Zawsze staram się w swojej kuchni używać składników sezonowych i tych, które można kupić na ryneczku lub w warzywniaku. Ma to dla mnie ogromna znaczenie by jeść świeże i lokalne produkty, bo na pewno są one dużo zdrowsze. Ponieważ nastał sezon na zielony groszek, to dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka na bazie zielonego groszku i awokado. Jest niezywkle pożywna a zarazem bardzo orzeźwiająca.
Składniki na 2 porcje:
1 awokado
1/2 kg zielonego groszku
1/2 kg zielonego groszku
pęczek rzodkiewek
50g mozzarelli
świeże, posiekane zioła: bazylia, świeża mięta
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
rukola do podania
Sposób przygotowania:
1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
4. Dodajemy awokado i dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
5. Posypujemy startą lub pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą
6. W zależności od upodobań podajemy na liściach rukoli lub innej sałaty.
Smacznego!
Zawsze zielony groszek jadałam u babci na działce :)
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystam , dopiero zaczynam od dziś ale zapraszam do mnie :) wdrodzedoperfekcji.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam groszek, będę musiała spróbować kiedyś zrobić taką sałatkę!
OdpowiedzUsuń