poniedziałek, 29 lipca 2013

Penne z cukinią

Jak Wam minął weekend? Co robicie wtedy gdy żar leje się z nieba? Ja staram się pić dużo wody, najlepsza jest dla mnie z cytryną lodem i miętą. Uciekam do cienia i czytam, czytam i czytam...
A gdy już zgłodnieję to najlepsze są dla mnie dania warzywne. Dlatego dziś penne z cukinią i selerem naciowym.





Składniki na 4 porcje:

400g makaronu pełnoziarnistego penne
3 cukinie
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.

4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę 

6. Podajemy od razu.



Smacznego i miłego tygodnia!

2 komentarze:

  1. Niedawno robiłam ten makaron na ostro, z pomidorami. Ale z cukinią jeszcze nie próbowałam nigdy.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...