Sałatka Nicejska
Składniki na 2 porcje:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
sałata lodowa lub inna w zależności od upodobań - ja wybrałam rukolę i odrobinę lodowej
mała puszka anchois
8-10 pomidorków koktajlowych
kawałek zielonego ogórka
2 jajka na twardo
oliwki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek, oregano, bazylia
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy dressing. Sok z cytryny,oliwę z oliwek, zioła, czosnek przecisniety przez praskę i odrobine pieprzu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. W dużej misce układamy liście sałaty. Następnie polewamy je połową dressingu i dokładnie mieszamy.
1. Przygotowujemy dressing. Sok z cytryny,oliwę z oliwek, zioła, czosnek przecisniety przez praskę i odrobine pieprzu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. W dużej misce układamy liście sałaty. Następnie polewamy je połową dressingu i dokładnie mieszamy.
3. Na środek wykładamy tuńczyka, anchoise i jajka przekrojone na ćwiartki lub na osiem części.
4. Dookoła układamy pomidroki również przekrojone na pół, plasterki ogórka, oliwki oraz cebulę
5. Wszystko polewamy resztą dressingu.
Smacznego!
Robiłam bardzo podobną właśnie z tuńczykiem:) Polecam,palce lizać:)
OdpowiedzUsuńsałatka nicejska to moja ulubiona, zaraz po greckiej :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Bardzo spodobał mi się Twój blog. Ja również rozpoczęłam przygodę ze zdrowym odżywianiem. Zapraszam na mojego bloga: http://lavieetlesrevesann0993.blogspot.com/. Będę Cię odwiedzać! :)
OdpowiedzUsuń