sobota, 15 czerwca 2013

Zabawny sposób na to jak jeść truskawki

Jedzenie truskawek wydaje się dość trywialne. Ale po obejrzeniu filmiku poniżej przekonacie się, że nie do końca tak jest. Próbowaliście w ten sposób pozbyć się szypułki? Muszę koniecznie spróbować:-)
Miłego weekendu!


piątek, 14 czerwca 2013

Eat Strawberries! Dlaczego warto jeść truskwaki?

Nawiązując do wczorajszego truskawkowego postu, dziś powiem Wam dlaczego warto je jeść . A naprawdę warto i nie tylko dlatego, że są pyszne, słodkie i soczyste, ale dlatego, że są bogate w składniki odżywcze.

Oto 10 powodów dlaczego warto jeść truskawki:

1. Są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i jest doskonałym przeciwutleniaczem.

2. Dzięki dużej zawartości witaminy C, truskawki chronią przed chorobami oczu.

3. Doskonale w walce z rakiem

4. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające a tm samym są idealne dla wszystkich, którzy chcą stracić kilka kilogramów

5. Chronią przed anemią

10 powodów dlaczego warto jeść truskawki


6. Wpływają odświeżąjąco na skórę i włosy

7. Są wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi.

8. Obniżają ciśnienie krwi

9. Są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry

10. Opóźniają pojawianie się zmarszczek. Moc witaminy C w truskawkach jest bardzo duża. Aż trudno wto uwierzyć. A jest ona niezbędne do produkcji kolagenu, co przyczynia się do poprawy elastyczności skóry i jej sprężystości. Ponieważ tracimy kolagen z wiekiem, jedzenie produktów bogatych w witaminę C może spowodować zdrowszy, młodszy wygląd skóry.


czwartek, 13 czerwca 2013

Sezon na truskawki czas zacząć...

Ach, jak ja uwielbiam truskawki! Nawet nie wiecie jak się cieszę gdy nadchodzi końcówka maja i czerwiec i można się rokoszować ich cudownym, słodkim smakiem. Zawsze swoje pierwsze truskawki jem 29 maja. Wtedy choć ceny zwykle bywaja astronomiczne zjadam swoje pierwsze truskawki, takie polskie i pyszne. Akurat 29 maja są moje imieniny i to jest taki mój imieninowy prezent od zawsze, od czasu kiedy byłam małą dziewczynką. W tym raku też tak było:)


No ale prawdziwe rozpoczęcie sezonu truskawkowego następiło wczoraj i teraz trsukawki będą gościły u mnie codziennie aż do czasu gdy pojawią się maliny i borówki.

Najbardziej lubię same owoce, bez jakichkolwiek dodatków, uwielbiam ich niczym nie skażony smak!Poprostu pychota. A Wy lubicie truskawki? Jak je podajecie?Z jogurtem, z bitą śmietaną, w postaci koktajlu?

środa, 12 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Witajcie,

Jak Wam mija tydzień? Mam nadzieję, że dobrze. W tym tygodniu inspiracją jest dla mnie bardzo proste motto "Nigdy się nie poddawaj"




Nie ważne co się dzieje wokół nas, nie ważne jakie przeszkody napotykamy każdego dnia w naszym życiu, zawsze należy dążyć do wyznaczonego celu i nigdy nie należy się poddawać. Nie ważne jaki to cel, zawodowy, miłosny czy inne...Każdy cel jest osiągalny jeśli tylko nie poddamy się.
Moi celem jest zdrowe życie, bo zdrowie jest najwazniejsze. A zdrowe życie to dla mnie zdrowa dieta, zdrowe ciało i zdrowa dusza.

http://weheartit.com/entry/64368656/via/fitness_life?pgx=NewEntryPageNotBoxed

Miłego tygodnia.

poniedziałek, 10 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 11 - Sałatka niskokaloryczna

Wiosna w pełni, no chociaż może nie w pogodzie, ale na talerzu u mnie na pewno. Dla mnie to taki czas, gdzie zawsze sięgam po dania lekkie, głównie na bazie warzyw. Dlatego też sałatki królują w moim menu. Dzisiejszą sałatkę skomponowałam ze składników, które akurat miałam w lodówce. Dlatego nazywam ją niskokaloryczną sałatką lodówkową:)

To szybkie danie idealne jest dla wszystkich dbających o sylwetkę czy będąch na diecie. Super rozwiązanie dla wszystkich stosujących dietę 5:2 i szukających pomysłu na dania w trakcie dwóch dni, gdy trzeba liczyć kalorie i ograniczyć je do 500/600.




Składniki:

      mieszanka sałat rukola, rukwia, sałata lodowa, rzymska lub inne
2 jajka na twardo
20 pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewek
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżka zielonej pietruszki
2 łyżki bazylii
2 łyżki oregano
łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki octu balsamicznego




Sposób przygotowania:

1. Układamy sałatę w misce
2. Pomidorki kroimy ćwiartki oraz kroimy na drobe  kawałki rzodkiewkę i szczypiorek.
3. Mieszamy sałatę z pomidorkami, rzodkiewką i szczypiorkiem
4Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka

5. Wszystko należy posolić według uznania i wymieszać
6. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing:  ocet balsamiczny, sok z cytryny i zioła. 

7. Tuż przed podaniem polewamy dressingiem i mieszamy.






piątek, 7 czerwca 2013

30 dni z sałatkami - Podsumowanie 1.

Sałatki poprostu uwielbiam. Liście z sosem vinegret lub z sokiem z cytryny mogłabym jeść nieustannie i codziennie. Zazwyczaj kupuje dwa , trzy rodzaje sałat albo gotową już mieszankę mieszam je i dodaje różne inne dodatki pomidory, ogórki, rybę. Tak jest szybko i zwyczajnie w świecie zdrowo. Dla mnie to idealny sposób na dodanie warzyw do codziennej diety.
W moim cyklu sałatkowym było już 10 sałatek, przed nami jeszcze 20 a może i więcej:-)


1. Sałatka z awokado

2. Sałatka grecka


3. Mix sałat z serem pleśniowym















4. Sałatka z ogórkiem i selerem naciowym

5. Sałatka brokułowa

6. Sałatka caprese

7. Sałatka białkowa z wędzonym łososiem

8. Sałatka wiosenna z wędzonym łososiem

9. Sałatka Cezar

10. Azjatycka Sałatka z makrelą i trawą cytrynową



Czy macie jakąś ulubioną? A może wy macie jakieś sprawdzone przepisy? Czekam na Wasze opinie i propozycje.

czwartek, 6 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 10 - Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową


Jak Wam mija czwartek?
Dziś u mnie kontynuacja mojego cyklu sałatkowego. A więc będzie sałatkowo ale też trochę azjatycko. A mianowicie Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową.
Sałatkę tą odkryłam i nauczyłam się robić w trakcie mojej podróży do Tajlandii. Jest ona niezwykle aromatyczna i poprostu przepyszna. Uwielbiam jej cytrynowy smak, dodatkowo wyostrzony dzięki papryczkom chilli. Jest ona na pewno zdrowa, ma mnóstwo składników odżywczych a dzięki imbirowi i chilli podkręci Wasz metabolizm.


Azjatycka Sałatka z Makrelą i Trawą Cytrynową





Składniki na 4 porcje:

     500 g makreli wędzonej ( dwie takie większe)
2 kawałki trawy cytrynowej drobno pokrojonej
 4 cebulki szalotki
szczypiorek drobno pokrojony
2.5 cm kawałek świeżego imbiru, drobno pokrojony
1 i 1/2 papryczki chilli, drobno posiekanej
4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki sosu sojowego
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
mix sałat do podania w zależności jaką lubimy 




Sposób przygotowania:

1. Makrelę kroimy na drobne kawałki.
2. Trawę cytrynową, cebulki szalotki, szczypiorek, imbir i papryczkę chilli kroimy na drobne kawłki i dodajemy do ryby
3. Wszystko razem mieszamy, solimy i piperzymy do smaku.
4. Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i świeżą kolendrę i wszystko mieszamy. Ponieważ uwielbiam rukolę dodałam trochę od razu do ryby
5. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy przygotowaną wcześniej rybę.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...