poniedziałek, 15 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 15 - Sałatka z kolendrą


Podstawą dzisiejszej sałatki jest kolendra, cebulka szalotka, sos sojowy, nasiona dyni i warzywa. To jakich użyjemy warzyw zależy tylko i wyłącznie od Was. Doskonale ta sałatka smakuje ze szparagami jak i z papryką czy zieloną fasolką szparagową. Ja dziś użyłam fasolki szparagowej, bo teraz jest ona świeża i najlepsza.
Kluczem do tej sałatki jest przede wszystkim świeża i aromatyczna kolendra. Używajcie tylko i wyłącznie świeżych ziół. 



Składniki na 2 porcje:

duży pęczek świeżej kolendry
     2 małe szalotki

400g fasolki szparagowej
świeże kiełki rzeżuchy
2 pomidory
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, cebulkę siekamy na drobne kawałki
3. Fasolkę, pomidory, cebulkę i rzezuchę wraz z kolendrą, z której odrywamy   listki  umieszczamy w misce.
4. Polewamy sosem sojowym mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 
5. Na koniec posypujemy pestkami dyni.

4 komentarze:

  1. Mniam,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny fajny przepis:) Dawno nie zaglądałem a tu już połowa cyklu 30 dni z sałatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. baaaaaaaaardzo smacznie wyglądają Twoje potrwawy, aż się chce samemu je robić :)

    Zapraszam na mojego bloga, którego od niedawna prowadzę dopiero ale coraz bardziej zaczyna mi się to podobać, a w szczególności walka z sama sobą o to by prowadzić zdrowszy tryb życia.

    www.zgubicsiebie.blogspot.com
    www.tuanclub.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, ze kolendra rzadko gosci na moim stole, a to chyba zle, bo to zdrowe ziolko;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...