Owoc, kóry kojarzy mi się z końcem lata i poczatkiem
jesieni to gruszka. To własnie na jej bazie powstała dzisiejsza sałatka. Nasiona
granatu i orzechy włoskie dodają jej antyoksydantów i dodatkowo sprawiają, że
jest ona bardzo pożywna. Natomisat gruszki…gruszki nadają jej pyszny, słodki
smak. Należy je pokroić i dodać tuż przed podaniem.
Sałatka z gruszkami, szpinakiem i granatem
Składniki na 4 porcje:
30g orzechów włoskich
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
250g świeżego szpinaku
2-3 dojrzałe gruszki
1 owoc granatu
1/4 szklanki rozdrobnionego sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
1. Orzechy wykładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopnii. Pieczemy je ok. 15 minut aż bedą lekko rumiane i pachnące. Następnie pozostawiamy je do ostygnięcia
1. Orzechy wykładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopnii. Pieczemy je ok. 15 minut aż bedą lekko rumiane i pachnące. Następnie pozostawiamy je do ostygnięcia
2. Przygotowujemy dressing. Mieszamy ocet, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sól, pieprz i odstawiamy na 15 minut.
3. W dużej misce delikatnie mieszamy szpinak, nasiona granatu, gruszkę pokrojoną na cienki paski, (8 lub 16stki).
3. W dużej misce delikatnie mieszamy szpinak, nasiona granatu, gruszkę pokrojoną na cienki paski, (8 lub 16stki).
4. Polewamy dressingiem i posypujemy serem pleśniowym.
5.Od razu podajemy.
Mmmm smacznie :)
OdpowiedzUsuń