Lubię zakupy w sklepach ze zdrową żywnością. Mogę tam odkrywać i poznawać różne produkty, które dotychczas były mi mało znane, a tak naprawdę w kuchni wykorzystywane są one od wieków. Tak też odkryłam chia seeds czyli szałwię argentyńską.
Chia pochodzi z
Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Ze względu na
niepowtarzalne wartości odżywcze jej ziaren uprawiana była przez Azteków już w
czasach prekolumbijskich. Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?
Wartości odżywcze nasion Chia
- Nasiona Chia
zawierają około 20 % białka, 35% dobrych tłuszczów (w tym aż o 65 % kwasów
tłuszczowych omega 3 ) i 25% błonnika pokarmowego.
- Są łatwo
przyswajalne i mają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin A, B , D , E,
wapń, potas, żelazo, magnez.
- Stanowią
świetny sposób na ograniczenie łaknienia. Spożycie nasion chia zapewnia na
długo uczucie sytości (z dodatkiem płynu
pęcznieją do 17 razy swojej pierwotnej wielkości !)
- Mają niski
indeks glikemiczny. Spowolniają przemianę węglowodanów w cukier I pomagają
regulować jego poziom we krwi.
Różne rodzaje nasion chia
Nasiona Chia
można kupić w dwóch odmianach czarne i białe . Obie mają takie same
właściowści. Możemy używać czarnych, białych lub mieszanych.
Gdzie kupić nasiona Chia
Nasiona Chiana
pewno możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach.
Jeśli nie możecie znaleźć żadnego w lokalnym supermarkecie i nie macie w swoim
mieście sklepu ze zdrową żywnością, warto poszukać online.
Jak przechowywać nasiona chia
Dzięki wysokiemu
poziomowi przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia, mogą być one przechowywane
przez okres do czterech lat w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu bez pogorszenia
smaku, zapachu i wartości odżywczych. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętej
torbie lub pojemniku.
Sposoby jedzenia nasion Chia
- Posypać na
płatki, jogurt lub sałatkę . Nasiona Chia są stosunkowo bez żadnego wyrazistego
smaku , więc nie wpłyną na smak posiłku .
- Ddodawać do
koktajli warzywnych i owocowych, będą dzięki temu bardziej gęste I odżywcze
- Jako zamiennik
bułki tartej.
-
Zmielone możemy używać do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
-
Zalane gorącą wodą (tak jak siemię lniane),aby uzyskać żel świetnie
nawadniający organizm.
-
Zmiksowane z masłem orzechowym lub nutellą.
-
Ze zmielonych nasion można przyrządźić zdrowy budyń.
- Zmiksujowane z
miodem, cynamonem i suszonymi owocami są alternatywą do tradycyjnego dżemu.
Sztuczki kulinarne z użyciem nasion Chia
- Użyjcie nasiona
chia jako substytutu jajka w pieczeniu . Wystarczy połączyć 1 łyżka Nasiona
Chia i 3 łyżki wody , wymieszać i zostawić w spokoju, dopóki nie zrobi się żel
. To jest równoważne 1 jajku.
- Zagęszczajcie
zupy, gulasze, sosy, dodając nasion Chia.
- Macie zbyt
rzadkie ciasto ? Zamiast dodawać więcej mąki, dodajcie nasiona chia . Będą one
pęcznieć a ciastko zgęstnieje. Voila!
I na koniec zabawna ciekawostka o nasionach Chia
– jest rośliną z rodziny mięty! Ale miętowego smaku nie ma ani trochę!
A wy znacie
nasiona chia? Może macie swoje ulubione sposoby
ich wykorzystania? Podzielcie się nimi w komentarzach.