Czy wiecie, że najczęściej
około 15tej nas wielka ochota na coś słodkiego? Znacie to uczucie, kiedy
czujecie wielki spadek energii? Za to właśnie odpowiedzialny jest cukier.
Małe stężenie cukru we krwi
(lub hipoglikemia) powoduje drażliwość, zmęczenie i ogromne uczucie głodu. Po
spożyciu posiłku bogatego w węglowodany, z których w większości składa się lunch czy obiad, poziom cukru we krwi wzrasta na około dwie
godzin, a następnie spada, sprawiając, że czujemy się rozdrażnieni, wycieńczeni
i jak najszybciej pragniemy udać się do automatu z czymś słodkim.
Zamiast sięgać po kolejną
puszkę coli naładowanej cukrem lub batonika polecam Wam zjeść 200 - 300 kalororyczną przekąska będącą
połączeniem białka, błonnika i zdrowych tłuszczy. Te składniki pomagają bowiem
ustabilizować poziom cukru we krwi, co jest kluczem do zmniejszenia uczucia
głodu i poczucia sytości. Taka przekąska będzie zdrowa i doda nam mnóstwo energii.
Poniżej spis produktów,
które pomogą Wam ustabilizować poziom cukru we krwi. Z łatwością możecie
je dodać do innych pokarmów. Nawet jeśli
macie zdrową przekąskę, kawałek owocu lub warzywa dodanie ich może sprawić
ogromną różnicę. A na pewno nie będziecie głodni 30 minut później. To naprawdę
działa.
Źródło: http://weheartit.com |
1. Migdały
Zdrowe tłuszcze znalezione w
migdałach (jak również innych orzechach i maśle orzechowym) może zmniejszyć
indeks glikemiczny przekąsek o wysokiej zawartości węglowodanów. W badaniu
opublikowanym w czasopiśmie Metabolism, wolontariusze, którzy jedli 1, 2, lub 3
uncje migdałów z białym chlebem doświadczyli mniejszych skoków poziomu cukru we
krwi niż ci, którzy nie jedli migdałów. Ponadto im więcej ich jedli , tym
mieli mniejszy wzrost stężenia cukru we krwi. Warto więć zjeść garść migdałów z
kawałkiem owoców, filiżanką jagód lub warzywami. Na obiad lub kolację, warto
dodać je do sałatek i makaronów a nawet do do ryb lub drobiu.
Źródło: http://weheartit.com |
2. Zielona herbata
Różne badania wykazały także
, że związki polifenoli zawarte w zielonej
herbacie, mogą również ograniczyć skoki poziomu cukru we krwi. Pijcie zieloną
herbatę w ciągu dnia. Naprawdę pomoga utrzymać poziom cukru we krwi na
odpowiednim poziomie a po jej wypiciu nie będziecie odczuwać nieprzyjemnego
ssania w brzuchu i ochoty na niezdrowego słodkiego batonika.
Źródło: http://weheartit.com |
3. Cynamon
Wiele badań potwierdziło, że
cynamon zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, jak również zmniejsza stężenie
triglicerydów i cholesterolu LDL. Cynamon może nie tylko zwiększyć metabolizm glukozy
20-krotnie, ale również spowalnia tempo opróżniania żołądka po posiłku dzięki
czemu dłużej mamy poczucie sytości. Zaledwie ½ łyżeczki dziennie pozwoli Wam
odczuć jego zdrowotne korzyści. Posypcie cynamonem płatki owsiane, jogurt,
latte, cappucino lub jabłko, albo użyjcie odrobinę do mięsa lub kurczaka.
Źródło: http://weheartit.com |
4. Jogurt grecki
Produkty mleczne, w tym
mleko, jogurt, twaróg i ser zawierają taki bilans tłuszczów i białek, że
zarówno wypełnią was i spowolnią przemianę cukrów spożywczych.
Białko stymuluje produkcję
hormonu cholecystokininy, który spowalnia tempo opróżniania żołądka oraz
zmniejsza stężenie greliny, która odpowiada za to czy czujemy się głodni czy
nie. Zrezygnujcie z beztłuszczowych produktów mlecznych. Podczas gdy maja one
mniej kalorii, są często napakowane cukrem lub innymi wypełniaczami, by
uzupełnienić braku smaku i tekstury.
Jogurt grecki jest
szczególnie bogaty w białko, około 20 g
na porcję (w porównaniu do zwykłych jogurt za 10-11 gramów) dlaetgo naprawdę
warto po niego sięgnąć.
Oczywiście jest wiele innych
produktów, które pomogą Wam ustabilizować
poziom cukru we krwi, ale te cztery są według mnie najłatwiejsze do dodania do
przekąsek lub posiłku. Możecie je mieć zawsze ze sobą w torebce. Łatwo je wziąść ze sobą do pracy
lub szkoły a później w każdej chwili dodać do zdrowej przekąski.
Dobre są również otręby:) Dodane do jogurtu mogą stanowić równie zdrową przekąskę:)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog ; ) Chyba muszę wyposażyć się w migdały! Uwielbiam ich smak, a będą zdecydowanie zdrowsze niż batonik. I nie rozpuszczą się podczas upałów.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
1 i 2 stosuję od dawna, ale do cynamonu się chyba nie przekonam :)
OdpowiedzUsuńMigdały, orzechy i cynamon - to u mnie rządzi :)
OdpowiedzUsuńco do migdałów, to kiedy zaczęłam je stosować do diety, okazało się, że skórkę warto usunąć. Więcej o tym np. tutaj
OdpowiedzUsuńhttp://www.akademiawitalnosci.pl/dlaczego-juz-nie-warto-kupowac-migdalow-kalifornijskich-i-jak-obrac-migdaly-ze-skorki/