poniedziałek, 16 września 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 25 - Sałatka nicejska

Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka nicejska. Jest ona niezwykle pożywna, zdrowa i idealna dla wszsytkich dbających o linię. Sałatka nicejska pochodzi z  Francji, ale znana jest na całym świecie, gdzie powstało jej wiele wersji. Ja najbardziej lubię jej klasyczny wariant bez gotowanych warzyw tj. fasolka szparagowa czy ziemniaki. Zawiera ona tuńczyka, anchois, pomidory, ogórka, oliwki, cebulę i jajko. Można dodawać do niej też inne składniki,a jakie to zależy tylko jest od waszej wyobraźni.





Sałatka Nicejska

Składniki na 2 porcje:

     1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 sałata lodowa lub inna w zależności od upodobań - ja wybrałam rukolę i odrobinę lodowej
mała puszka anchois
8-10 pomidorków koktajlowych
kawałek zielonego ogórka
2 jajka na twardo
oliwki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
 sok z 1/4 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek, oregano, bazylia
 pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy dressing. Sok z cytryny,oliwę z oliwek, zioła, czosnek przecisniety przez praskę i odrobine pieprzu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. W dużej misce układamy liście sałaty. Następnie polewamy je połową dressingu i dokładnie mieszamy.
3. Na środek wykładamy tuńczyka, anchoise i jajka przekrojone na ćwiartki lub na osiem części.
4. Dookoła układamy pomidroki również przekrojone na pół, plasterki ogórka, oliwki oraz cebulę
5. Wszystko polewamy resztą dressingu.



Smacznego!


sobota, 14 września 2013

Wszystko co warto wiedzieć o nasionach Chia

Lubię zakupy w sklepach ze zdrową żywnością. Mogę tam odkrywać i poznawać  różne produkty, które dotychczas były mi mało znane, a tak naprawdę w kuchni wykorzystywane są one od wieków. Tak też odkryłam chia seeds czyli szałwię argentyńską.



Chia pochodzi z Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Ze względu na niepowtarzalne wartości odżywcze jej ziaren uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?

Wartości odżywcze nasion Chia

- Nasiona Chia zawierają około 20 % białka, 35% dobrych tłuszczów (w tym aż o 65 % kwasów tłuszczowych omega 3 ) i 25% błonnika pokarmowego.

- Są łatwo przyswajalne i mają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin A, B , D , E, wapń, potas, żelazo, magnez.

- Stanowią świetny sposób na ograniczenie łaknienia. Spożycie nasion chia zapewnia na długo uczucie  sytości (z dodatkiem płynu pęcznieją do 17 razy swojej pierwotnej wielkości !)

- Mają niski indeks glikemiczny. Spowolniają przemianę węglowodanów w cukier I pomagają regulować jego poziom we krwi.

Różne rodzaje nasion chia

Nasiona Chia można kupić w dwóch odmianach czarne i białe . Obie mają takie same właściowści. Możemy używać czarnych, białych lub mieszanych.

Gdzie kupić nasiona Chia

Nasiona Chiana pewno możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach. Jeśli nie możecie znaleźć żadnego w lokalnym supermarkecie i nie macie w swoim mieście sklepu ze zdrową żywnością, warto  poszukać online.



Jak przechowywać nasiona chia

Dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia, mogą być one przechowywane przez okres do czterech lat w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu bez pogorszenia smaku, zapachu i wartości odżywczych. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku.

Sposoby jedzenia nasion Chia

- Posypać na płatki, jogurt lub sałatkę . Nasiona Chia są stosunkowo bez żadnego wyrazistego smaku , więc nie wpłyną na smak posiłku .

- Ddodawać do koktajli warzywnych i owocowych, będą dzięki temu bardziej gęste I odżywcze

- Jako zamiennik bułki tartej.

- Zmielone możemy używać do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.

- Zalane gorącą wodą (tak jak siemię lniane),aby uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

- Zmiksowane z masłem orzechowym lub nutellą.


- Ze zmielonych nasion można przyrządźić zdrowy budyń.

- Zmiksujowane z miodem, cynamonem i suszonymi owocami są alternatywą do tradycyjnego dżemu.


Sztuczki kulinarne z użyciem nasion Chia

- Użyjcie nasiona chia jako substytutu jajka w pieczeniu . Wystarczy połączyć 1 łyżka Nasiona Chia i 3 łyżki wody , wymieszać i zostawić w spokoju, dopóki nie zrobi się żel . To jest równoważne 1 jajku.

- Zagęszczajcie zupy, gulasze, sosy, dodając nasion Chia.

- Macie zbyt rzadkie ciasto ? Zamiast dodawać więcej mąki, dodajcie nasiona chia . Będą one pęcznieć a ciastko zgęstnieje. Voila!

I na koniec zabawna ciekawostka o nasionach Chia – jest rośliną z rodziny mięty! Ale miętowego smaku nie ma ani trochę!

A wy znacie nasiona chia? Może macie  swoje ulubione sposoby ich wykorzystania? Podzielcie się nimi w komentarzach.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...