Spaghetti, penne, tortellini - nie ma dla mnie znaczenia jaki kształt, poprostu uwilebiam makaron.
I choć mówi się, że nie jest to zbyt zdrowe danie, ze względu na dużą zawartość węglowodanów, to nie potrafię całkowicie wyeliminować go z jadłospisu. Dlatego też stosuję się do kilku ważnych wskazówek w przygotowywaniu dań z makaronu. Dzięki nim mogę cieszyć się smakiem spaghetii, dodatkowo zdrowo się odżywiać bo dobre węglowodany są w diecie niezbędne i nie martwić się, że przytyję.
1. Zawsze staram się wybierać makaron brązowy, pełnoziarnisty i gotować go al dente. Taki makaron ma nieco mniej kalorii a zawiera więcej błonnika i białka niż tradycyjny makaron.
2. Odmierzam porcje, gotuję zwykle 60-80 gram makaronu dla jednej osoby tak aby kaloryczność samego makaronu wynosiła ok 200 kcal.
3. Unikam kremowych, śmietanowych i serowych sosów dlatego, że są bardzo kaloryczne w zamian jem sosy na bazie pomidorów lub przyrządzane na bazie białego wina.
4. Ograniczam ilość sera, bo mimo tego, że ser to doskonałe źródło białka ma też ogromną ilość kalorii. Oczywiście nie oznacza to, że nie używam sera wogóle staram się poprostu go ograniczam. Warto także pamiętać, że pół kubeczka sera ricotta to 214 kcal a łyżka startego parmezanu tylko 21 kcal.
5. Dodaję mnóstwo warzyw stosuję prostą zasadę aby proporcja warzyw do makaronu wynosiła 2:1. Warzywa mają znacznie mniej kalorii i zawierają dużo składników odżywczych takich jak błonnik, witaminy, przeciwutleniacze.
6. Dodaję chude białko czyli pierś kurczaka, ryby, indyka, fasolę. Te dodatki doskonale wypełnią posiłek, sprawią, że czuję się syta i pełna energii i mniej ociężała po makaronowym daniu.
środa, 3 kwietnia 2013
wtorek, 2 kwietnia 2013
Wtorek z jogą - pozycja psa
Trochę ciężko mi wrócić do codzienności i aktywności po świątecznym lenistwie.
Ale jak zwykle joga okazała się dla mnie zbawieniem. Dzisiaj zaprezentuję Wam najbardziej podstawową pozycję jogi: pozycję psa.
Pozycja dnia - pozycja psa z głową w dół
Krok po kroku jak wykonać pozycję psa z głową w dół
A Wy jak wracacie do aktywności?
Ale jak zwykle joga okazała się dla mnie zbawieniem. Dzisiaj zaprezentuję Wam najbardziej podstawową pozycję jogi: pozycję psa.
Pozycja dnia - pozycja psa z głową w dół
Krok po kroku jak wykonać pozycję psa z głową w dół
1. Połóż się na brzuchu. Rozsuń stopy na 30
cm i oprzyj palce na podłodze. Połóż dłonie blisko tułowia, na linii dolnych
żeber. Rozszerz palce dłoni, skieruj palce środkowe do przodu.
2. Na wydechu unieś tułów i oprzyj się na
dłoniach i kolanach. Unieś wysoko pośladki i zrób wklęsły dół pleców. Na
kolejnym wydechu oderwij kolana od podłogi i oprzyj się na palcach stóp.
Wyprostuj kolana i unieś jak najwyżej biodra, a opuść tułów i rozluźnioną głowę
w stronę podłogi.
3. Cały czas prostuj kolana i łokcie, unoś
pośladki i 'wciskaj' łopatki w stronę mostka. Odpychając się rękami od podłogi
wyciągnij całe ciało poprzez barki aż do bioder - jakbyś się przeciągała.
Pozostań w pozycji minutę utrzymując pełny oddech i opuszczoną głowę. Jeżeli
dłonie ślizgają się po podłodze, oprzyj je o ścianę.
Pozycja psa z
głową w dół czyli Adho
Mukha Svanasana pobudza ciało i wycisza umysł. Powoduje dotlenienie mózgu,
uspokaja układ nerwowy i zwalnia akcję serca. Usuwa zmęczenie i odświeża ciało.
Rozciąga nogi i kręgosłup, dzięki czemu zmniejszają się bóle w dole pleców poprawia
trawienie, łagodzi bóle pleców oraz niektóre dolegliwości związane z okresem
przekwitania.. Wzmacnia ręce i mięśnie grzbietu. Uczy nas, jak utrzymywać
równowagę między aktywnością i pasywnością, jak łączyć intensywną pracę ze
stanem wewnętrznego rozluźnienia.
A Wy jak wracacie do aktywności?
sobota, 30 marca 2013
piątek, 29 marca 2013
Dlaczego warto jeść jajka?
Za pewne nikt nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bez jaj. Ja jajka
uwielbiam i zawsze cieszę się na te Święta wiedząc, że będą one podawane na
różne fajne sposoby. Jestem też pewna, że choć może zjem ich trochę więcej niż
zwykle zapewnię sobie wielu cennych składników odżywczych i nie zagrozi to
mojej sylwetce i zdrowemu sposobi odżywiania.
W mojej kuchni jajka zajmują niezwykle ważne miejsce, jem je nie tylko w czasie
świąt, ale są one nieodzownym elementem mojej diety. W polskiej, angielskiej
czy irlandzkiej tradycji kulinarnej jajko jest serwowane podczas śniadania. Nie
stroni się od jaj również przy gotowaniu innych potraw i pieczeniu ciast.
Od lat dietetycy ostrzegają jednak przed ich zgubnym wpływem na nasze
zdrowie, inni - bronią ich bezkrytycznie. Prawda, jak zwykle, leży pośrodku. Samo
jedzenie jajek nie jest niezdrowe. Cała filozofia tkwi w umiarze. Mówi się o
jajkach, jako głównym źródle cholesterolu. Jednak w dużej mierze wynika to ze
sposobu ich podawania. W angielskiej tradycji przyjęło się serwować jajka
wysmażone w głębokim tłuszczu, wraz z kiełbaską i fasolą – śniadanie w takiej
formie faktycznie zawiera mnóstwo cholesterolu i jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak,
jeśli ograniczy się spożywanie jajek do nie więcej niż jednego dziennie oraz
zredukuje inne źródła cholesterolu (głównie tłuszcze nasycone, czyli te
pochodzenia zwierzęcego), to przestaną nam zagrażać.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza spożywanie 10 jaj tygodniowo. W
Polsce przyjmuje się, że osoba zdrowa może jeść 1 jajko dziennie. Zasady te nie
dotyczą osób z podwyższonym poziomem cholesterolu – tym zaleca się jedynie 2-3
jaja tygodniowo. Jedzeniu jajek powinno towarzyszyć spożywanie warzyw i owoców.
A jakie są zalety spożywania jajek?
1. Jedno średnie jajko dostarcza około 7g białka, które charakteryzuje się
wysoką wartością biologiczną. Ze wszystkich produktów odznacza się ono
najbogatszym składem aminokwasowym, zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy
egzogenne, czyli te których organizm ludzki nie wytwarza.
2. Ponadto jajka zawierają karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które są
naturalnymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają powstawaniu chorób oczu
związanymi z wiekiem – zaćmy i degradacji plamki żółtej.
3. Następny cenny składnik to lecytyna, działająca przeciwmiażdżycowo,
odgrywająca ważną role w funkcjonowaniu układu nerwowego i mózgu a także
przewodu pokarmowego.
4. Jajka mają również bardzo różnorodny skład witamin i minerałów – nie
zawierają jedynie witaminy C, natomiast dużo witaminy A, D, E, B i innych. Wszystkie
najcenniejsze składniki znajdują się w żółtku.
5. W zdrowym odżywianiu i diecie odchudzającej jajka odgrywają ważną rolę
ze względu na bardzo wysoką wartość odżywczą - w małej objętości olbrzymia
ilość cennych substancji – oraz długotrwałe uczucie sytości po ich zjedzeniu. Jedno
jajko zawiera zaledwie 75 kalorii! Można więc nimi idealnie
uzupełnić swój jadłospis, jeśli chcemy zrzucić kilka kilo. Pozwalają one na
urozmaicenie posiłków – możemy je jeść na twardo, miękko, jako jajecznicę lub
omlet z dodatkiem różnorodnych warzyw czy wędliny, sadzone, jako dodatek do
sałatek.
Jakie jajka są najlepsze?
Najlepsze są oczywiście te od kur hodowanych w tradycyjny sposób, tych
które chodzą wolno po podwórku, karmione ziarnem. Jeżeli mamy rodzinę na wsi
lub inne pewne źródło takich jaj – korzystajmy z tego. Kupując je w sklepie
mamy do wyboru cztery rodzaje w zależności od sposobu hodowli. Określa to
pierwsza cyfra na stemplu:
- 0 - z produkcji ekologicznej
- 1 - z chowu na wolnym wybiegu
- 2 - z chowu ściółkowego
- 3 - z chowu klatkowego
wtorek, 26 marca 2013
Trening z Ewą Chodakowską START!
Pewnie wszyscy znacie Ewę Chodakowską. Stworzyła programy treningowe, które rewolucjonizują nasze życie! Wymarzone efekty, pojawią się u każdej z osób praktykujących jej metodę. Stworzone przez Ewę programy, niczym bezinwazyjny skalpel, profilują mieśnie
nadając całemu ciału nowy kształt!
Tak więc zaczynam! Kto się do mnie dołącza?
ŻELAZNĄ ZASADA TEJ METODY JEST CIAGŁE NAPINANIE MIEŚNI BRZUCHA!
MIESNIE BRZUCHA SĄ CENTRUM NASZEGO CIAŁA. SPINAMY JE Z WYDECHEM BEZ WZGLĘDU NA
PRZYJETĄ POZYCJĘ. Ta prosta zasada powinna stać się naszym nawykiem na co dzień. Choć każda z nas koncentruje się głównie na efektach wizualnych, ta metoda
angażuje do pracy więcej niż tylko ciało.Program ten odstresowuje, normuje fazy dobowe snu, stabilizuje ciśnienie
tętnicze krwi, obniża poziom cholesterolu, poprawia wydolność płuc oraz
przemianę materii, co skutkuje szybszym usuwaniem toksyn z organizmu i lepszym
wchłanianiem substancji odżywczych. Taki trening pomaga w walce z niesfornymi
hormonami, stymuluje aktywność umysłową (zaraz po treningu łatwiej chłoniemy
wiedzę), zmniejsza napady lęku i paniki oraz łagodzi niepokój.
Warto pamiętać o wpływie na psychikę - trening podnosi samoocenę, sprzyja w walce z depresją. Co najważniejsze zwiększa produkcję hormonu szczęścia - serotoniny, dzięki temu nasz nastrój ulega poprawie, znikają też zbędne napięcia i zyskujemy większą radość z życia.
Warto pamiętać o wpływie na psychikę - trening podnosi samoocenę, sprzyja w walce z depresją. Co najważniejsze zwiększa produkcję hormonu szczęścia - serotoniny, dzięki temu nasz nastrój ulega poprawie, znikają też zbędne napięcia i zyskujemy większą radość z życia.
Programy Ewy to Skalpel, Killer, Petarda, Trening z gwiazdami dostępne są na You Tube. Ja postanowiłam zacząć od programu Killer i Treningu z gwiazdami.
Trening Killer
Trening z Gwiazdami
Tak więc zaczynam! Kto się do mnie dołącza?
poniedziałek, 25 marca 2013
30 dni z sałatkami. Dzień 3 - mix sałat z serem pleśniowym
A dzisiaj moja ulubiona sałatka. Jest to zwykły mix różnego rodzaju sałat z moimi ulubionymi dodatkami. Jest to idealny dodatek do obiadu lub też jako oddzielny posiłek.
Składniki:
1 główka sałaty rzymskiej
50g surowego szpinaku
50g rukwi lub innego rodzaju sałaty
150g pomidorków koktajlowych
100g sera pleśniowego
1 łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
garść posiekanych migdałów
Sposób przygotowania:
1. Siekamy sałatę rzymską
2. Pomidorki kroimy na połówki.
3. Mieszamy sałatę rzysmką ze szpinakiem, rukwią i pomidorkami
4. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser pleśniowy
5. Wszystko należy wymieszać
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing: mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny i zioła.
7. Tuż przed podaniem poleszystko należy wymieszać.
Smacznego!
sobota, 23 marca 2013
Subskrybuj:
Posty (Atom)