czwartek, 4 kwietnia 2013

Makaron ze szpinakiem i czosnkiem

Ponieważ makaron warto jeść zwłaszcza ten pełnoziarnisty  o czym pisałam wczoraj, dziś przepis na szybki obiad czyli makaron ze szpinakiem i czosnkiem. Mniam!






Składniki na 4 porcje:

400g makaronu pełnoziarnistego
500g szpinaku posiekanego i ugotowanego na parze, może być mrożony
łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
100g sera pleśniowego
sól, czarny pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki oregano

8 łyżek startego parmezanu


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy szpinak i gotujemy ciągle mieszając przez ok. 5 minut
4Dodajemy sól i pieprz do smaku

5. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
6. Dodajemy makaron do szpinaku wraz z startym parmezanem. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę 

7. Podajemy od razu posypując odrobiną parmezanu, ja dodatkowo posypuje pozostawionymi liściami świeżego szpinaku


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. ja do szpinaku dodaję również czosnek i do tego kilka kropel cytryny i odrobinę masła,
    zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makaron ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kochaaaam makarony ! :O Niestety chyba nie z wzajemnością, wszystko ucieka w bioderka..;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...