wtorek, 6 sierpnia 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 19 - Sałatka z fasolki szparagowej

Ach lato to cudowna pora roku, a gdy jest tak gorąco jak teraz to sałatki są dla mnie idealnym rozwiązaniem i na obiad i na kolację. Dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka z fasolką szparagową. 

                                                                   

                                                                                              Sałatka  z fasolką szparagową


Składniki na 2 porcje:

 500g zielonej fasolki szparagowej
     1 pęczek świeżego koperku
0,5 kg pomidorków koktajlowych
3 jajka na twardo
150g jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1.Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia
2. Umieszczamy w misce fasolkę, przekrojone na pól pomidorki i pokrojone jajka.
3. Jogurt mieszamy z koperkiem i dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy
4.  Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.



Smacznego!

sobota, 3 sierpnia 2013

czwartek, 1 sierpnia 2013

Słodki smak lata i mnóstwo witamin czyli czas na borówki

Środek lata a to oznacza, że nadszedł czas na borówki. Borówki są teraz wszędzie, w supermarketach, osiedlowych warzywniakach i na ryneczkach. Są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego menu, ale też źródłem wielu składników odżywczych, witamin i minerałów.



Jedna mała filiżanka borówek  dostarcza około 80 kcal. Owoce te są bogate w witaminę C, witaminy K, są dobrym źródłem błonnika, i doskonałym źródłem manganu, który jest bardzo ważnym minerałem dla rozwoju kości i produkcji energii.


Poza tym, borówki są również źródłem wielu związków chemicznych znanych jako przeciwutleniacze. Substancje te mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów i chorób serca i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry.

Niektóre badania wskazują, że borówki mogą pomóc utrzymać nasz mózg w bardzo dobrej kondycji w późniejszym wieku. Według Jamesa A. Joseph, neurologa z Human Nutrition Research Center na Tufts University, borówki są idealnym pożywieniem dla pracy mózgu, a największe korzyści uzyskamy wtedy, gdy będziemy je spożywać z produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe omega-3. Zaleca on jedzenie borówek wraz  z migdałami, orzechami  włoskimi lub orzechami pekan.

Inne korzyści wynikające z jedzenia borówek  to zmniejszenie ryzyka zakażeń układu moczowego, zmniejszenie stanów zapalnych, poprawę kondycji oczu i naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie ryzyka osteoporozy.

Tak więc gotowi jesteście na delektowanie się smakiem tych pysznych owoców? Macie jakieś sprawdzone przepisy i pomysły na borówki?
Może naleśniki z mascarpone tym razem z borówkami? A może jakiś pyszny koktajl?
Albo, po prostu cieszyć się samym smakiem borówki...

wtorek, 30 lipca 2013

Sweat dreams


Nie ma dla mnie nic gorszego niż zły sen albo co gorsza brak snu, nieprzespana noc i męczarnia gdy przekręcam się z boku na bok.
To jak sen jest dla nas ważny zapewne słyszeliście już wiele razy. Ja w pełni się zgadzam z tym, że nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależy od jakości i długości snu. Staram się dobrze wysypiać i dbam o jakość swojego snu, bo wówczas każdego dnia czuję się znacznie lepiej. Sen jest ważny dla wyglądu naszego ciała, naszej cery i naszego zdrowia. Dla mnie zdrowy tryb życia to nie tylko dieta, aktywność fizyczna, ale też dobry sen. Idealne jest dla mnie jak śpię 8 godzin i tyle staram się zawsze spać. A wy jak długo śpicie?

Bo zły lub brak snu to:

- Zakłócenia rytmu dobowego a to prowadzi do osłabienia układu odpornościowego
- Wyższy poziom lęku
- Wyższe ryzyko udaru mózgu
- Wyższy poziom depresji - Brak snu powoduje spadek neuroprzekaźników, które regulują nastrój
- Zaburzenia funkcji poznawczych i pamięci
- Wyższe ryzyko nadciśnienia, chorób serca i cukrzycy
- Zwiększona ochota na  jedzenie zwłaszcza na słodycze i inne niezdrowe przekąski






Ale nie martwcie się, oto kilka naturalnych sposobów na to byśmy spali jak małe dzieci:) Oto moje sposoby


1. Ćwiczę codziennie - Szczególnie jogę, działa relaksująco i odstresowująco. Tak długo, jak będziecie wykonywać ćwiczenia jogi przez co najmniej 20 minut dziennie, nie będziecie musieli liczyć owiec!

2. Trzymam się z dala od elektroniki godzinę przed snem. Za to mam zawsze jakąś książkę na nocnym stoliku. Czytam rozdział lub dwa przed snem niemal zawsze  jestem już znużona i gotowa do spania.

3. Wietrzę pokój co najmniej przez pół godziny przed snem lub śpię przy otwartym lub lekko uchylonym oknie.

4. Unikam cukru przed snem.

5. Piję szklankę mleka, lub staram się zjeść na kolację coś co ma wysoką zawartości melatoniny.



A Wy macie jakieś sposoby na dobry sen?


poniedziałek, 29 lipca 2013

Penne z cukinią

Jak Wam minął weekend? Co robicie wtedy gdy żar leje się z nieba? Ja staram się pić dużo wody, najlepsza jest dla mnie z cytryną lodem i miętą. Uciekam do cienia i czytam, czytam i czytam...
A gdy już zgłodnieję to najlepsze są dla mnie dania warzywne. Dlatego dziś penne z cukinią i selerem naciowym.





Składniki na 4 porcje:

400g makaronu pełnoziarnistego penne
3 cukinie
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka


Sposób przygotowania:

1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.

4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę 

6. Podajemy od razu.



Smacznego i miłego tygodnia!

sobota, 27 lipca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 18 - Sałatka cukiniowo-paprykowa z koperkiem

Lato to bez wątpienia to najlepsza pora na sałatki więc dziś ciąg dalszy cyklu sałatkowego i moja kolejna propozycja na wykorzystanie  cukinii.



                                                                            Sałatka  cukiniowo-paprykowa z koperkiem


Składniki na 2 porcje:

 2 cukinie
     1 pęczek świeżego koperku
1 pomarańczowa papryka
rukola
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1.Cukinie obieramy i kroimy na kwawałki, solimy, posypujemy lekko solą
2. Paprykę kroimy na małe kawałki i wraz z cukinią, umieszczamy w misce.
3. Dodajemy rukolę oraz koperek i wszystkie składniki dokładnie mieszamy
4. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku 


Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...