wtorek, 19 marca 2013

Idealna przekąska seler naciowy

Czy macie jakieś ulubione zdrowe przekąski, które będą niskokaloryczne i jednocześnie można je chrupać zamiast chipsów czy ciasteczek? Ja uwielbiam coś chrupać i przegryzać w ciągu dnia czy podczas filmu i dlatego dla mnie taką idealną przekąską jest seler. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie za bardzo przepadałam za smakiem selera, do momentu gdy odkryłam seler naciowy. A dlaczego jest taki idealny?
Po pierwsze ma bardzo mało kalorii, po drugie ma mnóstwo witamin a po trzecie przyspiesza przemianę materii. 10dag bulwy zawiera jedynie 7 kcal. Warto dodać, że seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. 



 



Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo. Można je także dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Dodam także, że sok z selera połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek daje pyszny napók, który wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę wzmacnia włosy i nadaje cerze aksamitną gładkość. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom Ci E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.Co najważniejsze seler naciowy przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. 
Ja po schrupaniu kilku łodyg selera nie mam ochoty na słodycze i inne niezdrowe przekąski. Dzisiaj przygotowałam do niego dip tzatziki.



 Sos tzatziki

Składniki:
1 niewielki ogórek
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek

Sposób przygotowania:

1.Ścieramy ogórka na tarce
2.Mieszamy z jogurtem, dodajemy sprasowany czosnek, sok z cytryny, pieprz, sól i koperek
3. Wkładamy do lodówki na około godzinę by wszystko nabrało smaku

7 komentarzy:

  1. Wiele słyszałem o tej przekąsce ale nigdy nie miałem okazji jej spróbować.

    P.S. Zapraszam również do mnie na bloga: kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę spróbować, skoro tak zachwalasz, ale szczerze przyznam, że za zwykłym selerem nie przepadam :P

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy go nie jadlam takze musze sprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na przekąskę , osoby na diecie chyba mają z przekąskami największy problem , a tu proszę takie szybkie i proste rozwiązanie no i w połączeniu z tzatzikami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też nigdy nie przepadałam za smakiem selera, więc chyba będę musiała go spróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. witam :P nigdy nie jadlam selera mam pytanie czy go jakoś trzeba obrać czy wystarczy umyć? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...