Składniki na ciasto naleśnikowe (4 porcje) :
3 duże jajka
2 szklanki mleka
2 i ½ szklanki mąki
1 szklanka wody
1/2 łyżki soli
40g cukru waniliowego
trochę kropli oleju słonecznikowego
olej słonecznikowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem.
2. Przygotowane ciasto neleśnikowe wkładamy na 30 minut do lodówki
3. Neleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem
1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem.
2. Przygotowane ciasto neleśnikowe wkładamy na 30 minut do lodówki
3. Neleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem
Składniki na krem mascarpone (4 porcje) :
3 żółtka
120 g cukru lub drobno cukier
250 ml gęstej śmietany 18%
180 g sera mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
500g świezych malin (gdy nie ma świeże możemy użyć ze słoika lub mrożone)
Sposób przygotowania:
1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości
2. Do nich dodajemy serek mascarpone, śmietanę i sok z cytryny
3. Wszystko razem delikatnie mieszamy
1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości
2. Do nich dodajemy serek mascarpone, śmietanę i sok z cytryny
3. Wszystko razem delikatnie mieszamy
4. Maliny można zblendować by uzyskać mus
5. Na każdy naleśnik rozsmarowywujemy po około 2 łyżki kremu mascarpone i 1-2 łyżki malin, naleśniki składamy posypujemy malinami lub zblendowanym musem z malin i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz