środa, 13 lutego 2013

Co poskromi Wasz apetyt




Wczoraj pisałam, co zrobić  by jeść mniej. Jednym z punktów było, by wybierać odpowiednie składniki i odpowiednie jedzenie, produkty bogate w białko i błonnik czyli takie, które sprawią, że nie będziemy czuć się głodni.
 
Dzisiaj lista  produktów, które na pewno poskromią Wasz apetyt.
 
1.   Migdały – są one doskonałym źródłem tzw. dobrych tłuszczów I dzięki temu stanowią idealną przekąskę między posiłkami. Należy jednak pamiętać o ilości jaką spożywamy iż są one wysoko kaloryczne. Warto dodać, że efekt sytości po ich zjedzeniu poczujemy po ok. pół godzinie po ich zjedzeniu.

 


 

 
2.   Awokado – doskonałe źródło błonnika I tłuszczów nienasyconych sprawia, że potrzeba dużo czasu na ich strawienie a przez to dłużej czujemy się najedzeni.  Jest to doskonały dodatek do sałatek, kanapek, sosów, dipów i soków.



3.   Owsianka - swoje super właściwości zawdzięcza obecności znaczących ilości błonnika rozpuszczalnego, składającego się głównie ze związku zwanego beta-glukanem. To dzięki temu daje poczucie sytości oraz przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu.
 
4.   Jogurt naturalny – idealny wsokobiałkowy product, który pozowli nam na dłużej zapomnieć o uczuciu głodu. Idealny na śniadanie i jako zamiennik śmietany do sałatek i sosów.
 
5.   Twarożek – idealny składnik zdrowej diety. W porównaniu z innymi serami ma mało tłuszczu i jest doskonałym źródłem białka. Można do niego dodać pomidorki, rzodkiewkę, szczypiorek albo jeśli lubimy na słodko owoce , idealne są do tego ananasy.

 


 


6.   Siemię lniane - jest bogatym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego zawierają około 4 gramów błonnika, a co za tym idzie dodanie go do jogurtu, sałatki czy koktajlu zwiększy uczucie sytości.
 
7.   Warzywa strączkowe tj. fasolka, groszek, soja, ciecierzyca - zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Skiełkowane rośliny strączkowe są doskonałym źródłem witaminy C i enzymów. Idealny dodatek do zup i sałatek dzięki któremu na długo zapomnimy o głodzie.
 
8.   Mięso – przede wszystkim mięso ryb oraz drób są idealnym produktem zdrowej diety. Tłuszcze i białka w nich zawarte sprawiają, że dłużej je trawimy przez to dłużej jesteśmy najedzeni. 
 
Czy dopisalibyście coś jeszcze do mojej listy?

6 komentarzy:

  1. Ze wszystkim się zgodzę oprócz jogurtu, który (ten sklepowy) jest źródłem głównie węglowodanów. Jogurt naturalny, który możemy znaleźć w sklepach to nic innego jak bezwartościowa biała maź, niestety...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam mięso kazdego rodzaju :) ryby, drób, wołowe i wieprzowe ;d Mmmm<3

    Super ta notka i jest bardzo pomocna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. KASZE!!!! przedwszystkim jaglana i qinoa

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziczyzna to najzdrowsze mieso bo:
    -nie karmione sztucznie, wolny wypas zdrowa naturalna pasza czyli to co rosnie w lesie i na polu
    - wolne od GMO
    - chude mieso tluszcz w 100 gramach kilka razy mniej niz np w wieprzowinie
    - 0 weglowodanow
    - baaardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  5. co to za bułka na zdjęciu?! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...