Sałatka z cukinią i komosą ryżową
Składniki na 2 porcje:
1 filiżanka komosy ryżowej
1 mały pęczek szczypiorku
1 mały pęczek szczypiorku
2 cukinie
1 zielony ogórek
4-6 suszonych pomidorków ze słoika
świeże, posiekane zioła: bazylia, pietruszka, tymianek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Komosę ryżową gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinie kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy ziołami i grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Ogórka szczypiorek i pomidorki kroimy na małe kawałki wraz z ziołami, umieszczamy w misce.
1. Komosę ryżową gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinie kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy ziołami i grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Ogórka szczypiorek i pomidorki kroimy na małe kawałki wraz z ziołami, umieszczamy w misce.
4. Dodajmey ostudzoną cukinię i komosę ryżową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
5. Na koniec posypujemy do woli ziołami w zależności od upodobań.
Smacznego!
Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńA warzywka najlepsze takie prosto z ogródka zerwane:)
Dokładnie:)
Usuńkomosy jeszcze nigdy nie spróbowałam, ale jak natknę się na nią na zakupach to pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjna. Mniam :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam komosy ryżowej, chyba muszę się kiedyś na nią skusić. :)
Zapraszam na siódmą edycję Maratonu Treningowego Blogerek!
OdpowiedzUsuńhttp://czekoada.blogspot.ru/2013/07/maraton-treningowy-blogerek-edycja-7.html
Pozdrawiam! :)
Wygląda smacznie :) pewnie dlatego, ze kolorowe jest takie fajny pomysł na sałatkę, kiedyś trzeba będzie spróbować ;p
OdpowiedzUsuń