Dzisiaj sobota i jak zwykle w sobotę lubię przyrządzić jakieś wyjątkowe danie, które będzie i pyszne i pożywne i w dodatku zdrowe. Dziś zdecydowałam się na kurczaka w marokańskim stylu, który zamieściła na swym blogu Agnieszki www.kuchnianadatlantykiem.com/. Jak dla mnie danie jest idealne, egzotyczne i do tego zdrowe. Umieszczam więc dla Was przepis, który chciałabym mieć pod ręką,i nie raz do niego powrócić. Mięso przyrządziłam zgodnie z przepisem, z małym wyjątkiem poprostu dodałam odrobinę kurkumy i szafran. Zachęcam, wypróbujcie. Warto się pokusić o przyrządzenie, tym bardziej, że pracy naprawdę niewiele, a walory smakowe bardzo ciekawe.
Kurczak w marokańskim stylu
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem
5 łyżek oliwy
2 duże cebule pokrojone w półplasterki
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sumaku
Szafran
1 łyżeczka kurkumy
1 szkl bulionu z kurczakasok z 1 cytryny
50g prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki świeżej natki kolendry
Sposób przygotowania:
1. Otaczamy kostki kurczaka w mące (najwygodniej wrzucić je razem z panierką do zamykanego plastikowego worka i potrząsać aż mięso będzie otoczone w mące).
2. Smażymy na 2 łyżkach oleju, aż będą rumiane . Zdejmujemy z patelni.
3. Wlewamy resztę oleju i smażymy na złoto cebulę.
4. Dodajemy kawałki kurczaka, rodzynki, przyprawy i zalewamy bulionem z kurczaka.
5. Dusimy ok. 5 min , aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, orzeszki piniowe i kolendrę.
6. Podajemy z kaszą couscous.
Smacznego i miłego weekendu!
kurczak jest zawsze pyszny ;) a ten brzmi wyjątkowo cudownie;)
OdpowiedzUsuńPrzepis możesz uznać za ukradziony do domowej biblioteczki :) Kurczak czyli to co lubię no i kolejny sposób na przygotowanie.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie ten przepis od Agnieszki z kuchninadatlantykiem.com jest poprostu super I naprawde warto go miec w swim zestawie
Usuń