czwartek, 6 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 10 - Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową


Jak Wam mija czwartek?
Dziś u mnie kontynuacja mojego cyklu sałatkowego. A więc będzie sałatkowo ale też trochę azjatycko. A mianowicie Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową.
Sałatkę tą odkryłam i nauczyłam się robić w trakcie mojej podróży do Tajlandii. Jest ona niezwykle aromatyczna i poprostu przepyszna. Uwielbiam jej cytrynowy smak, dodatkowo wyostrzony dzięki papryczkom chilli. Jest ona na pewno zdrowa, ma mnóstwo składników odżywczych a dzięki imbirowi i chilli podkręci Wasz metabolizm.


Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową





Składniki na 4 porcje:

     500 g makreli wędzonej ( dwie takie większe)
2 kawałki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
 4 cebulki szalotki
szczypiorek drobno pokrojony
2.5 cm kawałek świeżego imbiru, drobno pokrojony
1 i 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
mix sałat do podania w zależności jaką lubimy 




Sposób przygotowania:

1. Makrelę kroimy na drobne kawałki.
2. Trawę cytrynową, cebulki szalotki, szczypiorek, imbir i papryczkę chilli kroimy na drobne kawłki i dodajemy do ryby
3. Wszystko razem mieszamy, solimy i piperzymy do smaku.
4. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i świeżą kolendrę i wszystko mieszamy. Ponieważ uwielbiam rukolę dodałam trochę od razu do ryby
5. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy przygotowaną wcześniej rybę.

Smacznego!


5 komentarzy:

  1. muszę wypróbować,tylko gdzie kupić trawę cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w dużych marketach, pakowaną po kilkanaście – kilkadziesiąt sztuk lub w sklepach ekologicznych na wagę.
      Polecam też na takie orientalne zakupy asianhouse.biz

      Usuń
  2. Wygląda apetycznie. Także chciałabym wiedzieć gdzie dostałaś trawę cytrynową ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...