Jabłko. Uwielbiam jabłka, bo są dla mnie rewelacyjną słodką przekąską,
dzięki której nie mam ochoty na słodycze i dzięki czemu mogę utrzymać szczupłą
sylwetkę. Nie wyobrażam sobie aby moja codzienna dieta nie zawierała tego
owocu. Ale jak się okazuje jabłka mają wiele zdrowotnych właściwości, dla których
warto je jeść.
Obniżają poziom cholesterolu Jak wiadomo wysoki poziom cholesterolu może prowadzić w dłuższej
perspektywie do wielu problemów zdrowotnych. I właśnie jabłka, dostarczają
nam składniki odżywcze, które
mogą obniżyć poziom cholesterolu. Jedno
z badań wykazało, że zjedzenie dwóch jabłek na dzień może obniżyć poziom
cholesterolu nawet o 16 procent.
Wspomagają trawienie Jabłka zawierają duzo błonnika, który pomaga regulować system trawienny. Oznacza
to, brak problemów z niestrawnością i zaparciami.
W dłuższej perspektywie, jabłka mogą
również pomóc uniknąć niektórych
chorób żołądka poprzez
utrzymywanie układu pokarmowego w
ryzach.
Doskonałe źródło energii Zawarte w jabłkach cukry są dobre nie tylko za
względu na ich smak słodki. Zapewniają one również naturalną zastrzyk energii. Dlatego jabłka są doskonałym owocem
na przekąskę zwłaszcza
po treningu. Nie dość, że świetnie smakują to
dostarczają nam energii trzeba bez konieczności
picia kawy lub
napojó energetycznych.
Lekarstwo na anemię Jabłka zawierają dużo żelaza, są więc doskonałym lekarstwem w leczeniu
niedokrwistości. Żelazo zwiększa bowiem poziom hemoglobiny w organizmie. Dlatego zjedzenie jabłka może pomóc wtedy
gdy czujemy się słabo i jesteśmy bladzi. jeśli zdarzy ci się
czuć słaby lub słabo.
Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka Jabłka mają wiele korzyści dla naszego zdrowia i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko
zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Błonnik w jabłkach pomaga
regulować system pokarmowy,
obniżając ryzyko zachorowania
na raka jelita grubego w przyszłości.
Ponadto, kilka badań wykazało silny związek między regularnym spożywaniem jabłek
i zmniejszonym ryzykiem zachorowania
na raka piersi. Jabłka są również jednym z niewielu owoców i warzyw, które zostały zaliczone do
tej grupy pokarmów, które obniżają ryzyko zachorowania
na raka płuc.
Zmniejszają zmarszczki Jabłka są cudownym pożywieniem także dla naszej skóry. Redukcja zmarszczek jest jedną z
wielu korzyści jakie mają jabłka. Posiadają one bowiem składniki, które
mogą pomóc w zmniejszeniu widocznych
śladów starzenia się skóry.
Również rozluźnia martwe komórki skóry i odblokowuje zatkane pory na skórze. Tak więc możemy
zastosować jabłko jako składnik maseczki na twarz.
Pomocne w walce z cukrzycą Osoby chore na cukrzycę w dłuższej perspektywie mogą
cierpieć na dodatkowe choroby tj. neuropatia, choroby
nerek i problemy ze wzrokiem. Regularne jedzenie jabłek regularnie może zapobiec niektórym z tych zagrożeń. A to dlatego, że
jabłka mają pektyny, które łagodzą zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Ponadto polifenole
w jabłkach pomagają poprawić regulację poziomu cukru we krwi.
Poprawiają wzrok Jabłka zawierają znaczne ilości zarówno witaminy A i witaminy
C, które pomagają w leczeniu ślepoty
nocnej. Pomagają również
wzmocnić oczy i mogą zapobiec
pogarszaniu się wzroku.
Tak więc jedzmy jabłka nie tylko po to by utrzymać szczupłą sylwetkę, ale
także by polepszyć swoje zdrowie i omijać lekarzy z daleka.
Warto pamiętać, aby z owocami takimi jak bohater posta - jabłko spożywać dodatkowo porcję białka (np. łyżkę nabiału). Pomoże zneutralizować kwasy żołądkowe i zapobiegnie dyskomfortowi. Nie zapominajmy też, że jabłko samo w sobie nie jest posiłkiem - najlepiej połączyć je właśnie z nabiałem + jakieś tłuszcze, np. orzechy (i cynamon mniam ;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam jabłuszka :)
OdpowiedzUsuńja niestety nie moge jesc jablek ;(
OdpowiedzUsuń