Jarmuż |
Czy słyszeliście o jarmużu?
Od jakiegoś czasu o jarmużu można usłyszeć coraz częściej. Ja poznałam to warzywo jakiś czas temu i myślę, że dzięki swoim zdrowotnym i dietetycznym właściwościom niebawem podbije i na stałe zagości w kuchni tych wszystkich, dla których zdrowe odżywianie i zdrowa dieta są szczególnie ważne.
Jarmuż tak naprawdę znany jest od wieków. Jest bardzo łatwy w uprawie i nie wymaga długiego okresu wegetacji. To zielone warzywo jest z tej samej rodziny co kapusta, brokuły i brukselka. Uznane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.
Jarmuż jest:
- niskokaloryczny, bogaty w błonnik i ma zero tłuszczu
Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomagać w trawieniu i jest bogaty w wiele składników odżywczych, witamin, kwas foliowy i magnezu.- bogaty w żelazo
Ma więcej żelaza niż wołowina. A żelazo jest niezbędne dla zdrowia, do wytwarzania hemoglobiny i enzymów, transport tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby.- bogaty w witaminę K.
A dieta bogata w witaminy K może pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami. Jest to również ważne dla różnych funkcji organizmu, w tym normalnego zdrowia kości i zapobiegania krzepnięciu krwi. Ponadto podwyższony poziom witaminy K może pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.- wypełniony silnymi przeciwutleniaczami
- doskonałym środkiem przeciwzapalnym .
Jedna filiżanka jarmuż jest wypełniona 10% zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3, które pomagają w zwalczaniu zapalenia stawów, astmy i chorób autoimmunologicznych.- dobry dla układu sercowo-naczyniowego
Jedząc jarmuż możemy obniżyć poziom cholesterolu.- bogaty w witaminę A.
Witamina ta jest dobre dla wzroku, skóry.
bogaty w witaminę C. Jest to bardzo pomocne dla układu odpornościowego i metabolizmu.- bogaty w wapń.
Jarmuż ma więcej wapnia niż mleko, co pomaga w zapobieganiu utracie masy kostnej, zapobiega osteoporozie.- świetnym jedzeniem detoksykującym i oczyszczającym organizm.
http://weheartit.com/entry/58546782 |
Jarmuż podbija serca wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. W Stanach wszyscy go znają i uwielbiają. Jemy go na surowo lub gotowany. Najpierw należy go dokładnie umyć i usunąć ostre końce.
Gotujemy na średnim ogniu przez około trzy minuty aż zwiędnie i stanie się miękki.
Jarmuż dodaje się do sałatek i pysznych zielonych koktajli. Naprawdę warto dołączyć go do swojego menu bo jarmuż już króluje i już podbija zdrową kuchnię
bardzo lubię jarmuż, ale ciężko go dostać:(
OdpowiedzUsuńWłaśnie ,nigdzie go jeszcze nie widziałam u siebie.
OdpowiedzUsuńW sklepach go nigdy nie widziałam. Jestem otwarta na nowości,więc chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń