O diecie 5:2 już pisałam. Ponieważ dieta 5:2 jest coraz to bardziej popularna i bije coraz większe rekordy popularności prezentuję Wam książkę o niej. Światowy BESTSELLER dr MICHAEL MOSLEY oraz MIMI SPENCER.
"Zrzuć kilogramy i ciesz się zdrowiem oraz długim życiem dzięki sporadycznemu niedojadaniu 5 dni jesz normalnie 2 dni nie dojadasz. Czy można, odżywiając się normalnie przez pięć dni w tygodniu, zeszczupleć i poprawić stan zdrowia?
Według autorów książki wystarczy ograniczyć spożycie kalorii przez dwa nienastępujące po sobie dni w tygodniu – do 500 kalorii dziennie dla kobiet oraz do 600 w przypadku mężczyzn.
Badania naukowe wyników stosowania diety opartej na sporadycznym niedojadaniu wykazały, że nie tylko pomaga ona w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale także obniża ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia, cukrzycy, a nawet nowotworów. „Istnieją mocne argumenty naukowe dowodzące, że sporadyczne niedojadanie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie”, mówi dr Mark Mattson, szef laboratorium neurobiologii w National Institute of Aging oraz wykładowca neurobiologii na John Hopkins University.
Na podstawie wyników najnowszych przełomowych badań opracowano program dietetyczny, łatwy i bezbolesny do zastosowania w codziennym życiu nawet przez osoby mocno zapracowane.
Oto co znajdziecie w książce:
· czterdzieści posiłków o wartości energetycznej 500 lub 600 kalorii każdy, szybkich i łatwych do przygotowania;
· ośmiostronicowa wkładka ze zdjęciami, przedstawiającymi dietetyczne zestawy dań;
· nowatorskie badania naukowe, na których opiera się program;
· licznik kalorii, dzięki któremu odchudzanie może być proste;
· i wiele, wiele innych rzeczy.
Dr MICHAEL MOSLEY doskonalił swoje lekarskie kwalifikacje zawodowe w londyńskim Royal Free Hospital, a następnie podjął współpracę z BBC jako dziennikarz działu naukowego, początkowo jako realizator, a ostatecznie jako rozpoznawalna postać małego ekranu. Wyemitowany w sierpniu 2012 roku w BBC „Eat, Fast, and Live Longer”, jeden z odcinków jego programu „Horizon”, spotkał się z nieprawdopodobnie szerokim odzewem na świecie.
MIMI SPENCER jest dziennikarką i autorką książek. Publikuje artykuły i felietony w gazetach i czasopismach, napisała także poradnik 101 Things to Do Before You Diet."
Jeśli więc interesują Was nowe diety, chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, bądź szukacie przepisów na niskokaloryczne dania odsyłam Was do lektury książki.
wtorek, 12 marca 2013
poniedziałek, 11 marca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 2- Salatka grecka
Najprostszą i najbardziej znaną sałatką na świecie jest niewątpliwie sałatka grecka.
Nie trzeba być kulinarnym talentem aby ją zrobić. Co jest potrzebne do jej przygotowania? Świeże warzywa, ser feta, dobra oliwa extra vergin, sól i oregano
Nie trzeba być kulinarnym talentem aby ją zrobić. Co jest potrzebne do jej przygotowania? Świeże warzywa, ser feta, dobra oliwa extra vergin, sól i oregano
Składniki:
4/3 duże pomidory
1 ogórek
1 czerwona cebula
200g sera feta
1 szklanka czarnych oliwek (greckie oliwki Kalamata to najlepsza)
sól
2 łyżki oregano
cytryna
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Pomidory i ogórki kroimy w dość dużą kostkę
2. Cebulę obrać, pokroić w pół i pokroić w cienkie plasterki.
3. Dodajemy oliwki i wszystko mieszamy
4. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta
5. Na koniec posypujemy oregano, dodajemy oliwę i wyciskamy cytrynę.
6. Wszystko należy wymieszać.
Smacznego!
sobota, 9 marca 2013
Kurczak po marokańsku
Dzisiaj sobota i jak zwykle w sobotę lubię przyrządzić jakieś wyjątkowe danie, które będzie i pyszne i pożywne i w dodatku zdrowe. Dziś zdecydowałam się na kurczaka w marokańskim stylu, który zamieściła na swym blogu Agnieszki www.kuchnianadatlantykiem.com/. Jak dla mnie danie jest idealne, egzotyczne i do tego zdrowe. Umieszczam więc dla Was przepis, który chciałabym mieć pod ręką,i nie raz do niego powrócić. Mięso przyrządziłam zgodnie z przepisem, z małym wyjątkiem poprostu dodałam odrobinę kurkumy i szafran. Zachęcam, wypróbujcie. Warto się pokusić o przyrządzenie, tym bardziej, że pracy naprawdę niewiele, a walory smakowe bardzo ciekawe.
Kurczak w marokańskim stylu
Składniki:
500g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
3 łyżki mąki wymieszanej z solą i pieprzem
5 łyżek oliwy
2 duże cebule pokrojone w półplasterki
3 łyżki rodzynek
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sumaku
Szafran
1 łyżeczka kurkumy
1 szkl bulionu z kurczakasok z 1 cytryny
50g prażonych orzeszków piniowych
3 łyżki świeżej natki kolendry
Sposób przygotowania:
1. Otaczamy kostki kurczaka w mące (najwygodniej wrzucić je razem z panierką do zamykanego plastikowego worka i potrząsać aż mięso będzie otoczone w mące).
2. Smażymy na 2 łyżkach oleju, aż będą rumiane . Zdejmujemy z patelni.
3. Wlewamy resztę oleju i smażymy na złoto cebulę.
4. Dodajemy kawałki kurczaka, rodzynki, przyprawy i zalewamy bulionem z kurczaka.
5. Dusimy ok. 5 min , aż sos lekko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, orzeszki piniowe i kolendrę.
6. Podajemy z kaszą couscous.
Smacznego i miłego weekendu!
środa, 6 marca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 1- Salatka z awokado
Czy wyobrażacie sobie jedzenie sałatek przez 30 dni i nigdy nie być znudzonym? Ja tak. Uważam, że sałatki są idealnym daniem, które warto włączyć do naszej diety i cieszyć się ich smakiem każdego dnia. Warto, bo na pewno pomogą nam one w walce ze zbędnymi kilogramami oraz zapewnią dużo wartości odżywczych. Aby nie być zmęczonym jedzeniem liści każdego dnia warto mieszać różne składniki ze sobą, różne smaki, różne zioła i przyprawy. Raz bardziej słodko, innym razem na kwaśno, czy też bardziej pikantnie a na pewno nigdy nam się nie znudzą. Sałatki mogą być albo idealną przystawką do obiadu, zamiennikiem ziemniaków czy ryżu albo stanowić samodzielne danie. A więc zaczynam dzisiaj cykl 30 dni z sałatkami i czekam na Wasze propozycje i komentarze. A dzisiaj na sam początek sałatka z awokado.
Składniki:
1 lub 2 awokado
mieszanka sałat według uznania : lodowa, rukola, eskarola, rzymska, radicchio, lollo rosso
liście kolendry
sok z cytryny
łyżeczka oliwy z oliwek
sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Kroimy awokado na małe kawałki, siekamy kolendrę i mieszamy z sokiem z cytryny solą i oliwą z oliwek.
- Mieszamy z liśćmi sałat i gotowe.
- Do tego możemy dodać kromkę chlebka pełnoziarnistego i mamy pyszną lekką kolację.
wtorek, 5 marca 2013
Wtorek z jogą - pozycja mostka
Jak dla mnie joga jest jednym z najlepszych
sposobów na dobrą kondycję ciała i pozbycie wszelkiego
rodzajów bólu zwłaszcza bólów kręgosłupa. Pozycją jogi na dziś jest Setu Bandha
Sarvangasana czyli pozycja mostka.
Pozycja dnia - pozycja mostka
Krok po kroku jak wykonać pozycję
mostka:
1.
Połóż się na plecach. Zegnij kolana i przyciągnij pięty
do pośladków, jednak tak aby golenie pozostały prostopadłe do podłogi. Stopy i
kolana powinny być rozstawione na szerokość bioder, zewnętrzne krawędzie stóp
równoległe do siebie. Dociśnij stopy mocno w podłogę.
2.
Ułóż płasko dłonie tuż przy barkach, palce powinny być
skierowana w stronę stóp i mocno wciśnięte w podłogę. Ustaw łokcie na szerokość
barków, łokcie skieruj w stronę sufitu, przedramiona powinny być prostopadłe do
podłogi.
3.
Na wydechu unieś miednicę do góry, staraj się utrzymać
ją na tyle wysoko, aby kość krzyżowa była równoległa do podłogi, jednocześnie
podwiń kość ogonową. (jeśli masz problem z uniesieniem miednicy wysoko, możesz
wypróbować wariant z piętami uniesionymi do góry: unieść się na palcach stóp a
dopiero potem dociśnij stopy).
4.
Odchyl głowę nieznacznie do tyłu, postaw czubek głowy
na podłodze, dociśnij pięty i dłonie a potem unieś miednicę jak najwyżej a za
nią klatkę piersiową. Staraj się utrzymać stałą odległość pomiędzy łokciami.
5.
Otwieraj i rozciągaj klatkę piersiową, oddychaj
spokojnie. A następnie na wydechu dźwignij się ponownie, prostujące ręce w
łokciach. Teraz głowa zwisa w dół, pamiętaj że twarz musi być pasywna, staraj
się nie napinać szyi.
6.
Odkręć ramiona na zewnątrz, wciągnij łopatki do środka.
Nie pozwalaj aby kolana rozszerzały się na zewnątrz, nie prostuj nóg w
kolanach, nogi muszą być mocne i nieruchome, to one mają unosić cię w górę,
ciężar nie może spadać na lędźwie. Rotuj uda do wewnątrz. Twoje ciało powinno być
napięte niczym łuk. Pozostań w pozycji przez kilkanaście oddechów (5-10
sekund).
7.
Wyjdź z pozycji na wydechu: zegnij ramiona, połóż głowę
na podłodze, ugnij ręce i kolana a następnie połóż plecy na macie. Możesz
jeszcze kilkakrotnie powtórzyć pozycję. Po tej asanie wskazana jest pozycja
przeciwstawna: wygięcia do przodu.
Największą
korzyścią z pozycji mostka jest to, że
łagodzi ból pleców zwłaszcza dolnej części pleców. Jeśli
chcemy mieć silne ręce i nogi
pozycja mostka jest idealny
ponieważ cały ciężar ciała jest na
rękach i nogach. Jeśli z kolei mimo ścisłej diety nie możemy pozbyć się tłuszczu z
brzucha, pozycja Setu
Bandha Sarvangasana pomoże nam się go pozbyć się tłuszczu i
mieć płaski brzuch. Po podniesieniu się w górę, mięśnie brzucha rozciągają i dzięki temu tracimy tłuszcz
z brzucha. Wszystkie narządy
wewnętrzne dostają
impuls, by
funkcjonować poprawnie. Ponadto pozycja mostka reguluje ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca,
tonizuje nerki, reguluje pracę układu moczowo-płciowego, zwalcza zaburzenia
seksualne i bezpłodność, pomaga walczyć z depresją, leczy astmę i bóle pleców.
Pozycja ta dodaje energii na cały dzień.
Spróbujcie i powiedzcie jak wy się
czujecie po wykonaniu tej pozycji.
sobota, 2 marca 2013
Dlaczego warto jeść orzechy?
Są jednym z najlepszych źródeł białka, mikroelementów i tłuszczów nienasyconych.
doskonałą przekąską, dodatkiem do wielu dań, słodkie lub pikantne, prażone lub
surowe – orzechy. Pekan, pistacje, migdały, orzechy laskowe i makadamia dlaczego
warto je jeść, dlaczego są nieodzownym elementem zdrowej diety?
Po pierwsze, włączenie do diety orzechów jest zdrowe dla serca. Orzechy
zawierają sterole oraz błonnik, które redukują lipidy we krwi. Wall Street
Journal poinformował, w jednym ze swoich artykułów, że spożywanie orzechów
obniżya LDL czyli tzw. "zły"
cholesterol. Jedzenie orzechów regularnie zmniejsza ryzyko powstawania
zakrzepów krwi, które mogą spowodować atak serca. Orzechy zawierają także
L-argininę, substancję, która poprawia kondycję ścian tętnic, czyniąc je
bardziej elastyczne i mniej podatne na skrzepy krwi.
Po drugie, jedzenie orzechów może znacznie zmniejszać uczucie głodu. Tak
więc mimo, że mają sporo kalorii powinny stać się przysmakiem i przekąską wszystkich
tych, którzy chcą schudnąć. Jedno z badań pokazuje, że istnieje odwrotna
zależność pomiędzy spożyciem orzechów i BMI - innymi słowy, osoby otyłe raczej jadły znacznie mniej lub nie jadły orzechów w
ogóle. Orzechy zawierają sporo tłuszczu i błonnika, które pomagają stłumić uczucie
głodu. Także gdy czujemy duży głód i ogarnia nas kryzys orzechy są idealną
przekąską. Tak więc warto sięgnąć po pyszne migdały, pistacje lub inne orzechy zamiast
po chipsy, paluszki czy ciastka, które dostarczą nam tylko i wyłącznie puste
kalorie. Wreszcie, orzechy są również
doskonałym źródłem wielu witamin z grupy B, witaminy E, minerałów, takich jak
żelazo, cynk, potas, magnezu, przeciwutleniaczy oraz mikroelementów takich jak selen, mangan i
miedź. Wiele orzechów zawiera również flawonole i resweratrol. Resweratrol jest
również w czerwonym winie i czerwonym soku z winogron. Jest uznawany za pomoc w
walce z rakiem i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i innych chorób w starszym
wieku.
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszystkie odmiany orzechów, doceniam ich
kształty, różne smaki i aromat oraz co najważniejsze wartości odżywcze. Orzechy
jako nieliczne zaprzeczają przekonaniu, że coś, co jest smaczne, musi być
niezdrowe. Weźmy na przykład migdały. W przeliczeniu na jednostkę masy, są to
najbardziej odżywcze orzechy ze wszystkich nam dostępnych. Garść migdałów
dziennie i trzymasz się z daleka od lekarza. Orzechy brazylijskie są wyjątkowe,
ze względu na wysoką zawartość selenu. Uwielbiam delektować się pistacjami, a
co jest zaskakujące- pistacje są bogate w błonnik, który tak bardzo potrzebny
jest w codziennej diecie. Przepyszne orzechy pekanowe sa w stanie obniżyć
poziom cholesterolu. Orzechy włoskie mają również szczególne właściwości- są
bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. A popularne nerkowce są bogate w
błonnik i białko.
Orzechy włoskie – 645 kcal
Orzechy pistacjowe – 589 kcal
Orzechy laskowe – 640 kcal
Orzechy ziemne – 560 kcal
Orzechy nerkowca – 560 kcal
Migdały – 630 kcal
Subskrybuj:
Posty (Atom)