Są jednym z najlepszych źródeł białka, mikroelementów i tłuszczów nienasyconych.
doskonałą przekąską, dodatkiem do wielu dań, słodkie lub pikantne, prażone lub
surowe – orzechy. Pekan, pistacje, migdały, orzechy laskowe i makadamia dlaczego
warto je jeść, dlaczego są nieodzownym elementem zdrowej diety?
Po pierwsze, włączenie do diety orzechów jest zdrowe dla serca. Orzechy
zawierają sterole oraz błonnik, które redukują lipidy we krwi. Wall Street
Journal poinformował, w jednym ze swoich artykułów, że spożywanie orzechów
obniżya LDL czyli tzw. "zły"
cholesterol. Jedzenie orzechów regularnie zmniejsza ryzyko powstawania
zakrzepów krwi, które mogą spowodować atak serca. Orzechy zawierają także
L-argininę, substancję, która poprawia kondycję ścian tętnic, czyniąc je
bardziej elastyczne i mniej podatne na skrzepy krwi.
Po drugie, jedzenie orzechów może znacznie zmniejszać uczucie głodu. Tak
więc mimo, że mają sporo kalorii powinny stać się przysmakiem i przekąską wszystkich
tych, którzy chcą schudnąć. Jedno z badań pokazuje, że istnieje odwrotna
zależność pomiędzy spożyciem orzechów i BMI - innymi słowy, osoby otyłe raczej jadły znacznie mniej lub nie jadły orzechów w
ogóle. Orzechy zawierają sporo tłuszczu i błonnika, które pomagają stłumić uczucie
głodu. Także gdy czujemy duży głód i ogarnia nas kryzys orzechy są idealną
przekąską. Tak więc warto sięgnąć po pyszne migdały, pistacje lub inne orzechy zamiast
po chipsy, paluszki czy ciastka, które dostarczą nam tylko i wyłącznie puste
kalorie. Wreszcie, orzechy są również
doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B, witaminy E, minerałów, takich jak
żelazo, cynk, potas, magnezu, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów takich jak selen, mangan i
miedź. Wiele orzechów zawiera również flawonole i resweratrol. Resweratrol jest
również w czerwonym winie i czerwonym soku z winogron. Jest uznawany za pomoc w
walce z rakiem i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i innych chorób w starszym
wieku.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszystkie odmiany orzechów, doceniam ich
kształty, różne smaki i aromat oraz co najważniejsze wartości odżywcze. Orzechy
jako nieliczne zaprzeczają przekonaniu, że coś, co jest smaczne, musi być
niezdrowe. Weźmy na przykład migdały. W przeliczeniu na jednostkę masy, są to
najbardziej odżywcze orzechy ze wszystkich nam dostępnych. Garść migdałów
dziennie i trzymasz się z daleka od lekarza. Orzechy brazylijskie są wyjątkowe,
ze względu na wysoką zawartość selenu. Uwielbiam delektować się pistacjami, a
co jest zaskakujące- pistacje są bogate w błonnik, który tak bardzo potrzebny
jest w codziennej diecie. Przepyszne orzechy pekanowe sa w stanie obniżyć
poziom cholesterolu. Orzechy włoskie mają również szczególne właściwości- są
bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A popularne nerkowce są bogate w
błonnik i białko.
Orzechy włoskie – 645 kcal
Orzechy pistacjowe – 589 kcal
Orzechy laskowe – 640 kcal
Orzechy ziemne – 560 kcal
Orzechy nerkowca – 560 kcal
Migdały – 630 kcal
no to właśnie pochłonęłam 560 kcal :D
OdpowiedzUsuńAle podoba mi się Twój blog! Jest taki przejrzysty, a zdjęcia są naprawdę piękne :) Poza tym, interesuję się zdrowym odżywianiem, a stąd można, jak widzę, sporo wynieść. Jeszcze nie raz tu zajrzę!
OdpowiedzUsuńOrzechów za to jem niewiele, nie przepadam za nimi. ;) Niemniej do niektórych potraw są dobre.
Dzieki wielkie za motywujacy komentarz
Usuńwłaśnie sobie chrupię migdały :) orzech uwielbiam wszystkie, w tym roku był ogromny urodzaj orzech włoskiego więc dzień bez rozłupania kilku łupinek jest dniem straconym :)
OdpowiedzUsuń