Azja na talerzu - Przepis 2
Choć niezbyt lubię i prawie nigdy nie jem zup, to będąc w Tajlandii właśnie zupy stały się moim ulubionymdaniem..
Tom Kha Gai czyli tajska zupa kokosowa z kurczkakiem jest jednym z najbardziej popularnych i znanych przysmaków Tajlandii.
Tom Kha Gai czyli tajska zupa kokosowa z kurczkakiem jest jednym z najbardziej popularnych i znanych przysmaków Tajlandii.
Zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a wszystkie składniki bez problemów znajdziemy w supermarkecie. W smaku Tom Kha Gai jest cremowa, aromatyczna, trochę słodka ale też dość pikantna.
400ml puszka mleka kokosowego
425 g piersi z kurczaka, pokrojone na małe kawałki
2 kawałki trawy cytrynowej
2 kawałki trawy cytrynowej
2 cebulki szalotki, pokrojone na ćwiartki
200 g pieczarek
4-6 pomidorków koktajlowych
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki miodu
400 ml wody
6-10 liści - kaffir lime
6 kawałków 5cm galangalu ewentualnie imbiru , cienko pokrojonych
2 papryczki chilli
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z cytryny
kolendra
400 ml wody
6-10 liści - kaffir lime
6 kawałków 5cm galangalu ewentualnie imbiru , cienko pokrojonych
2 papryczki chilli
3 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z cytryny
kolendra
Sposób przyrządzenia:
- Mleko kokosowe, wodę, trawę cytrynową, glangal/imbir, cebulkę oraz pieprz wkładamy do garnka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy kurczaka, sos rybny, oraz miód i gotujemy przez kolejne 5-10 minut, mieszajac od czsu do czasu
- Gdy kurczak będzie już miekki, dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i gotujemt przez kolejne 2-3 minuty
- Dodajemy sok z cytryny, liście kaffir lime oraz chilli. Próbujemy i doprawiamy do smaku (sos rybny, sok cytrynowy)- danie nie powinno być zbyt ostre, ale lekko słodkawe, słone i kwaskowe.
- Dodoajemy pomidorki koktajlowe na kilka sekund, uważjąc by sie nie rozgotowały i nie straciły kształtu
- Nalewamy do miseczek i posypujemy listkami kolendrySpoon into a serving bowl and garnish with a few coriander leaves.
- Ja uwielbiam podawać zupę kokosową z ryżem jaśminowym
Danie jest naprawdę niezwykle aromatyczne i pyszne.
wybieram się niebawem do Tajlandii i mam nadzieję ja spróbować :]
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis ciekawe jak ta zupa smakuje, chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Blog Award. :)
OdpowiedzUsuń