A gdy już zgłodnieję to najlepsze są dla mnie dania warzywne. Dlatego dziś penne z cukinią i selerem naciowym.
Składniki na 4 porcje:
400g makaronu pełnoziarnistego penne
3 cukinie
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.
4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę
6. Podajemy od razu.
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.
4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę
6. Podajemy od razu.
Smacznego i miłego tygodnia!
Niedawno robiłam ten makaron na ostro, z pomidorami. Ale z cukinią jeszcze nie próbowałam nigdy.
OdpowiedzUsuńmniam wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń