czwartek, 20 czerwca 2013

Jarmuż króluje i podbija zdrową kuchnię...




Jarmuż


Czy słyszeliście o jarmużu?

Od jakiegoś czasu o jarmużu można usłyszeć coraz częściej. Ja poznałam to warzywo jakiś czas temu i myślę, że dzięki swoim zdrowotnym i dietetycznym właściwościom niebawem podbije i na stałe zagości w kuchni tych wszystkich, dla których zdrowe odżywianie i zdrowa dieta są szczególnie ważne.
Jarmuż tak naprawdę znany jest od wieków. Jest bardzo łatwy w uprawie i nie wymaga długiego okresu wegetacji. To zielone warzywo jest z tej samej rodziny co kapusta, brokuły i brukselka. Uznane jest za jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw.
Jarmuż jest:
- niskokaloryczny, bogaty w błonnik i ma zero tłuszczu
Jedna filiżanka jarmużu ma tylko 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomagać w trawieniu  i jest bogaty w wiele składników odżywczych, witamin, kwas foliowy i magnezu.- bogaty w żelazo 
Ma więcej żelaza niż wołowina. A żelazo jest niezbędne dla zdrowia, do  wytwarzania hemoglobiny i enzymów, transport tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby.- bogaty w witaminę K. 
A dieta bogata w witaminy K może pomóc w ochronie przed różnymi nowotworami. Jest to również ważne dla różnych funkcji organizmu, w tym normalnego zdrowia kości i zapobiegania krzepnięciu krwi. Ponadto podwyższony poziom witaminy K może pomóc osobom cierpiącym na chorobę Alzheimera.- wypełniony silnymi przeciwutleniaczami
- doskonałym środkiem przeciwzapalnym .  
Jedna filiżanka jarmuż jest wypełniona 10% zalecanego dziennego spożycia kwasów omega-3, które pomagają w zwalczaniu zapalenia stawów, astmy i chorób autoimmunologicznych.- dobry dla układu sercowo-naczyniowego  
Jedząc jarmuż możemy obniżyć poziom cholesterolu.- bogaty w witaminę A.
Witamina ta  jest dobre dla wzroku, skóry.
 bogaty w witaminę C. Jest to bardzo pomocne dla układu odpornościowego i metabolizmu.- bogaty w wapń.  
Jarmuż ma więcej wapnia niż mleko, co pomaga w zapobieganiu utracie masy kostnej, zapobiega osteoporozie.- świetnym jedzeniem detoksykującym i oczyszczającym organizm.  

http://weheartit.com/entry/58546782


Jarmuż podbija serca wszystkich miłośników zdrowego stylu życia. W Stanach wszyscy go znają i uwielbiają. Jemy go na surowo lub gotowany. Najpierw należy go dokładnie umyć i usunąć ostre końce.
Gotujemy na średnim ogniu przez około trzy minuty aż zwiędnie i stanie się miękki.
 Jarmuż dodaje się do sałatek i pysznych zielonych koktajli. Naprawdę warto dołączyć go do swojego menu bo jarmuż już króluje i już podbija zdrową kuchnię

środa, 19 czerwca 2013

Motywacja w środku tygodnia!

Słońce świecie i lato w pełni. Od razu czuję nowy zastrzyk energii. Mam nadzieję ,że Wy też rozkoszujecie się słońcem i piękną pogodą za oknem. Aż chce się żyć. Dziś kilka pięknych słów, które mnie inspirują i mam nadzieję, że dodadzą do Waszego tygodnia jeszcze więcej radości i słońca.





wtorek, 18 czerwca 2013

Moja nowa mata do jogi


Uwielbiam jogę. Nie tylko mnie wycisza, ale jest idealnym sposobem na dbanie o moje ciało.
Regularnie ćwiczę już od pół roku, trzy razy w tygodniu po dwie godziny i widzę rezultaty. Widzę, że naprawdę warto. Zawsze jadąc w góry miałam problemy z oddechem na wyższych wysokościach a teraz mój oddech jest spokojny i miarowy a chodzenie po górach jest już tylko samą przyjemnością. Naprawdę nie spodziewałam się tego typu efektów. Poza tym moje ciało jest gibkie rozciągnięte i bardziej smukłe.
Polecam Wam naprawdę. A ponieważ wiem już, że moja przygoda z jogą będzie na pewno dłuższa, to sprawiłam sobie swoją własną matę. Tak więc mam swoją i tylko swoją matę do jogi!:)





poniedziałek, 17 czerwca 2013

30 dni z sałatkami. Dzień 12 - Sałatka białkowa z tuńczykiem

Ponieważ sałatka białkowa z łososiem byłam Waszym wielkim faworytem i wiele osób mnie o nią pytało, dziś prezentuję Wam również sałatkę białkową tyle, że tym razem z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym.
Tak naprawdę wersji i kompozycji sałatki białkowej może być mnóstwo w zależności od tego jaką rybę weźmiecie i jakich dodatków użyjecie. Idealnie się one komponują również z makrelą i rzodkiewką, ogórkiem zielonym, ogórkiem kiszonym czy małosolnym a także z selerem naciowym. Oto więc wariant sałatki białkowej z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym.Spróbujcie jest również znakomita i daje mnóstwo energii.
Smacznego!
Składniki 
na jedną porcję:

        1 puszka ok. 100g
tuńczyka
2 ugotowane jajka
opakowanie serka wiejskiego
2 średnie ogórki konserwowe
szczypiorek
sól, pieprz i świeża kolendra lub inne świeże zioła



Sposób przygotowania:

1.Jajka i ogórki pokroić na drobne kawałki.
2. Dodajemy tuńczyka, twarożek i posiekany drobno szczypiorek
3 . Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku i wszystko mieszamy.



sobota, 15 czerwca 2013

Zabawny sposób na to jak jeść truskawki

Jedzenie truskawek wydaje się dość trywialne. Ale po obejrzeniu filmiku poniżej przekonacie się, że nie do końca tak jest. Próbowaliście w ten sposób pozbyć się szypułki? Muszę koniecznie spróbować:-)
Miłego weekendu!


piątek, 14 czerwca 2013

Eat Strawberries! Dlaczego warto jeść truskwaki?

Nawiązując do wczorajszego truskawkowego postu, dziś powiem Wam dlaczego warto je jeść . A naprawdę warto i nie tylko dlatego, że są pyszne, słodkie i soczyste, ale dlatego, że są bogate w składniki odżywcze.

Oto 10 powodów dlaczego warto jeść truskawki:

1. Są doskonałym źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność i jest doskonałym przeciwutleniaczem.

2. Dzięki dużej zawartości witaminy C, truskawki chronią przed chorobami oczu.

3. Doskonale w walce z rakiem

4. Dzięki dużej zawartości błonnika poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości oczyszczające i odtruwające a tm samym są idealne dla wszystkich, którzy chcą stracić kilka kilogramów

5. Chronią przed anemią

10 powodów dlaczego warto jeść truskawki


6. Wpływają odświeżąjąco na skórę i włosy

7. Są wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi.

8. Obniżają ciśnienie krwi

9. Są cennym składnikiem preparatów likwidujących przebarwienia skóry

10. Opóźniają pojawianie się zmarszczek. Moc witaminy C w truskawkach jest bardzo duża. Aż trudno wto uwierzyć. A jest ona niezbędne do produkcji kolagenu, co przyczynia się do poprawy elastyczności skóry i jej sprężystości. Ponieważ tracimy kolagen z wiekiem, jedzenie produktów bogatych w witaminę C może spowodować zdrowszy, młodszy wygląd skóry.


czwartek, 13 czerwca 2013

Sezon na truskawki czas zacząć...

Ach, jak ja uwielbiam truskawki! Nawet nie wiecie jak się cieszę gdy nadchodzi końcówka maja i czerwiec i można się rokoszować ich cudownym, słodkim smakiem. Zawsze swoje pierwsze truskawki jem 29 maja. Wtedy choć ceny zwykle bywaja astronomiczne zjadam swoje pierwsze truskawki, takie polskie i pyszne. Akurat 29 maja są moje imieniny i to jest taki mój imieninowy prezent od zawsze, od czasu kiedy byłam małą dziewczynką. W tym raku też tak było:)


No ale prawdziwe rozpoczęcie sezonu truskawkowego następiło wczoraj i teraz trsukawki będą gościły u mnie codziennie aż do czasu gdy pojawią się maliny i borówki.

Najbardziej lubię same owoce, bez jakichkolwiek dodatków, uwielbiam ich niczym nie skażony smak!Poprostu pychota. A Wy lubicie truskawki? Jak je podajecie?Z jogurtem, z bitą śmietaną, w postaci koktajlu?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...