Chia pochodzi z
Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Ze względu na
niepowtarzalne wartości odżywcze jej ziaren uprawiana była przez Azteków już w
czasach prekolumbijskich. Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?
Wartości odżywcze nasion Chia
- Nasiona Chia
zawierają około 20 % białka, 35% dobrych tłuszczów (w tym aż o 65 % kwasów
tłuszczowych omega 3 ) i 25% błonnika pokarmowego.
- Są łatwo
przyswajalne i mają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin A, B , D , E,
wapń, potas, żelazo, magnez.
- Stanowią
świetny sposób na ograniczenie łaknienia. Spożycie nasion chia zapewnia na
długo uczucie sytości (z dodatkiem płynu
pęcznieją do 17 razy swojej pierwotnej wielkości !)
- Mają niski
indeks glikemiczny. Spowolniają przemianę węglowodanów w cukier I pomagają
regulować jego poziom we krwi.
Różne rodzaje nasion chia
Nasiona Chia
można kupić w dwóch odmianach czarne i białe . Obie mają takie same
właściowści. Możemy używać czarnych, białych lub mieszanych.
Gdzie kupić nasiona Chia
Nasiona Chiana
pewno możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach.
Jeśli nie możecie znaleźć żadnego w lokalnym supermarkecie i nie macie w swoim
mieście sklepu ze zdrową żywnością, warto poszukać online.
Jak przechowywać nasiona chia
Dzięki wysokiemu
poziomowi przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia, mogą być one przechowywane
przez okres do czterech lat w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu bez pogorszenia
smaku, zapachu i wartości odżywczych. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętej
torbie lub pojemniku.
Sposoby jedzenia nasion Chia
- Posypać na
płatki, jogurt lub sałatkę . Nasiona Chia są stosunkowo bez żadnego wyrazistego
smaku , więc nie wpłyną na smak posiłku .
- Ddodawać do
koktajli warzywnych i owocowych, będą dzięki temu bardziej gęste I odżywcze
- Jako zamiennik
bułki tartej.
-
Zmielone możemy używać do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
-
Zalane gorącą wodą (tak jak siemię lniane),aby uzyskać żel świetnie
nawadniający organizm.
-
Ze zmielonych nasion można przyrządźić zdrowy budyń.
- Zmiksujowane z
miodem, cynamonem i suszonymi owocami są alternatywą do tradycyjnego dżemu.
Sztuczki kulinarne z użyciem nasion Chia
- Użyjcie nasiona
chia jako substytutu jajka w pieczeniu . Wystarczy połączyć 1 łyżka Nasiona
Chia i 3 łyżki wody , wymieszać i zostawić w spokoju, dopóki nie zrobi się żel
. To jest równoważne 1 jajku.
- Zagęszczajcie
zupy, gulasze, sosy, dodając nasion Chia.
- Macie zbyt
rzadkie ciasto ? Zamiast dodawać więcej mąki, dodajcie nasiona chia . Będą one
pęcznieć a ciastko zgęstnieje. Voila!
I na koniec zabawna ciekawostka o nasionach Chia
– jest rośliną z rodziny mięty! Ale miętowego smaku nie ma ani trochę!
A wy znacie
nasiona chia? Może macie swoje ulubione sposoby
ich wykorzystania? Podzielcie się nimi w komentarzach.
wiesz że pierwszy raz o tym słyszę??:P Zapraszam do mnie na bloga, i bloga którego prowadzę z siostra szczypta soli się nazywa
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze o tym nie słyszałam,ale też lubię takie zdrowe nowinki:)
OdpowiedzUsuńnigdy o nich nie słyszałam ;) ale dzięki Ci za to ;) przyda się ta wiedza
OdpowiedzUsuńChia - totalnie mi nieznana nazwa jak i same nasiona :P I nie widziałam ich w regularnej sprzedaży :P
OdpowiedzUsuńZnamy i spozywamy codziennie :)
OdpowiedzUsuńDla porządku, przy całej mojej miłości do Argentyny, nazwa łacińska tej rośliny to Salvia hispanica, więc bardziej właściwe byłoby mówienie o Szałwi hiszpańskiej.
OdpowiedzUsuńWiele pozytywnych właściwości mają również nasiona konopi, nie mówię tu o efektach odurzenia się marihuaną. Lecz o właściwościach nasion które nie mają w sobie substancji psychoaktywnej. Warto poczytać o tym w internecie bo to również interesujący temat.
OdpowiedzUsuńUżyłam nasion do wypieku ciastek dla Córki. Wyszły super. Polecam są genialne:)
OdpowiedzUsuńczy ktoś wie gdzie kupię te nasionka? szukałam w almie bo wydawało mi się, że mają zdrową żywność, ale z tego co tam znalazłam, to chyba tylko mi się tak wydawało :( dodam, że boję się kupować na allegro
OdpowiedzUsuńNajlepiej popatrzeć w sklepach internetowych, to nie allegro, a bez problemu uda Ci się znaleźć wysokiej jakości nasionka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Od dawna używam nasion chia. Bardzo mi smakują zwłaszcza w deserach.
OdpowiedzUsuńJa zaczęłam używać nasion Chia jak zaczęłam mieć problemy z żołądkiem ;)) ma takie samo działanie ochronne jak siemienie lniane, ale ileż przy tym specjalnych dodatkowych właściwości :)) zdecydowanie fajnie jest włączyć te nasionka do diety! ;))
OdpowiedzUsuńZnane mi są te nasiona chia i jestem na etapie włączania ich do swojej diety. Swoją partię nasion znalazłam na: https://olini.pl/nasiona-chia-olini. Z dobroczynnych właściwości moją uwagę szczególnie zwróciło to, że zaleca się ich spożywanie cukrzykom i osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi i podwyższonym cholesterolem, gdyż regulują je oraz pozytywnie wpływają na pracę serca. Poza tym są bogatym źródłem antyoksydantów, witamin i minerałów, które mają dobroczynny wpływ na skórę i włosy. Myślę, że początkowo zastosuję je np. jako posypkę jogurtu czy sałatki oraz jako dodatek do koktajli potem być może spróbuję przyrządzić z nich budyń. Skoro mają w sobie tyle dobrych składników to gra jest warta świeczki. :)
OdpowiedzUsuń