wtorek, 19 marca 2013

Idealna przekąska seler naciowy

Czy macie jakieś ulubione zdrowe przekąski, które będą niskokaloryczne i jednocześnie można je chrupać zamiast chipsów czy ciasteczek? Ja uwielbiam coś chrupać i przegryzać w ciągu dnia czy podczas filmu i dlatego dla mnie taką idealną przekąską jest seler. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie za bardzo przepadałam za smakiem selera, do momentu gdy odkryłam seler naciowy. A dlaczego jest taki idealny?
Po pierwsze ma bardzo mało kalorii, po drugie ma mnóstwo witamin a po trzecie przyspiesza przemianę materii. 10dag bulwy zawiera jedynie 7 kcal. Warto dodać, że seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. 



 



Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo. Można je także dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Dodam także, że sok z selera połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek daje pyszny napók, który wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę wzmacnia włosy i nadaje cerze aksamitną gładkość. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom Ci E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.Co najważniejsze seler naciowy przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. 
Ja po schrupaniu kilku łodyg selera nie mam ochoty na słodycze i inne niezdrowe przekąski. Dzisiaj przygotowałam do niego dip tzatziki.



 Sos tzatziki

Składniki:
1 niewielki ogórek
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek

Sposób przygotowania:

1.Ścieramy ogórka na tarce
2.Mieszamy z jogurtem, dodajemy sprasowany czosnek, sok z cytryny, pieprz, sól i koperek
3. Wkładamy do lodówki na około godzinę by wszystko nabrało smaku

niedziela, 17 marca 2013

Łosoś z warzywami z piekarnika

Dziś przedstawiam Wam mój pomysł na zdrowy, dietetyczny obiad. Przygotowałam łososia pieczonego w piekarniku wraz z warzywami. Można go podawać z ryżem, kaszą lub zjeść z samymi warzywami. Ja zdecydowałam się na kaszę jęczmienną. Smacznego!




   Składniki: 
 
filet z łososia
        4/3 duże pomidory
3 małe cukinie
1 żółta papryka
200 ml przecieru pomidorowego
sól
zioła suszone lub świeże bazylia, oregano, tymianek, pietruszka
cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Pomidory, cukinię i paprykę  kroimy w dość dużą kostkę, solimy lekko i obsypujemy ziołami
2. Rybę myjemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i obsypujemy lekko ziołami
3. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko oliwą i oliwek, wkładamy rybę i dorzucamy pokrojone warzywa.
4. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopnii piekarnika i pieczemy przez okolo 30 minut.
5. Po okolo 15 minutach warto wymieszać warzywa aby się nie przypalała i wlewamy przecier pomidorowy
6. Możemy podawać z kaszą lub ryżem bądż też bardziej dietetycznie zjeść łososia i same warzywa.

sobota, 16 marca 2013

Śniadanko 2.

Dziś na śniadanie dwie kromki chleba pełnoziarnistego z żółtym serem, pomidorkami koktajlowymi posypanymi listkami świeżej bazylii

czwartek, 14 marca 2013

Sok pomidorowy warto pić!



Co pijecie na codzień? Ja wodę, zieloną herbatę, herbatę czarną, filiżankę kawy. Generalnie w swojej diecie wyeliminowałam różnego rodzaju soki, które można kupić w supermarketach. Jednynym wyjątkiem jest sok pomidorowy. Sięgam po niego najczęsciej wieczorem po sesji treningowej, jodze czy aerobiku. Dlaczego więc warto do swojej diety dołączyć sok pomidorowy? 


Pomidory dostarczają nam wiele ważnych składników odżywczych. Zawarte w nich przeciwutleniacze likopenu pomagają przywrócić energię po ciężkiej sesji treningowej.  Badania przeprowadzone wśród sportowców pokazały, że ci którzy po treningu pili sok pomidorowy szybciej odzyskiwali energię a ich regeneracja mięśni była szybsza niż tych którzy pili inne napoje energetyczne.
Ponadto pomidory chronią przed rakiem prostaty, trzustki i jelit oraz chorobami wieńcowymi. Pomidory są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B3, B5, B6 i B12. Wszystkie te właściwości pomidorów, pomagają nam utrzymać silne kości i dobry wzrok, pomagają w zwalczaniu chorób zakaźnych, zapewniają wzrost energii, lepsze trawienie oraz zdrową skórę.

Tak więc czas na szklankę soku pomidorowego!
 

wtorek, 12 marca 2013

Dieta 5:2 dr Mosleya

O diecie 5:2 już pisałam. Ponieważ dieta 5:2 jest coraz to bardziej popularna i bije coraz większe rekordy popularności prezentuję Wam książkę o niej. Światowy BESTSELLER dr MICHAEL MOSLEY oraz MIMI SPENCER. 


"Zrzuć kilogramy i ciesz się zdrowiem oraz długim życiem dzięki sporadycznemu niedojadaniu 5 dni jesz normalnie  2 dni nie dojadasz. Czy można, odżywiając się normalnie przez pięć dni w tygodniu, zeszczupleć i poprawić stan zdrowia?
Według autorów książki wystarczy ograniczyć spożycie kalorii przez dwa nienastępujące po sobie dni w tygodniu – do 500 kalorii dziennie dla kobiet oraz do 600 w przypadku mężczyzn.

Badania naukowe wyników stosowania diety opartej na sporadycznym niedojadaniu wykazały, że nie tylko pomaga ona w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów. „Istnieją mocne argumenty naukowe dowodzące, że sporadyczne niedojadanie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie”, mówi dr Mark Mattson, szef laboratorium neurobiologii w National Institute of Aging oraz wykładowca neurobiologii na John Hopkins University.

Na podstawie wyników najnowszych przełomowych badań opracowano program dietetyczny, łatwy i bezbolesny do zastosowania w codziennym życiu nawet przez osoby mocno zapracowane. 

Oto co znajdziecie w książce:

· czterdzieści posiłków o wartości energetycznej 500 lub 600 kalorii każdy, szybkich i łatwych do przygotowania;
· ośmiostronicowa wkładka ze zdjęciami, przedstawiającymi dietetyczne zestawy dań;
· nowatorskie badania naukowe, na których opiera się program;
· licznik kalorii, dzięki któremu odchudzanie może być proste;
· i wiele, wiele innych rzeczy.

Dr MICHAEL MOSLEY doskonalił swoje lekarskie kwalifikacje zawodowe w londyńskim Royal Free Hospital, a następnie podjął współpracę z BBC jako dziennikarz działu naukowego, początkowo jako realizator, a ostatecznie jako rozpoznawalna postać małego ekranu. Wyemitowany w sierpniu 2012 roku w BBC „Eat, Fast, and Live Longer”, jeden z odcinków jego programu „Horizon”, spotkał się z nieprawdopodobnie szerokim odzewem na świecie.

MIMI SPENCER jest dziennikarką i autorką książek. Publikuje artykuły i felietony w gazetach i czasopismach, napisała także poradnik 101 Things to Do Before You Diet."

Jeśli więc interesują Was nowe diety, chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, bądź szukacie przepisów na niskokaloryczne dania odsyłam Was do lektury książki.

poniedziałek, 11 marca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 2- Salatka grecka



Najprostszą i najbardziej znaną sałatką na świecie jest niewątpliwie sałatka grecka.
Nie trzeba być kulinarnym talentem aby ją zrobić. Co jest potrzebne do jej przygotowania? Świeże warzywa, ser feta, dobra oliwa extra vergin, sól i oregano





Składniki:

        4/3 duże pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
200g sera feta
1 szklanka czarnych oliwek (greckie oliwki Kalamata to najlepsza)
sól
2 łyżki oregano
cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Pomidory i ogórki  kroimy w dość dużą kostkę
2. Cebulę obrać, pokroić w pół i pokroić w cienkie plasterki.
3. Dodajemy oliwki i wszystko mieszamy
4. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta
5.
Na koniec posypujemy oregano, dodajemy oliwę  i wyciskamy cytrynę.
6. Wszystko należy wymieszać.


Smacznego!

sobota, 9 marca 2013

Kurczak po marokańsku




Dzisiaj sobota i jak zwykle w sobotę lubię przyrządzić jakieś wyjątkowe danie, które będzie i pyszne i pożywne i w dodatku zdrowe. Dziś zdecydowałam się na kurczaka w marokańskim stylu, który zamieściła na swym blogu Agnieszki www.kuchnianadatlantykiem.com/. Jak dla mnie danie jest idealne, egzotyczne i do tego zdrowe. Umieszczam więc dla Was przepis, który chciałabym mieć pod ręką,i nie raz do niego powrócić. Mięso przyrządziłam zgodnie z przepisem, z małym wyjątkiem poprostu dodałam odrobinę kurkumy i szafran.  Zachęcam, wypróbujcie. Warto się pokusić o przyrządzenie, tym bardziej, że pracy naprawdę niewiele, a walory smakowe bardzo ciekawe.




Kurczak w marokańskim stylu

Składniki:

500g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem
5 łyżek oliwy
2 duże cebule pokrojone w półplasterki
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sumaku
Szafran
1 łyżeczka kurkumy
1 szkl bulionu z kurczaka
sok z 1 cytryny
50g prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki świeżej natki kolendry




Sposób przygotowania:

1. Otaczamy kostki kurczaka w mące (najwygodniej wrzucić je razem z panierką do zamykanego plastikowego worka i potrząsać aż mięso będzie otoczone w mące).
2. Smażymy na 2 łyżkach oleju, aż będą rumiane . Zdejmujemy z patelni.
3. Wlewamy resztę oleju i smażymy na złoto cebulę.
4. Dodajemy kawałki kurczaka, rodzynki, przyprawy i zalewamy bulionem z kurczaka.
5. Dusimy ok. 5 min , aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, orzeszki piniowe i kolendrę.
6. Podajemy z kaszą couscous.




Smacznego i miłego weekendu!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...