czwartek, 25 lipca 2013

Pieczona cukinia ze świeżymi ziołami i parmezanem



Ten tydzień w mojej kuchni upływa pod znakiem cukinii. Właśnie teraz jest sezon na to warzywo i naprawdę warto ten czas wykorzystać i cieszyć się jej smakiem. A cukinię naprawdę warto jeść bowiem  jest niskokaloryczna 100g tego warzywa to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy w niej znaczne ilości potasu, wapń i magnez oraz witaminy C i A. Cukinia to także bardzo dobre źródło błonnika.
Warzywo to idealnie nadaje się na grilla. A, że sezon grillowy w pełni warto dodać coś zdrowego do grillowego menu:) Dzisiejsze danie przygotowałam w piekarniku, ale idealnie nadaje się na grilla. 
Jest po prostu przepyszne, lekkie i zdrowe.




Pieczona cukinia ze świeżymi ziołami i parmezanem

Składniki na 2 porcje:

4 średnie, świeże cukinie przekrojone na pół
pół filiżanki świeżo startego parmezanu
po pół filiżanki świeżego tymianku i rozmarynu lub bazylii i oregano
    
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220.
2. Cukinie ułożyć na blasze i skropić lekko oliwą z oliwek. grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Parmezan mieszamy wraz z ziołami w misce i potem posypujemy nimi cukinie.
4. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 
5.  Grillujemy/pieczemy w piekarniku ok. 15 minut aż się staną chrupiące i rumiane.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. zjadłabym, choc jestem najedzona :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :) od samego patrzenia można zrobić się głodnym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...