http://beautyandblossom.pl/zdrowie-i-uroda/poznaj-ziola-i-przyprawy-kolendra/
piątek, 22 listopada 2013
środa, 20 listopada 2013
wtorek, 19 listopada 2013
poniedziałek, 18 listopada 2013
piątek, 15 listopada 2013
czwartek, 14 listopada 2013
wtorek, 12 listopada 2013
Przepis na dietetyczną tartę
Zapraszam na nowy przepis.
Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na dietetyczną tartę. Ten popularny wypiek kuchni francuskiej składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Uwielbiam obie wersje. Natomiast ta na słono jest doskonała na obiad bądź pożywną kolację. Z kolei aby było dietetycznie zamiast białej mąki używam mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Tak niewielka zmiana a uzyskuję zdrową wersję tego pysznego dania.
Dietetyczna tarta z łososiem i szpinakiem
Składniki na 4 porcje
Ciasto kruche:
250g mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
400g szpinaku
400g wędzonego łososia
łyżeczka oliwy z oliwek
50g parmezanu
sól i pieprz
Sos:
5 jajek
100ml jogurtu greckiego
sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka min. 30 minut.
- Gdy już ciasto będzie schłodzone przygotowujemy sos. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
- Łososia kroimy w kostkę, szpinak podgrzewamy na patelni aż lekko zwiędnie ostudzić a następnie drobno go siekamy
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
- Ciasto należy delikatnie przestudzić a następnie wykładamy spód naprzemiennie łososiem, szpinakiem i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 minut do momentu ścięcia się masy jajecznej.
Subskrybuj:
Posty (Atom)