piątek, 26 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 17 - Sałatka z zielonym groszkiem i awokado



Zawsze staram się w swojej kuchni używać składników sezonowych i tych, które można kupić na ryneczku lub w warzywniaku. Ma to dla mnie ogromna znaczenie by jeść świeże i lokalne produkty, bo na pewno są one dużo zdrowsze. Ponieważ nastał sezon na zielony groszek, to dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka na bazie zielonego groszku i awokado. Jest niezywkle pożywna a zarazem bardzo orzeźwiająca.





Składniki na 2 porcje:

1 awokado
     1/2 kg zielonego groszku 
 pęczek rzodkiewek
50g mozzarelli
świeże, posiekane zioła: bazylia, świeża mięta
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
rukola do podania


Sposób przygotowania:

1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
4. Dodajemy awokado i dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
5. Posypujemy startą lub pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą 
6.  W zależności od upodobań podajemy na liściach rukoli lub innej sałaty.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zawsze zielony groszek jadałam u babci na działce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przepisu skorzystam , dopiero zaczynam od dziś ale zapraszam do mnie :) wdrodzedoperfekcji.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam groszek, będę musiała spróbować kiedyś zrobić taką sałatkę!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...