Za pewne nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez jaj. Ja jajka
uwielbiam i zawsze cieszę się na te Święta wiedząc, że będą one podawane na
różne fajne sposoby. Jestem też pewna, że choć może zjem ich trochę więcej niż
zwykle zapewnię sobie wielu cennych składników odżywczych i nie zagrozi to
mojej sylwetce i zdrowemu sposobi odżywiania.
W mojej kuchni jajka zajmują niezwykle ważne miejsce, jem je nie tylko w czasie
świąt, ale są one nieodzownym elementem mojej diety. W polskiej, angielskiej
czy irlandzkiej tradycji kulinarnej jajko jest serwowane podczas śniadania. Nie
stroni się od jaj również przy gotowaniu innych potraw i pieczeniu ciast.
Od lat dietetycy ostrzegają jednak przed ich zgubnym wpływem na nasze
zdrowie, inni - bronią ich bezkrytycznie. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Samo
jedzenie jajek nie jest niezdrowe. Cała filozofia tkwi w umiarze. Mówi się o
jajkach, jako głównym źródle cholesterolu. Jednak w dużej mierze wynika to ze
sposobu ich podawania. W angielskiej tradycji przyjęło się serwować jajka
wysmażone w głębokim tłuszczu, wraz z kiełbaską i fasolą – śniadanie w takiej
formie faktycznie zawiera mnóstwo cholesterolu i jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak,
jeśli ograniczy się spożywanie jajek do nie więcej niż jednego dziennie oraz
zredukuje inne źródła cholesterolu (głównie tłuszcze nasycone, czyli te
pochodzenia zwierzęcego), to przestaną nam zagrażać.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. W
Polsce przyjmuje się, że osoba zdrowa może jeść 1 jajko dziennie. Zasady te nie
dotyczą osób z podwyższonym poziomem cholesterolu – tym zaleca się jedynie 2-3
jaja tygodniowo. Jedzeniu jajek powinno towarzyszyć spożywanie warzyw i owoców.
A jakie są zalety spożywania jajek?
1. Jedno średnie jajko dostarcza około 7g białka, które charakteryzuje się
wysoką wartością biologiczną. Ze wszystkich produktów odznacza się ono
najbogatszym składem aminokwasowym, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
egzogenne, czyli te których organizm ludzki nie wytwarza.
2. Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które są
naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu
związanymi z wiekiem – zaćmy i degradacji plamki żółtej.
3. Następny cenny składnik to lecytyna, działająca przeciwmiażdżycowo,
odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu a także
przewodu pokarmowego.
4. Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie
zawierają jedynie witaminy C, natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie
najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.
5. W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę
ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą - w małej objętości olbrzymia
ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu. Jedno
jajko zawiera zaledwie 75 kalorii! Można więc nimi idealnie
uzupełnić swój jadłospis, jeśli chcemy zrzucić kilka kilo. Pozwalają one na
urozmaicenie posiłków – możemy je jeść na twardo, miękko, jako jajecznicę lub
omlet z dodatkiem różnorodnych warzyw czy wędliny, sadzone, jako dodatek do
sałatek.
Jakie jajka są najlepsze?
Najlepsze są oczywiście te od kur hodowanych w tradycyjny sposób, tych
które chodzą wolno po podwórku, karmione ziarnem. Jeżeli mamy rodzinę na wsi
lub inne pewne źródło takich jaj – korzystajmy z tego. Kupując je w sklepie
mamy do wyboru cztery rodzaje w zależności od sposobu hodowli. Określa to
pierwsza cyfra na stemplu:
- 0 - z produkcji ekologicznej
- 1 - z chowu na wolnym wybiegu
- 2 - z chowu ściółkowego
- 3 - z chowu klatkowego
ostatnio wszyscy o tych jajkach, o świętach, a tu śnieg za oknem
OdpowiedzUsuńnie jadlam jajek dopoki nie przeszlam na diete kopenhaska, teraz nawet bez soli moge jesc :)
OdpowiedzUsuńjajka są pyszne;) a szczegolnie jajecznica z awokado;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jajka ;)
OdpowiedzUsuńja to jem dziennie 2jaja, a czasem zdarzą się 3 :-) sama wiem, że przesadzam, próbuję z tym walczyć:)
OdpowiedzUsuń