Ten tydzień w mojej kuchni upływa pod znakiem cukinii. Właśnie teraz jest sezon na to warzywo i naprawdę warto ten czas wykorzystać i cieszyć się jej smakiem. A cukinię naprawdę warto jeść bowiem jest niskokaloryczna 100g tego warzywa to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy w niej znaczne ilości potasu, wapń i magnez oraz witaminy C i A. Cukinia to także bardzo dobre źródło błonnika.
Warzywo to idealnie nadaje się na grilla. A, że sezon grillowy w pełni warto dodać coś zdrowego do grillowego menu:) Dzisiejsze danie przygotowałam w piekarniku, ale idealnie nadaje się na grilla.
Jest po prostu przepyszne, lekkie i zdrowe.
Pieczona cukinia ze świeżymi ziołami i parmezanem
Składniki na 2 porcje:
4 średnie, świeże cukinie przekrojone na pół
pół filiżanki świeżo startego parmezanu
po pół filiżanki świeżego tymianku i rozmarynu lub bazylii i oregano
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220.
2. Cukinie ułożyć na blasze i skropić lekko oliwą z oliwek. grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Parmezan mieszamy wraz z ziołami w misce i potem posypujemy nimi cukinie.
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220.
2. Cukinie ułożyć na blasze i skropić lekko oliwą z oliwek. grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Parmezan mieszamy wraz z ziołami w misce i potem posypujemy nimi cukinie.
4. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
5. Grillujemy/pieczemy w piekarniku ok. 15 minut aż się staną chrupiące i rumiane.
Smacznego!
zjadłabym, choc jestem najedzona :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) od samego patrzenia można zrobić się głodnym :)
OdpowiedzUsuń