wtorek, 30 lipca 2013

Sweat dreams


Nie ma dla mnie nic gorszego niż zły sen albo co gorsza brak snu, nieprzespana noc i męczarnia gdy przekręcam się z boku na bok.
To jak sen jest dla nas ważny zapewne słyszeliście już wiele razy. Ja w pełni się zgadzam z tym, że nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależy od jakości i długości snu. Staram się dobrze wysypiać i dbam o jakość swojego snu, bo wówczas każdego dnia czuję się znacznie lepiej. Sen jest ważny dla wyglądu naszego ciała, naszej cery i naszego zdrowia. Dla mnie zdrowy tryb życia to nie tylko dieta, aktywność fizyczna, ale też dobry sen. Idealne jest dla mnie jak śpię 8 godzin i tyle staram się zawsze spać. A wy jak długo śpicie?

Bo zły lub brak snu to:

- Zakłócenia rytmu dobowego a to prowadzi do osłabienia układu odpornościowego
- Wyższy poziom lęku
- Wyższe ryzyko udaru mózgu
- Wyższy poziom depresji - Brak snu powoduje spadek neuroprzekaźników, które regulują nastrój
- Zaburzenia funkcji poznawczych i pamięci
- Wyższe ryzyko nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy
- Zwiększona ochota na  jedzenie zwłaszcza na słodycze i inne niezdrowe przekąski






Ale nie martwcie się, oto kilka naturalnych sposobów na to byśmy spali jak małe dzieci:) Oto moje sposoby


1. Ćwiczę codziennie - Szczególnie jogę, działa relaksująco i odstresowująco. Tak długo, jak będziecie wykonywać ćwiczenia jogi przez co najmniej 20 minut dziennie, nie będziecie musieli liczyć owiec!

2. Trzymam się z dala od elektroniki godzinę przed snem. Za to mam zawsze jakąś książkę na nocnym stoliku. Czytam rozdział lub dwa przed snem niemal zawsze  jestem już znużona i gotowa do spania.

3. Wietrzę pokój co najmniej przez pół godziny przed snem lub śpię przy otwartym lub lekko uchylonym oknie.

4. Unikam cukru przed snem.

5. Piję szklankę mleka, lub staram się zjeść na kolację coś co ma wysoką zawartości melatoniny.



A Wy macie jakieś sposoby na dobry sen?


poniedziałek, 29 lipca 2013

Penne z cukinią

Jak Wam minął weekend? Co robicie wtedy gdy żar leje się z nieba? Ja staram się pić dużo wody, najlepsza jest dla mnie z cytryną lodem i miętą. Uciekam do cienia i czytam, czytam i czytam...
A gdy już zgłodnieję to najlepsze są dla mnie dania warzywne. Dlatego dziś penne z cukinią i selerem naciowym.





Składniki na 4 porcje:

400g makaronu pełnoziarnistego penne
3 cukinie
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.

4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę 

6. Podajemy od razu.



Smacznego i miłego tygodnia!

sobota, 27 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 18 - Sałatka cukiniowo-paprykowa z koperkiem

Lato to bez wątpienia to najlepsza pora na sałatki więc dziś ciąg dalszy cyklu sałatkowego i moja kolejna propozycja na wykorzystanie  cukinii.



                                                                            Sałatka  cukiniowo-paprykowa z koperkiem


Składniki na 2 porcje:

 2 cukinie
     1 pęczek świeżego koperku
1 pomarańczowa papryka
rukola
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1.Cukinie obieramy i kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy lekko solą
2. Paprykę kroimy na małe kawałki i wraz z cukinią, umieszczamy w misce.
3. Dodajemy rukolę oraz koperek i wszystkie składniki dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 


Smacznego!

piątek, 26 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 17 - Sałatka z zielonym groszkiem i awokado



Zawsze staram się w swojej kuchni używać składników sezonowych i tych, które można kupić na ryneczku lub w warzywniaku. Ma to dla mnie ogromna znaczenie by jeść świeże i lokalne produkty, bo na pewno są one dużo zdrowsze. Ponieważ nastał sezon na zielony groszek, to dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka na bazie zielonego groszku i awokado. Jest niezywkle pożywna a zarazem bardzo orzeźwiająca.





Składniki na 2 porcje:

1 awokado
     1/2 kg zielonego groszku 
 pęczek rzodkiewek
50g mozzarelli
świeże, posiekane zioła: bazylia, świeża mięta
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
rukola do podania


Sposób przygotowania:

1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
4. Dodajemy awokado i dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
5. Posypujemy startą lub pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą 
6.  W zależności od upodobań podajemy na liściach rukoli lub innej sałaty.


Smacznego!

czwartek, 25 lipca 2013

Pieczona cukinia ze świeżymi ziołami i parmezanem



Ten tydzień w mojej kuchni upływa pod znakiem cukinii. Właśnie teraz jest sezon na to warzywo i naprawdę warto ten czas wykorzystać i cieszyć się jej smakiem. A cukinię naprawdę warto jeść bowiem  jest niskokaloryczna 100g tego warzywa to zaledwie 15 kcal. Dodatkowo znajdziemy w niej znaczne ilości potasu, wapń i magnez oraz witaminy C i A. Cukinia to także bardzo dobre źródło błonnika.
Warzywo to idealnie nadaje się na grilla. A, że sezon grillowy w pełni warto dodać coś zdrowego do grillowego menu:) Dzisiejsze danie przygotowałam w piekarniku, ale idealnie nadaje się na grilla. 
Jest po prostu przepyszne, lekkie i zdrowe.




Pieczona cukinia ze świeżymi ziołami i parmezanem

Składniki na 2 porcje:

4 średnie, świeże cukinie przekrojone na pół
pół filiżanki świeżo startego parmezanu
po pół filiżanki świeżego tymianku i rozmarynu lub bazylii i oregano
    
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku




Sposób przygotowania:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220.
2. Cukinie ułożyć na blasze i skropić lekko oliwą z oliwek. grillujemy/pieczemy w folii w piekarniku 10-15 minut i pozostawiami do ostudzenia
3. Parmezan mieszamy wraz z ziołami w misce i potem posypujemy nimi cukinie.
4. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 
5.  Grillujemy/pieczemy w piekarniku ok. 15 minut aż się staną chrupiące i rumiane.



Smacznego!

środa, 24 lipca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

I znów mamy środę, kolejny tydzień za nami. Mam nadzieję, że lato pozwala Wam wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe do Waszego życia i korzystacie z każdej chwili by być aktywnym.
Nie wiem jak Wam, ale mi zdrowy tryb życia daje coraz więcej energii, samoakceptacji i siły.
A więc:




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...