smażę ciągle mieszając. Wbijam jajka i wszystko razem
mieszam. W razie potrzeby dodaję olej. Następnie dodaję makaron noodle,
wszystko razem mieszam i dodaję kolejno sos sojowy, keczup, sok cytrynowy,
cukier i chilli.
Dodaję pieczarki i wszystko dalej mieszam przez kolejne 3-4 minuty. Na
koniec marchewka, kiełki fasoli i szczypiorek, oraz ok.3-4 łyżki sosu sojowego.
Wszystko razem mieszamy przez ok. 2 minuty i danie jest gotowe do jedzenia.
Na koniec pozostaje wystarczy tylko do smaku posypać orzeszkami i udekorować
listkami kolendry.
hmm jak to pysznie wyglada! nigdy w zyciu chyba czegos takiego nie ugotuje :( nie potrafie;p
OdpowiedzUsuńHello! Do you know if they make any plugins to protect
OdpowiedzUsuńagainst hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
Any recommendations?
my blog post ... power pump no formula