Sałatka z grillowanym serem halloumi
Składniki na 4 porcje:
250g sera halloumi pokrojonego na plastry
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
3 łyżki świeżego oregano
2-3 małe główki sałaty rzymskiej przekrojone wzdłuż na 2-4 kawałki
1 cytryna
Sposób przygotowania:
1. Układamy plastry sera w płytkim naczyniu do pieczenia i skrapiamy 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki z pieprzem i 1 1/2 łyżki oregano. Marynujemy przez 1 godzinę.
1. Układamy plastry sera w płytkim naczyniu do pieczenia i skrapiamy 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki z pieprzem i 1 1/2 łyżki oregano. Marynujemy przez 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos vinegret. W dużej
misce należy dobrze wymieszać 3 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, pozostała 1/4
łyżeczkę soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 1/2 łyżeczki oregano i sok z cytryny. Odstawiamy.
3. Przygotowujemy średnio gorący ogień w grillu,
urządzeniu do grillowania lub piekarniku.
4. Wyjmujemy plasterki sera z marynaty, umieszczamy je
na ruszt grilla i smażymy około 2 minuty, aż brzegi zmiękną, wnętrze będzie
ciepłe i znaki grilla pojawią się na serze. Następnie odwracamy na drugą stronę
i grillujemy kolejne 1-2 minuty. Zdejmujemy ser na talerz.
5.Smarujemy połówki sałaty pozostałą oliwą z
oliwek i też kładziemy ją na grilla. Smażymy, aż pojawią się znaki grilla około
2 minuty, a następnie przenosimy sałatę do półmiska.
6. Na sałatę układamy ciepły ser i wszystko skrapiamy sosem
vinaigrette. Dekorujemy plasterkami cytryny i natychmiast podajemy.
Uwielbiam sery a ten wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńjejku, jeszcze nie jadłam tego sera, ale bardzo chciałabym go spróbować w Twojej sałatce :)
OdpowiedzUsuń