poniedziałek, 11 lutego 2013

Pyszna i zdrowa frittata



W codziennym zabieganiu, w nawale obowiązków trudno znaleźć czas na wielogodzinne siedzenie w kuchni i przygotowywanie posiłków. Gdy po całym dniu jestem zmęczona, zakupy nie zrobione a głód doskwiera straszny, jak dla mnie najlepszym daniem do szybkiego przygotowania jest jest pyszna i zdrowa frittata.





Frittata z szynką, mozzarella i ziemniakami




Składniki (na 2 porcje):

6 jajek
2 łyżki masła
1 cebula
1 i 1/2 papryki
kawałek papryczki chili (lub szczypta ostrej papryki)
70 g szynki
4 ugotowane średnie ziemniaki
 125 g sera mozzarella pokrojonego na drobne kawalki
1/3 szklanki tartego sera np. parmezanu,
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej pietruszki do posypania na końcu

Sposób przyrządzenia:

1. Rozgrzewamy masło na średniej, dodajemy posiekaną cebulę i należy ją zeszklić  przez około 3 - 4 minuty. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz posiekaną papryczkę chili, posolić i smażyć dalej na umiarkowanym ogniu przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. 
2. Gdy papryka zmięknie dodajemy  pokrojone w plasterki szynki i chwilę razem podsmażamy by następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz mozzarellę i smażymy jeszcze przez około 1 - 2 minuty. 
3. W misce roztrzepujemy jajka  doprawiamy je solą i pieprzem i wlewamy na patelnię
4. Smażymy frittatę przez około 5 minuty na średnim lub małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, tak aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała.


A wy jakie macie pomysły na zdrowy i szybki obiad lub kolację?


3 komentarze:

  1. Pysznie to wygląda i pierwszy raz o takim czymś słyszę :)

    Ja dzisiaj miałam szybkie i pyszne naleśniki z dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super inspiracja, zmykam do kuchni (ale szynę zamieniam na pieczonego indyka).
    Fajny blog :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmmmm jak ja dawno pizzy nie jadłam, a takiej z wędlinami, to już nawet nie pamiętam :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...