Po latach diet niskotłusczowych i panowania produktów o obnizonej zawartości tłuszczu, produktów 0% tłuszczu i light wszędzie słyszę jak dietetycy, lekarze i wszyscy co zajmują się zdrowym stylem życia mówią "Jedzcie więcej tłuszczy bo tłuszcze
są niezbędne dla zdrowia!"
Czy to aby na pewno może to być
prawda? Otóż tak, ale pod warunkiem, że są to tzw. zdrowe tłuszcze.
Ale które tłuszcze to te
zdrowe? Które tłuszcze powinny się znaleźć w codziennym menu?
Te zdrowe tłuszcze to tłuszcze
nienasycone, czyli te w postaci płynnej, znajdujące się w olejach roślinnych
rzepakowym, slonecznikowym, oliwie oraz te, zawarte w orzechach, ansionach i
tłustych rybach.
Natomiast tłuszcze pod postacią stałą, to tłuszcze
nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, tłuszcz zawarty w
mięsie) i właśnie je powinniśmy wyeliminować bo one ze zdrowiem nie mają nic wspólnego.
To samo dotyczy tłuszczy trans.
Ich
należy unikać jak ognia. Zawarte są one w margarynie, niskotłuszczowych
smarowidłach, herbatnikach, ciastach, chipsach itd.
Światowa
Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie tłuszczu w takich ilościach, by pokrywał
zapotrzebowanie energetyczne w granicach 15–30 proc. całkowitego dziennego
zapotrzebowania kalorycznego. Powinnismy
jeść od trzech do dziewięciu porcji tłuszczów każdego dnia większość z nich powinna pochodzić z tych
dobrych tłuszczów nienansyconych.
Dlaczego te
dobre tłuszcze są niezbędne i zdrowe?
Dobre tłuszcze są niezbędne
dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Mają
one wpływ na krzepnięcie krwi,
zwiększenie napięcia ścian naczyń krwionośnych, dbanie o układ odpornościowy,
obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi. Tłuszcze te wpływają korzystnie na
układ krążenia, łagodzą nadciśnienie, wpływają korzystnie na stan skóry i
paznokci oraz regulują m.in. produkcję hormonów i neuroprzekaźników.
Produkty
bogate w dobre tłuszcze to:
- Orzechy włoskie, pekan, migdały
- Olej lniany
- Oleje roślinne ,
takie jak olej rzepakowy , oliwa , soi, kukurydzy, słonecznika i szafranowy
- Nasiona
slonecznika, sezamu, dyni i inne
Tak więc TŁUSZCZ nie jest
wrogiem dla naszego zdrowia, wagi i ładnej sylwetki.
Podczas gdy niektóre tłuszcze
powinny być ograniczone (nasycone) lub całkowicie wyeliminowane z naszych
posiłków(tłuszcze trans), te nienasycone powinny być obecne w codziennych
posiłkach. Nie pozbawiajcie się z produktów, które są zarówno zdrowe i pyszne.
Aby dostarczyć organizmowi
tego co potrzebuje, tłuszcze trzeba po prostu jeść.
Używajcie więc w kuchni
zdrowych olei roślinnych, oliwy z oliwek, nie bójcie się jeść orzechów ,
dodajcie awokado do sałatek i kanapek i smarujcie kanapki oliwą z oliwek. Ja je jem i jestem szczupła:)
A Wy?
Witam. Super blog. Wszystkiego po trochu :) Dlatego olej lniany się zrobił tak popularny :) Zdrowy tłuszcz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOleje roślinne wcale nie są takie dobre. Najlepszy to olej kokosowy i oliwa z oliwek
OdpowiedzUsuń;)