Jogurt to produkt wszechobecny w sklepach. Mamy
ogromny jego wybór i najczęściej wydaje nam się, że jest to coś napewno
zdrowego i dietetycznego. Jogurt wydaje się być idealnym posiłkiem dla dzieci i
wszsytkich dbających o figurę. Mnóstwo smaków, mnóstwo wariantów, odtłuszczone
i niskokaloryczne, ale który jest tak naprawdę najzdrowszy? Jak wybrać ten
najlepszy? Na co zwracać uwagę kupując jogurt?
1. Cukier
Zanim przeczytamy jakąkolwiek etykietę, musimy
zrozumiem, że cukier znajduje się w każdym jogurcie. Jogurt zawiera bowiem naturalny
cukier o nazwie laktoza. Natomiast cała masa jogurtów dostępnych na rynku ma
dodany cukier lub substancje słodzące by był bardziej słodki. Koniecznie więc
czytajmy etykiety i sprawdzajmy ile cukru to ten naturalny a ile to dodatki.
Według American Heart Association, kobiety powinny
ograniczyć cukier do nie więcej niż 6 łyżeczek dziennie a mężczyźni powinni
jeść maksymalnie 9 łyżeczek cukru dziennie.
Niektórzy producenci używają także substytutów cukru
– o nich też wam pisałam tutaj http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/10/30-nazw-pod-ktorymi-ukryty-jest-cukier.html by obniżyć całkowitą zawartość cukru. Ja staram się
uciekać od tych odmian i kupować zwykły jogurt bez dodatku cukru i tego typu
zamienników.
2. Probiotyki
Te dobre bakterie są w większości jogurtów. Pomagaja
one utrzymać układ pokarmowy w stanie gotowości do pracy. Te dobre bakterie
kryją się pod takimi nazwami jak L. acidophilus , L. casei , B. bifidum i B.
longum.
3. Wapń i witamina D
Wapń i witamina D są to dwa ważne dla zdrowych kościskładniki
odżywcze znajdujące się w jogurcie. Ich ilość różni się w zależności od marki i
zawartości tłuszczu.
4. Tłuszcz
Zaleca się wybranie jogurtów niskotłuszczowych lub
beztłuszczowych. Warto jednak pamietać, że niektóre jogurty beztłuszczowe
zawierają sztuczne substancje słodzące. Należy więc czytać uważnie etykiety. Pełnotłuste
jogurty dostępne na rynku, zawierają one więcej tłuszczów nasyconych i
cholesterolu . Wybierajcie więc w miarę
możliwości te niskotłuszczowe i sprawdzajcie zawartość cukru.
5. Inne składniki
Wiele jogurtów zawiera także wypełniacze , stabilizatory
i środki zagęszczające. Jedynym sposobem aby się o tym przekonać jest uważne przeczytanie listy składników. Jeśli na
etykiecie jest zbyt wiele słów i nie znamy ich nazwy wówczas należy poszukać
innego jogurtu.
Jak więc znaleźć najzdrowszy jogurt? Wystarczy czytać
etykiety i zwrócić uwagę na to o czym pisałam wyżej. Jeśli nie jest napakowany
cukrem, zawiera żywe kultury bakterii wapn I witaminę D na pewno będzie dla nas
zdrowy. Wybierjamy raczej te naturalne a jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy,
poprostu dodajmy je do niego.
Ja wybieram zazwyczaj jogurt grecki bo ma mniej cukru
i mniej laktozy niż inne odmaiany jogurtu. Najczęściej jem sam albo dodaje
owoce, orzechy bądź nasiona slonecznika i dyni. A jeśli mam ochotę na coś
slodkiego jem z łyżeczką mioduJ
A wy macie swoje ulubione jogurty?
Zabrakło mi producentów bądź marek - sugestia z mojej strony. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJogurt naturalny i płatki (owsiane, żytnie, jęczmienne, orkiszowe) to jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńJogurt grecki jest najlepszy! Gęsty, kremowy i nadaje się do większości sałatek itp. Ma więcej tłuszczu niż zwykły jogurt ale bez przesady tłuszcze też są nam potrzebne :)
OdpowiedzUsuńps. ciekawy blog :)
Dzieki.W pelni sie z Toba zgadzam. Ja uwielbiam jogurt grecki:)
Usuń