Wczoraj pisałam, co zrobić
by jeść mniej. Jednym z punktów było, by wybierać odpowiednie składniki i
odpowiednie jedzenie, produkty bogate w białko i błonnik czyli takie, które
sprawią, że nie będziemy czuć się głodni.
Dzisiaj lista produktów,
które na pewno poskromią Wasz apetyt.
1. Migdały – są one
doskonałym źródłem tzw. dobrych tłuszczów I dzięki temu stanowią idealną
przekąskę między posiłkami. Należy jednak pamiętać o ilości jaką spożywamy iż
są one wysoko kaloryczne. Warto dodać, że efekt sytości po ich zjedzeniu
poczujemy po ok. pół godzinie po ich zjedzeniu.
2. Awokado – doskonałe źródło
błonnika I tłuszczów nienasyconych sprawia, że potrzeba dużo czasu na ich
strawienie a przez to dłużej czujemy się najedzeni. Jest to doskonały
dodatek do sałatek, kanapek, sosów, dipów i soków.
3. Owsianka - swoje
super właściwości zawdzięcza obecności znaczących ilości błonnika
rozpuszczalnego, składającego się głównie ze związku zwanego beta-glukanem. To
dzięki temu daje poczucie sytości oraz przyczyniają się do obniżania poziomu
cholesterolu.
4. Jogurt naturalny
– idealny wsokobiałkowy product, który pozowli nam na dłużej zapomnieć o
uczuciu głodu. Idealny na śniadanie i jako zamiennik śmietany do sałatek i
sosów.
5. Twarożek –
idealny składnik zdrowej diety. W porównaniu z innymi serami ma mało tłuszczu i
jest doskonałym źródłem białka. Można do niego dodać pomidorki, rzodkiewkę,
szczypiorek albo jeśli lubimy na słodko owoce , idealne są do tego ananasy.
6. Siemię lniane - jest
bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dwie łyżki zmielonego siemienia
lnianego zawierają około 4 gramów błonnika, a co za tym idzie dodanie go do
jogurtu, sałatki czy koktajlu zwiększy uczucie sytości.
7. Warzywa strączkowe tj.
fasolka, groszek, soja, ciecierzyca - zawierają nie tylko dużo białka, ale
także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i
niektórych witamin z grupy B. Skiełkowane rośliny strączkowe są doskonałym
źródłem witaminy C i enzymów. Idealny dodatek do zup i sałatek dzięki któremu
na długo zapomnimy o głodzie.
8. Mięso – przede
wszystkim mięso ryb oraz drób są idealnym produktem zdrowej diety. Tłuszcze i
białka w nich zawarte sprawiają, że dłużej je trawimy przez to dłużej jesteśmy
najedzeni.
Czy dopisalibyście coś jeszcze
do mojej listy?
Ze wszystkim się zgodzę oprócz jogurtu, który (ten sklepowy) jest źródłem głównie węglowodanów. Jogurt naturalny, który możemy znaleźć w sklepach to nic innego jak bezwartościowa biała maź, niestety...
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam mięso kazdego rodzaju :) ryby, drób, wołowe i wieprzowe ;d Mmmm<3
OdpowiedzUsuńSuper ta notka i jest bardzo pomocna ;)
KASZE!!!! przedwszystkim jaglana i qinoa
OdpowiedzUsuńDziczyzna to najzdrowsze mieso bo:
OdpowiedzUsuń-nie karmione sztucznie, wolny wypas zdrowa naturalna pasza czyli to co rosnie w lesie i na polu
- wolne od GMO
- chude mieso tluszcz w 100 gramach kilka razy mniej niz np w wieprzowinie
- 0 weglowodanow
- baaardzo smaczne
co to za bułka na zdjęciu?! :D
OdpowiedzUsuńBułka żytania z ziarnami
Usuń