sobota, 2 marca 2013

Dlaczego warto jeść orzechy?





Są jednym z najlepszych źródeł białka, mikroelementów i tłuszczów nienasyconych. doskonałą przekąską, dodatkiem do wielu dań, słodkie lub pikantne, prażone lub surowe – orzechy. Pekan, pistacje, migdały, orzechy laskowe i makadamia dlaczego warto je jeść, dlaczego są nieodzownym elementem zdrowej diety?


Po pierwsze, włączenie do diety orzechów jest zdrowe dla serca. Orzechy zawierają sterole oraz błonnik, które redukują lipidy we krwi. Wall Street Journal poinformował, w jednym ze swoich artykułów, że spożywanie orzechów obniżya LDL czyli  tzw. "zły" cholesterol. Jedzenie orzechów regularnie zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów krwi, które mogą spowodować atak serca. Orzechy zawierają także L-argininę, substancję, która poprawia kondycję ścian tętnic, czyniąc je bardziej elastyczne i mniej podatne na skrzepy krwi.
Po drugie, jedzenie orzechów może znacznie zmniejszać uczucie głodu. Tak więc mimo, że mają sporo kalorii powinny stać się przysmakiem i przekąską wszystkich tych, którzy chcą schudnąć. Jedno z badań pokazuje, że istnieje odwrotna zależność pomiędzy spożyciem orzechów i BMI - innymi słowy, osoby otyłe raczej  jadły znacznie mniej lub nie jadły orzechów w ogóle. Orzechy zawierają sporo tłuszczu i błonnika, które pomagają stłumić uczucie głodu. Także gdy czujemy duży głód i ogarnia nas kryzys orzechy są idealną przekąską. Tak więc warto sięgnąć po pyszne migdały, pistacje lub inne orzechy zamiast po chipsy, paluszki czy ciastka, które dostarczą nam tylko i wyłącznie puste kalorie. Wreszcie, orzechy są również doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B, witaminy E, minerałów, takich jak żelazo, cynk, potas, magnezu, przeciwutleniaczy oraz  mikroelementów takich jak selen, mangan i miedź. Wiele orzechów zawiera również flawonole i resweratrol. Resweratrol jest również w czerwonym winie i czerwonym soku z winogron. Jest uznawany za pomoc w walce z rakiem i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i innych chorób w starszym wieku.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszystkie odmiany orzechów, doceniam ich kształty, różne smaki i aromat oraz co najważniejsze wartości odżywcze. Orzechy jako nieliczne zaprzeczają przekonaniu, że coś, co jest smaczne, musi być niezdrowe. Weźmy na przykład migdały. W przeliczeniu na jednostkę masy, są to najbardziej odżywcze orzechy ze wszystkich nam dostępnych. Garść migdałów dziennie i trzymasz się z daleka od lekarza. Orzechy brazylijskie są wyjątkowe, ze względu na wysoką zawartość selenu. Uwielbiam delektować się pistacjami, a co jest zaskakujące- pistacje są bogate w błonnik, który tak bardzo potrzebny jest w codziennej diecie. Przepyszne orzechy pekanowe sa w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Orzechy włoskie mają również szczególne właściwości- są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A popularne nerkowce są bogate w błonnik i białko. 

Jedyną wadą orzechów jest to, że są czestym alergenem oraz ich wysoka kaloryczność Ale 20 sztuk  na pewno będzie dla nas i dla naszej wagi bezpieczne.Pamiętajmy więc o kaloriach (zawartość w 100gramach)
 
Orzechy włoskie – 645 kcal
Orzechy pistacjowe – 589 kcal
Orzechy laskowe – 640 kcal
Orzechy ziemne – 560 kcal
Orzechy nerkowca – 560 kcal
Migdały – 630 kcal

4 komentarze:

  1. no to właśnie pochłonęłam 560 kcal :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale podoba mi się Twój blog! Jest taki przejrzysty, a zdjęcia są naprawdę piękne :) Poza tym, interesuję się zdrowym odżywianiem, a stąd można, jak widzę, sporo wynieść. Jeszcze nie raz tu zajrzę!

    Orzechów za to jem niewiele, nie przepadam za nimi. ;) Niemniej do niektórych potraw są dobre.

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie sobie chrupię migdały :) orzech uwielbiam wszystkie, w tym roku był ogromny urodzaj orzech włoskiego więc dzień bez rozłupania kilku łupinek jest dniem straconym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...