Dziś kontynuacja posta " Uzależnienie od cukrnu". Tak więc przedstawiam kolejne porady i wskazówki, które pomogą Wam zmniejszyć spożycie cukru i ilość zjadanych słodyczy.
6. Zdrowe śniadanie to podstawa diety
Zaczynając swój dzień od śniadania bogatego w białko i błonnik utrzymacie stabilny poziom cukru we krwi przez resztę dnia. Jest to istotne do tego by nie odczuwać silnej potrzeby na słodkie w ciągu dnia. Oba wymienione przeze mnie składniki odżywcze spowolniają trawienia i wypełnią Was tak, że z mniejszym prawdopodobieństwem sięgniecie po pączka lub drożdżówkę na porannym spotkaniu w biurze.
Jedzcie
śniadania! Nie ważne jak wcześnie rano wstajecie, nie ważne ile macie do
zrobienia i nie ważne, że, nie jesteście głodni - pamiętajcie, aby zawsze rano
coś zjeść. Spowoduje to rozpoczęcie dnia z dużą dwakę energii i stabilny
nastrój przez resztę dnia.
7. Nie dajcie się nabrać na tzw "zdrowe" cukry, i inne tzw produkty fit, dietetyczne, 0% tłuszczu
To, że produkt jest
oznakowany jako "organiczny" lub "całkowicie naturalny" nie
sprawia, że jest zdrowy lub o niskiej zawartości cukru. Liczne badania
wykazały, że konsumenci dużo częściej lekceważą treści etykiet na opkaowaniach,
wierząć w zdrowotność żywności
oznaczanej jako organiczna, fit, itd.To
ostatecznie prowadzi do spożywania większej ilości kalorii i cukru niż
spożyliby gdyby żywnością nie miała tej magicznej etykiety!
Pączek jest pączkiem,
ciastko jest ciastkiem i zawierają mnóstwo pustych kalorii i cukru I nieważne
czy to ekologiczne, w pełni naturalne, czy też nie.
Uważajcie też na zdrowo
brzmiące synonimy cukru jak sok z
trzciny cukrowej, nektar z agawy, syrop z brązowego ryżu. Niektórzy producenci
żywności wykorzystują te składniki by oszukać konsumentów I skłanić ich do
myślenia, że taki produkt zawiera mniej cukru.
8. Czytajcie etykiety i sprawdzajcie zawartość cukru w produktach
Pamiętajmy aby czytać etykiety wszystkich
produktów i szukać dodatku cukrów w panelu składników. Szukajcie nie tylko
słowa cukier ale także syropu glukozowo-fruktozowego. Patrzcie czy są też inne
dodatki tj. cukier trzcinowy, cukier buraczany, syrop kukurydziany o wysokiej
zawartości fruktozy.
Inne źródła cukru ukryte są też często za
naukowo brzmiącymi nazwami, takimi jak glukoza, disacharyd. Naturalnie brzmiące
składniki, takie jak miód, melasa i cukier kokosowy, wciąż liczą się jako cukier.
I cokolwiek, co kończy-ol-sorbitol,
ksylitol, mannitol, jest alkoholem cukrowym, który może być trudny do
strawienia.
Sztuczne substancje słodzące (aspartam,
stevia, splenda) mogą również znajdować się na etykiecie składników; choć ich udział
kalorii i cukrów jest znikomy, badania wykazują, że mogą przyczynić się do
przyrostu masy ciała bardziej niż zwykły cukier poprzez pobudzanie apetytu i
zwiększenie łaknienia na cukier.
9. Zmniejszajcie ilość cukru, który podawany jest w przepisach kulinarnych
Eksperymentujcie z przepisami kulinarnymi.
Zredukujcie o ¼ do ⅓
ilość cukru podawaną w recepturze. Według mnie większość przepisów na ciasta ma
zbyt dużo cukru i są one później zbyt słodkie. Można natomiast zwiekszyć ilość innych
składników, takich jak wanilia, cynamon i gałka muszkatołowa (są bogate w
antyoksydanty!).
10. Uważajcie na napoje
Wszystkie napoje gazowane
to bomby cukrowe, ale i inne napoje w
tym uważane za zdrowe soki mogą zawierać kilkadziesiąt gramów cukru . Mrożona
herbata na ogół postrzegana jako zdrowa ma strasznie dużą zawartość cukru, kórą
łatwo przeoczyć.
I pamietajcie też o
koktajlach oraz drinkach. Kuszące pięknymi kolorami, ozdobnymi słomkami są
podwójnie niebezpieczne, ponieważ nasz organizm daje priorytet metabolizmowi
alkoholu, przez co metabolizm cukru jest jeszcze mniejszy.
Źródło: http://weheartit.com |
Źródło: http://weheartit.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz