Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Borówki są teraz wszędzie, w supermarketach, osiedlowych warzywniakach i na ryneczkach. Są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego menu, ale też źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.
Jedna mała filiżanka borówek dostarcza około 80 kcal. Owoce te są bogate w witaminę C, witaminy K, są dobrym źródłem błonnika, i doskonałym źródłem manganu, który jest bardzo ważnym minerałem dla rozwoju kości i produkcji energii.
Poza tym, borówki są również źródłem wielu związków chemicznych znanych jako przeciwutleniacze. Substancje te mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Niektóre badania wskazują, że borówki mogą pomóc utrzymać nasz mózg w bardzo dobrej kondycji w późniejszym wieku. Według Jamesa A. Joseph, neurologa z Human Nutrition Research Center na Tufts University, borówki są idealnym pożywieniem dla pracy mózgu, a największe korzyści uzyskamy wtedy, gdy będziemy je spożywać z produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3. Zaleca on jedzenie borówek wraz z migdałami, orzechami włoskimi lub orzechami pekan.
Inne korzyści wynikające z jedzenia borówek to zmniejszenie ryzyka zakażeń układu moczowego, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę kondycji oczu i naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie ryzyka osteoporozy.
Tak więc gotowi jesteście na delektowanie się smakiem tych pysznych owoców? Macie jakieś sprawdzone przepisy i pomysły na borówki?
Może naleśniki z mascarpone tym razem z borówkami? A może jakiś pyszny koktajl?
Albo, po prostu cieszyć się samym smakiem borówki...
Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńJak ja kocham te owoce! Mogłabym je jeść i jeść!!
OdpowiedzUsuń