W codziennym zabieganiu, w nawale obowiązków trudno znaleźć czas na wielogodzinne siedzenie w kuchni i przygotowywanie posiłków. Gdy po całym dniu jestem zmęczona, zakupy nie zrobione a głód doskwiera straszny, jak dla mnie najlepszym daniem do szybkiego przygotowania jest jest pyszna i zdrowa frittata.
Frittata z szynką, mozzarella i ziemniakami
Składniki (na 2 porcje):
6 jajek
2 łyżki masła
1 cebula
1 i 1/2 papryki
kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
70 g szynki
4 ugotowane średnie ziemniaki
125 g sera mozzarella pokrojonego na drobne kawalki
1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu,
1 cebula
1 i 1/2 papryki
kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
70 g szynki
4 ugotowane średnie ziemniaki
125 g sera mozzarella pokrojonego na drobne kawalki
1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu,
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania na końcu
Sposób przyrządzenia:
1. Rozgrzewamy masło na średniej, dodajemy posiekaną cebulę i należy ją
zeszklić przez około 3 - 4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę
oraz posiekaną papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu
przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając.
2. Gdy papryka zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki szynki i chwilę
razem podsmażamy by następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz
mozzarellę i smażymy jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
3. W misce roztrzepujemy
jajka doprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy na patelnię
4. Smażymy frittatę przez około 5 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu
do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się
rozprowadzała.
A wy jakie macie pomysły na zdrowy i szybki obiad lub kolację?
Pysznie to wygląda i pierwszy raz o takim czymś słyszę :)
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj miałam szybkie i pyszne naleśniki z dżemem :)
Super inspiracja, zmykam do kuchni (ale szynę zamieniam na pieczonego indyka).
OdpowiedzUsuńFajny blog :) Pozdrawiam
mmmmmmmmm jak ja dawno pizzy nie jadłam, a takiej z wędlinami, to już nawet nie pamiętam :D
OdpowiedzUsuń