niedziela, 17 marca 2013

Łosoś z warzywami z piekarnika

Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na zdrowy, dietetyczny obiad. Przygotowałam łososia pieczonego w piekarniku wraz z warzywami. Można go podawać z ryżem, kaszą lub zjeść z samymi warzywami. Ja zdecydowałam się na kaszę jęczmienną. Smacznego!




   Składniki: 
 
filet z łososia
        4/3 duże pomidory
3 małe cukinie
1 żółta papryka
200 ml przecieru pomidorowego
sól
zioła suszone lub świeże bazylia, oregano, tymianek, pietruszka
cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Pomidory, cukinię i paprykę  kroimy w dość dużą kostkę, solimy lekko i obsypujemy ziołami
2. Rybę myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy lekko ziołami
3. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą i oliwek, wkładamy rybę i dorzucamy pokrojone warzywa.
4. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopnii piekarnika i pieczemy przez okolo 30 minut.
5. Po okolo 15 minutach warto wymieszać warzywa aby się nie przypalała i wlewamy przecier pomidorowy
6. Możemy podawać z kaszą lub ryżem bądż też bardziej dietetycznie zjeść łososia i same warzywa.

4 komentarze:

  1. sama bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. łaa, ale smakołyki - na pewno przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. bez kaszy ani ryżu wcale nie jest bardziej dietetycznie;) chyba. że dietetycznie, w sensie - mniej kalorycznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...