czwartek, 26 września 2013

Co jeść by mieć zdrowe i piękne włosy?


Czas na trochę urody!
Pisałam już, że to co jemy ma wpływ na wygląd naszej cery. Możecie o tym przczytać tutaj 

Ale to, co jemy wpływa także na stan naszych włosów. A kto nie marzy o pięknych i bujnych włosach…
Składniki odżywcze zawarte w produktach  żywnościowych faktycznie  wzmacniają  mieszki włosowe. Stosowanie nawet najdroższych odżywek nigdy nie będzie w stanie trwale poprawić zniszczonych włosów.  To, co można zrobić, to właściwie się odżywiać. 
Jeśli wasze włosy wpadają, są  suchei łamliwe, spróbujcie włączyć do codziennej diety te 5 produktów:

1)    Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać skórę głowy odpowiednio nawilżoną. A nawilżona skóra głowy oznacza piękne włosy!
Orzechy te są również doskonałym źródłem biotyny ,witaminy B, które pomagają utrzymać zdrowy wygląd skóry i włosów. Orzechy włoskie zawierają również witaminę E, która pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem DNA i stymuluje wzrost włosów.

2) Liściasta zielenina
Aby mieć piekne włosy warto przyjmować kwas foliowy. Wspomaga on wzrost włosów. Warzywa , takie jak szpinak , brokuły, botwina, jarmuż są pełne kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.  Jedzcie więc mnóstwo  zieleniny a napewno wasze włosy będa wyglądać zdrowo.


3) Marchewka, dynia i słodkie ziemniaki  
Kto z was słyszał o  beta-karotenie? To pomarańczowy pigment, który w procesie trawienia nasz organizm zamienia na witaminę A. Witamina A jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o wzrost i odnowę nowych komórek skóry głowy! I właśnie marchewka, dynia, słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu. Jedzmy ich jak najwięcej.

4) Truskawki , pomarańcze i jagody
Wszystkie te owoce są bogate w witaminę C a zbyt mało witaminy C w diecie może prowadzić do osłabienia i wypadania włosów! Kolejny plus - jagody są pełne antyoksydantów, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem .

5) Fasola i inne rosliny strączkowe
Białko jest niezbędnym budulcem zdrowych I pieknych włosów. Jeśli wasza dieta będzie uboga w białko wówczas wasze włosy będą rosły wolniej i staną się coraz słabsze . Rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica są doskonałym źródłem białka a dodatkowo mają mnóstwo  żelaza!


Jecie dużo któregokolwiek z wymienionych prodktów? Widzicie ich wpływ na wasze włosy? A może macie jakieś inne rady co jeść by  nie wypadały i były piekne i zdrowe? 

9 komentarzy:

  1. Chcę mieć piękne włosy, a mało co jem z tej listy....Jak tu się zmobilizować....

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zacząć jeść więcej marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. szczerze, to jak ma się kiepskie włosy po rodzicach to niewiele pomoże. wiem po sobie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekty diety widoczne są dopiero po 4-6 miesięcy od jej stosowania. To, co widać po zastosowaniu odżywki od zewnątrz jest widoczne jeden, góra dwa dni.

      Usuń
  4. Muszę jeść więcej orzechów włoskich w takim razie, bo reszta składników jest na stałe w mojej codziennej diecie. Przez ostatnie trzy miesiące, regularnie podcinam końcówki, równiutko bez wydziwiania i widzę efekty, coraz lepiej z moimi włosami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mi zaczęły ostatnio strasznie wypadać włosy i już nie nadążam nad zbieraniem ich ;P

    OdpowiedzUsuń
  6. Staram się jeść lepiej aby włosy właśnie odżyły. Na pewno w moim jadłospisie brakuje orzechów, migdałów i roślin strączkowych. Wszystko powoli, stopniowo.. :) Stało się - musiałam to napisać, bo ciążyło niemiłosiernie. Nie wiem jak ty się do tego odniesiesz -- www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. ważne są też naturalne preparaty na piękne i mocne włosy http://www.naturala.pl/tag/149/mocne_wlosy

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj bardzo ciężko o preparaty naprawdę naturalne.. Dobry artykuł! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...