Z owoców morza krewetki są moimi ulubionymi. Stąd też dziś w cyklu sałatkowym chciałabym Wam przedstawić sałatkę z krewetkami. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja bardzo lubię obie wersje. A Wy lubicie owoce morza? Macie jakieś fajne pomysły na sałatki z krewetkami, małżami, ośmiornicami czy też krabami?
Sałatka z krewetkami i rukolą
Składniki na 2 porcje:
200 g krewetek
120g rukoli
szczypiorek drobno pokrojony
10 pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chilli drobro posiekana
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła, bazylia, pietruszka, oregano
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekamy.
2. Wszystko razem mieszamy z rukolą, solimy i pieprzymy do smaku.
1. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekamy.
2. Wszystko razem mieszamy z rukolą, solimy i pieprzymy do smaku.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki i smażymy ok 3 minuty. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i czosnek i mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy krewetki będą już miekkie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
4. Jeśli wybieramy wersję na ciepło od razu dodajemy do miski z sałatą i pomidorami. W przeciwnym wypadku pozostawiamy do ostygniecia.
5. Dodajemy ocet balsamiczny, sok z cytryny i świeże zioła i wszystko mieszamy.
Smacznego!
wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńmuszę też taką zrobić
Uwielbiam owoce morza:)
OdpowiedzUsuńA sałatka apetycznie wygląda:)
Krewetki <3 uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z owocami morza, a na rukoli bardziej niż na sałacie, ta sałatka musi być świetna!
OdpowiedzUsuń