sobota, 20 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 16 - Sałatka z cukinią i komosą ryżową

Wczoraj byłam na zakupach i w moim koszyku wylądowało mnóstwo warzyw. Ze sklepu wyszłam z dwoma pełnymi torbami pomidorów, ogórków, cukinini, zielonej fasolki, sałaty, papryki i świeżych ziół. Po powrocie od razu więc wzięłam się za przygotowanie pysznej sałatki z cukini i quinoa czyli komosą ryżową. O cudownych właściwościach QUINOA już Wam pisałam http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/06/magiczna-quinoa.html A, że warzywa warto jeść zwłaszcza teraz gdy są świeże nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Tak więc dziś w moim cyklu sałatkowym



                                                                                         Sałatka z cukinią i komosą ryżową



Składniki na 2 porcje:

1 filiżanka komosy ryżowej
     1 mały pęczek szczypiorku
 2 cukinie
1 zielony ogórek
4-6 suszonych pomidorków ze słoika
świeże, posiekane zioła: bazylia, pietruszka, tymianek
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

1. Komosę ryżową gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Cukinie kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy ziołami i grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Ogórka szczypiorek i pomidorki kroimy na małe kawałki wraz z ziołami, umieszczamy w misce.
4. Dodajmey ostudzoną cukinię i komosę ryżową i wszystkie składniki dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 
5. Na koniec posypujemy do woli ziołami w zależności od upodobań.


Smacznego!

środa, 17 lipca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Jak Wam mija tydzień?
Ja w tym tygodniu cały czas sobie powtarzam "nigdy się nie poddawaj!"

                                                 
                                                                             NEVER GIVE UP!


wtorek, 16 lipca 2013

Pyszne naleśniki z malinami i mascarpone

Dziś nie będę dużo pisać a to dlatego, że pyszne naleśniki z malinami i kremem z serka mascarpone już czekają...





Składniki na ciasto naleśnikowe (4 porcje) :

3 duże jajka
2 szklanki mleka
2 i ½ szklanki mąki
1 szklanka wody
1/2 łyżki soli
40g cukru waniliowego
trochę kropli oleju słonecznikowego
olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki mieszamy mikserem.
2. Przygotowane ciasto neleśnikowe wkładamy na 30 minut do lodówki
3. Neleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem




Składniki na krem mascarpone (4 porcje) :

  3 żółtka
120 g cukru lub drobno cukier
250 ml gęstej śmietany 18%
180 g sera mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
500g świezych malin (gdy nie ma świeże możemy użyć ze słoika lub mrożone)

Sposób przygotowania:

1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości
2. Do nich dodajemy serek mascarpone, śmietanę i sok z cytryny
3. Wszystko razem delikatnie mieszamy
4. Maliny można zblendować by uzyskać mus
5. Na każdy naleśnik rozsmarowywujemy po około 2 łyżki kremu mascarpone i 1-2 łyżki malin, naleśniki składamy posypujemy malinami lub zblendowanym musem z malin i podajemy.




poniedziałek, 15 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 15 - Sałatka z kolendrą


Podstawą dzisiejszej sałatki jest kolendra, cebulka szalotka, sos sojowy, nasiona dyni i warzywa. To jakich użyjemy warzyw zależy tylko i wyłącznie od Was. Doskonale ta sałatka smakuje ze szparagami jak i z papryką czy zieloną fasolką szparagową. Ja dziś użyłam fasolki szparagowej, bo teraz jest ona świeża i najlepsza.
Kluczem do tej sałatki jest przede wszystkim świeża i aromatyczna kolendra. Używajcie tylko i wyłącznie świeżych ziół. 



Składniki na 2 porcje:

duży pęczek świeżej kolendry
     2 małe szalotki

400g fasolki szparagowej
świeże kiełki rzeżuchy
2 pomidory
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, cebulkę siekamy na drobne kawałki
3. Fasolkę, pomidory, cebulkę i rzezuchę wraz z kolendrą, z której odrywamy   listki  umieszczamy w misce.
4. Polewamy sosem sojowym mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 
5. Na koniec posypujemy pestkami dyni.

niedziela, 14 lipca 2013

Dlaczego warto jeść maliny?




Maliny. Maliny to bardzo aromatyczne owoce i choć możemy je jeść niemal przez cały rok w różnych postaciach to teraz jest najlepszy czas na to by rozkoszować się ich smakiem. Bez wątpienia świeże owoce są najbardziej wartościowe i bez wątpienia maliny najlepsze są w sezonie letnim. A dlaczego warto jeść maliny?
Otóż są one bardzo cennym źródłem składników mineralnych, witamin i wielu innych substancji, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Są one również zalecane do zabiegów odchudzających. Znajdujący się w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza i pomaga na zaparcia. Co więcej, malin zawierają wodę przez co, pęcznieją one w przewodzie pokarmowym,  w ten sposób wypełniają żołądek i zmniejszają uczucie głodu.
Maliny zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, które chronią przed chorobami i zapobiegają starzeniu się skóry. Zawierają również witaminy A, C, E  i witaminy K, PP i B.
Maliny mają mnóstwo minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Potas reguluje czynność nerek.  Posiadają również własności przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Wiemy również, że sok z malin jest zalecany na przeziębienia. To dlatego, że kwas salicylowy, który ma właściwości napotne i olejki eteryczne działają jako środek antyseptyczny i rozgrzewający.




Zawartość składników odżywczych w malinach
100g maliny zawiera 33kcal, 1,3 g białka, 0,3 g tłuszczu i około 12g węglowodanów z czego błonnik wynosi do 6,7 g
Maliny są bogatym źródłem witaminy C (ok. 31 mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu, cynku i manganu.


Terapeutyczne właściwości:
- Witamina C i kwas foliowy są niezbędne dla organizmu i są  przeciwutleniaczami
- Maliny mają właściwości rozkurczowe
- Pomagają na bóle miesiączkowe
- Dzięki  wysokiej zawartości błonnika zapobiegają raka jelita grubego, prostaty i trzustki
- Zawierają substancje podobne do aspiryny, a zatem mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
- Zmniejszenie gorączkę


Maliny a odchudzanie
Jedzenie malin jest skutecznym sposobem, aby oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się niestrawionych reszetk pokarmowych. Drobne ziarna z maliny nie są trawione przez ludzki organizm, ale są bardzo skutecznym środkiem by pozbyć się wielu toksyn z organizmu.

Sięgajmy więc po maliny, póki są świeże i aromatyczne a zdecydowanie poczujemy przypływ energii, poprawimy trawienie i ogólnie będziemy mieć lepsze samopoczucie. Naprawdę warto rozkoszować się ich smakiem!

środa, 10 lipca 2013

Motywacja w środku tygodnia!


W tym tygodniu motywacje, które dają wiarę w siebie i w swoje własne możliwości, pozwalają polubić  siebie i swoje ciało.






Mi pomagają, a Wam?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...