niedziela, 27 stycznia 2013

Pyszne risotto na niedzielny obiad

 

Gdy nie mam pomysłu na niedzielny obiad, to wiem, że risotto z kurczakiem, grzybami i białym winem na pewno będzie idealnym rozwiązaniem.



 

Sekret w przygotowaniu dobrego risotto to dobry gatunkowo ryż, specjalny do przygotowania risotta. Ja używam Gallo Arborio Rice.  Do uzyskania idealnej konsystencji i idealnego smaku niezbędne jest też dobrej jakości białe wino i masło, dzięki któremu nasze risotto bedzie idealnie kremowe.  
Tak więc nalewam sobie kieliszek białego wina i do dzieła!


Risotto z kurczakiem i grzybami

Składniki:


       400g/14oz ryżu,
  szklanka białego wina  
1 litr bulionu warzywnego
2 cebule
300g grzybów
2 piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka masła
1 łyżka świeżo posiekanej bazylii
1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:


  1. Kroimy piersi kurczaka na drobne kawałki i przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Oliwe z oliwek podgrzewamy w rondlu lub na patelni, wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy.
  2. W drugim garnku smażymy grzyby wraz z 1 drobno posiekaną cebulą. Doparawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby będą gotowe posypujemy natką pietruszki.
3.      Następnie w oddzielnym rondlu lub patelni podgrzewamy oliwe z oliwek i dodajemy cebulę. Gdy cebula będzie już zeszklona dodajemy czosnek. Następnie wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy z cebulą. Wlewamy wino i mieszamy. Kiedy wino zostanie wchłonięte całkowicie przez ryż dodajemy szklankę bulionu. Cały czas mieszamy aż do wchłoniecia. Dodajemy kolejne szklanki bulionu, pamietamy by ryż cały czas mieszać. Po ok. 20 minutach, kiedy ryż jest już ugotowany, posypujemy go bazylią.
  1. Dodajemy do ryżu masło, dzięki czemu danie staje się kremowe.
  2. Dodajemy wcześniej przygotowane piersi kurczaka i grzyby. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.
6.      Nakładamy risotto na talerze posypujemy natką pietruszki. Do dekoracji i przystawki możemy dodać liście rukoli lub innych sałat.


 Smacznego!

2 komentarze:

  1. To danie wygląda pysznie! Tylko ogólnie musi go wychodzić strasznie dużo, więc musiałabym zrobić z jakiejś części porcji. Lubię takie skomplikowane dietetyczne dania, ale zazwyczaj nie chce mi się gotować dodatkowo dla siebie, więc idę po prostej linii oporu.

    Co do Twojego pytania o moją dietę, to ciężko ją jakoś skonkretyzować. To pospolita dieta: jeść mniej, jeść zdrowiej niż kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham risotto w każdej formie. najczęściej dodaję dużo curry i ananasa ale Twój przepis wydaje się być równie pyszny, skorzystam z niego.dzięki!
    buźka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...