Składniki:
50g masła
1 ząbek czosnku
1 cukinia
150g zielonego groszku
100g bobu
450g ugotowanego makaronu ja używam farfalle (czyli kokardki)1 cytryna
świeże zioła w tym mieta, bazylia, pietruszka, koperek - posiekać
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
kawałek sera parmezan
Sposób przygotowania:
1. Warzywa - groszek i bób ugotować , cukinie pokroić w kostkę. Uważać aby warzyw nie rozgotować, powinny być chrupkie.
2. Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy czosnek i smażymy przez około minutę.
3. Dodajemy warzywa i smażymy przez kolejne 2 minuty.
4. W między czasie gotujemy makaron al dente - odlać mały kubeczek wody z makaronu.
5. Dodajemy makaron do warzyw i podlewamy odlaną wcześniej wodą.
6. Dodajemy sok i startą skórkę z cytryny oraz zioła i starty parmezan.
7. Wszystko mieszamy solimy i pieprzymy według uznania do smaku.
Smacznego!
Po prostu wiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie. Właśnie mnie zainspirowałaś, żeby zrobić obiad;)
OdpowiedzUsuńBardzo wiosenny makaron!
OdpowiedzUsuńuwielbiam makaron;)
OdpowiedzUsuńCudowny wiosenny kolor :)
OdpowiedzUsuń